|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема
|
Кръщение
|
|
Автор |
KoтkaтaMapтa (anesthesia) |
Публикувано | 03.09.06 20:15 |
|
На Кръстовден ще ставам кръстница, обаче не съм наясно с "детайлите" около самия ритуал. Т.е. кой кому какво подарява и т.н.? Знам, че трябва да взема кърпа и кръстче за детенце, ама нищо друго не знам...
Моля ви, не го превръщайте в теологична тема, просто искам да знам конкретни неща.
Знам, че Кръстовден е строг пост.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
| |
|
привет, не знам кой на кого какво подарява, обаче, свещеникът, който ще извършва кръщенето, сигурно знае.
Защо не питате направо там?
| |
|
понеже съм ТПЗ и забравих...
Може и да се отбия утре, ама не знам дали ще сваря свещеник или само лелката на гишето.
| |
|
можеш да идеш в голяма църква, където обикновено все някакъв свещеник трябва да има...Ако не свещеник, дякон, абе питай, все някой ще знае ;)
аз съм била кръстница преди години, обче...изобщо не помня нещо на някого да съм подарявала.
То беше едно кръщене в тесен семеен кръг, ама много тесен.
| |
|
От сега ти казвам, че няма как да станеш кръстница, понеже кръщението е тайнство, чрез което се става християнин, последовател, ученик на Христос. Задължението на кръстника е да въвежда кръстения в православната вяра, да го води към Христос, нашия Бог по начина, по който Той ни е предал чрез Библията и учението на Православната Църква. Дори някой свещеник да ти разреши да станеш кръстница, то ти сега не можеш да бъдеш такава.
| |
|
Помолих тази тема да не става обект на именно такива обсъждания.
Аз СЪМ кръстена и следователно няма кой да ми забрани да стана кръстница.
Ти не можеш да прецениш доколко съм последователка и ученичка на Христос.
Това са твърде лични неща.
| |
|
Аз не мога да преценя това, спомни си, че ти самата ми даде информация дали и колко си последователка на учението на Христос. Да си кръстена все още не е достатъчно да бъдеш кръстница, понеже ти трябва да водиш, а сега имаш нужда да те водят. Никой не може да ти забрани - това е вярно. Обаче си имаш съвест. Като искаш постъпвай както искаш, после тя ще ти е обвинител, не аз.
| |
|
Родителите на детенце са преценили, че искат мен за кръстница, аз съм преценила, че мога да нося тази отговорност.
Не съм давала информация доколко мога или искам да следвам Христос, а доколко мога или искам да следвам религиозни догми. Просто разбирането ми за учението на Христос е различно от твоето, защото имам различна опитност.
Както и за духовност, вероятно.
| |
|
Кърпата, която ще купите, ще се закрепи на купела, в който ще се освети водата за Светото кръщение. За кръщелника си е необходимо да приготвите китка от чемшир, здравец, босилек и някакво цвете. Купуват се и три големи свещи, литър олио и сапун. За кръщелника ви трябва два метра хасе с поръбени краища, след като свещеника го извади от купела и вие трябва да го поемете с хасето в ръце и да попиете водата от телцето му. Но за цялото това чинодействие (не е ритуал), ще ви обяснят в църквата.
За подарък може освен кръстче, което ще освети отеца по време на Светото кръщение, може да подарите Библия, Икона на Светеца чието име носи бъдещият ви кръщелник, или икона на Божията Майка, и много подходящ подарък е книгата "Нашата Вяра"- от Архимандрит Серафим Алексиев, която можете да закупите от църквата, Църковен магазин, или книжарница за Православна литература, ако има такава във вашия град.
------------------------------------------------------------
Спомни си за мене Господи, кога дойдеш в царството Си.Редактирано от Xpиcтoвa на 04.09.06 21:10.
| |
|
Благодаря
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
|
|
|