Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:19 31.12.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Библиятанови  
Автор borko-b (coder)
Публикувано24.06.07 19:07

Здравейте на всички. Много искам да се науча да чета светото писание, но не се ориентирам въобще. Тези числа (а:б) ме объркват много.

О! Велики обединителю!

Тема Чудесно си го намислил!нови [re: borko-b]  
Автор spanishcaravan (i know you can)
Публикувано24.06.07 19:39

мога да ти дам няколко съветчета :)
първо си намери Библия - за радост вече има нови преводи, на съвременен разбираем език
препоръчвам ти този Нов Завет

числата които те объркват, просто показват мястото на даден стих. Например ако е написано така - Ис.52:13 - 53:12; значи че трябва да намериш в Библията книгата на пророк Исая (Ис. е съкращение на името на пророка); първото число показва главата от книгата (значи отваряш на 52 глава), а второто число показва стиха (в случая стиха е 13 по ред); с тиренцето се показва, че текста, или както е в случая, пророчеството продължава и на следващата глава 53 до 12 стих. Сега, ако намериш в Библията си този текст ще прочетеш едно от най-живите древни описания (пророчества) на страданията на Иисус Христос. Самия пророк Исая, заради тези пророчества, е наричан и старозаветен евангелист.

как да четеш Библията? - не се притеснявай да я четеш безразборно (най-малкото защото, ако започнеш от Битие някъде около Левит много ще ти доскучае :) ) Започни да я четеш от Новия Завет. От Стария Завет за начало започни да четеш от книгата на Псалмите (Псалтир).
Успех ти желая

Тема Re: Библиятанови [re: borko-b]  
Автор zlati777 (непознат)
Публикувано24.06.07 20:07

Аз също бих ти препоръчала Новия Завет,но и Еклесиаст-та от Стария.На мен много ми въздейства,предполагам и на други.

Тема Re: Чудесно си го намислил!нови [re: spanishcaravan]  
Автор borko-b (coder)
Публикувано24.06.07 21:58

Благодаря ти много за отговора. Аз имам една библия от известно време от някаква дарителска акция със старият и новият завет. Нея ще ползвам...

О! Велики обединителю!

Тема Re: Чудесно си го намислил!нови [re: borko-b]  
Автор spanishcaravan (i know you can)
Публикувано24.06.07 22:11

ползвай я...и ако нещо те затруднява, идвай тук и питай

Тема Re: Библиятанови [re: borko-b]  
Автор bojiidar_7 (непознат )
Публикувано26.06.07 00:46

Здравей и на теб, поздравявам те за желанието ти да четеш Божието слово

Аз пък и преписвам Библията, работата е много бавна, но съм изпълнен с голямо желание да премина със собствената си ръка всяко слово. Отделно в една тетрадка си изваждам най-мъдрите стихове, които са ми харесали. Някои пък наизустявам.

Библията не може да се прочете като роман, защото е с много дълбок смисъл и е необходима предподготовка върху информацията за нея. Аз също съм се лутал, четох отделни глави, отделни книги, но когато преминах един "образователен" курс ми се изясниха основните неща.

Иначе Библията се чете с молитва да ти бъде даден Святия Дух, за да я разбираш.

Бих те посъветвал да започнеш от началото и така до края - от сътворението до откровението на Йоан. Всяка книга има огромна стойност, когато започнеш да я разбираш ще откриеш големия й смисъл, няма скучни книги в Библията, нито Левит

Аз също така направих "родословно дърво" на един голям лист като плакат и там според четенето попълвах всички съобщени в Библията имена и родови връзки от Адам та докъдето са дадени, тогава ти става нагледно всичко, отбелязвах също над имената и продължителността на живота им.

Бих могъл да ти дам този сайт за отделните книги на Библията нещо като компендиум.

без да се ангажираш с църквата, просто сайта е много добър

успех!

Редактирано от muradkhan на 26.06.07 15:48.

Тема Re: Библиятанови [re: bojiidar_7]  
Автор isihia (ентусиаст)
Публикувано26.06.07 10:59

Божидаре, що рече: "...без да се ангажираш с църквата"?
Прощавай, това е типично протестантско предложение!
Това, че преписваш св. Писание, си е жив подвиг в мирно време. Господ да те благослови да разбираш каквото си преписал. Обаче имам едно съображение. Тълкуванието на Словото Божие не може да става извън църквата. Кой на кого служи - Писанието на Църквата или обратно?
В адвентистката деноминация нямате ли тълкувания на Писанието?

В църковните книжарници може да се намерят няколко тома на издателство "Зограф", автор - еп. Теофилакт Български.

Тема Re: Библиятанови [re: isihia]  
Автор bojiidar_7 (непознат )
Публикувано26.06.07 14:55

Благодаря ти isihia за репликата

Исках да ти напиша нещичко по-широко, но след като прегледах някои твои постинги разбирам, че вярата ти е силна и те поздравявам.
Аз не обичам да споря за различията между християните, обичам да търся това, което ни обединява, защото нали Бог, в когото вярваме е един и същ и Библията е същата
Не обичам да съдя и хората, защото не знам какво имат в сърцата си, но Бог знае и това право е Негово.

казаното от мен:"...без да се ангажираш с църквата" означава, че не правя "реклама", не натрапвам църквата чийто сайт съм дал, защото това е моята информация и я давам на драго сърце, а всички като споделим опита си ще се получи по-широк поглед върху въпроса.
С томовете, които си дал на издателство "Зограф" също бих искал да се запозная, но не съм в България.

Ако можеш направи кратко представяне по въпроса за Библията според тези томове. Предварително благодаря.

Бог да е с теб

Тема Re: Библиятанови [re: bojiidar_7]  
Автор isihia (ентусиаст)
Публикувано26.06.07 15:27

и ти прощавай!
Разбира се, че ще ни познаят дали сме христови ученици, ако любов имаме помежду си. Любов и истина - иначе нямам нищо против която и да е деноминация.
За Теофилакт Български:
"През 2003 г. издателство "Св. великомъченик Георгий Зограф" издаде на български език многотомник с Тълкуванията на Евангелието и на Посланията на свети апостол Павел, Деяния апостолски, който все още е достъпен по българските книжарници.
Сред наследството на архиеп. Теофилакт Български има над 500 писма до негови близки, до императори и висши сановници, които са важен извор за изучаване на социално-икономическата и политическата история на Византия и България в началото на двувековното византийско робство (X-XII век). Запазени са и много негови проповеди и трактати, например трактата за латините.

Най-значими, обаче, са тълкуванията му:. той оставил на Църквата тълкувания на всичките книги на Новия Завет (с изключение на Книга Откровение на Йоана), тълкувания на единадесет неделни евангелски четения и на Старозаветните книги на т.н. малки пророци (пр. Осия, Авакум, Йона, Наум и Михей). Изясняването на всяка от книгите се предшества от предисловие, в което накратко се говори за времето и обстоятелствата при съставянето на книгите, а в някои случаи се излага и тяхното съдържание. В тях архиеп. Теофилакт "следва историческия метод на отците от антиохийската школа, особено на св. Йоан Златоуст, но не му е чужд и алегорическият метод на тълкувание, разработен от александрийската школа" (прот. Ал. Мен, "Библиологически речник").

Популярността на тълкуванията била голяма в продължение на векове. Под името "Благовестник" или "Толкование" те били преведени от гръцки на църковнославянски език, а по-късно на руски и на други езици.

Първоначално тълкуванията били преписвани на ръка, и били използвани както в манастирските, така и в обществените библиотеки, били четени от църковния амвон и служели като източник на източната мъдрост за светските философи. Неслучайно всички православни и народни календари от миналото и съвремието цитират думите на този именит църковен автор.

Тълкуванията на архиеп. Теофилакт Български се ползвали отрано и от Западната църква. Първите преводи на латински език били направени още през XV-XVI век, а първите печатни издания в Рим, Париж и Базел били последвани от преиздания и нови преводи. "

Тема Re: Библиятанови [re: isihia]  
Автор muradkhanМодератор (Худавендигяр)
Публикувано26.06.07 15:55

ожидаре, що рече: "...без да се ангажираш с църквата"?
Прощавай, това е типично протестантско предложение!

Исихия, бива ли така?

Нима не знаеш, че адвентистите (заедно с мормоните и свидетелите на Иехова) не са протестанти? Въобще какво общо с християнството може да имат последователите на Елена Вайт?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.