|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
За четенето на Библията
|
|
Автор |
labarum (православен) |
Публикувано | 20.01.06 15:57 |
|
Може ли някой да даде съвет как точно се чете Свещената книга. Преди години гледах по телевизията представяне на книга, за това как да се чете Библията. Имам предвид последователността. Доколкото съм чувал не е правилно да се чете като романче - от първа до последна страница.
Благодаря.
| |
|
Според мен няма причини, да не се чете последователно Светото писание.Наистина трябва да се чете с голямо внимание, а не като роман.
Пиша ви молитвата, която предхожда четенето на Словото Божие, написана в Православен молитвеник.
МОЛИТВА
ПРЕДИ ЧЕТЕНЕ И СЛУШАНЕ СЛОВОТО БОЖИЕ
Пресвета Троице, Господи Боже и Създателю на целия свят! Побързай и умъдри сърцето ми да започна с разум и да завърша с добри дела тази Боговдъхновена книга, която Светият Дух е изрекъл и сега аз недостойният чета. Съзнавайки своето невежество, аз падам пред Тебе, моля Ти се и от Тебе прося помощ. Господи, управи ума ми и утвърди сърцето ми да се грижи не само да прочитам, но и да разбирам прочетеното. Отвори сърдечните ми очи да вниквам в Твоето Слово и да го разбирам, за да изпълнявам Твоята воля, защото аз съм странник на земята.Не скривай от мене заповедите Си, но отвори духовните ми очи , за да разбирам чудесата на Твоя закон. Открий ми тайните на Твоята премъдрост. На Тебе се надявам, Боже мой, да ми просветиш ума и разума със светлината на Твоето познание, което да ми послужи за спасение на душата и за наследие на вечния живот, заедно с всички Твои избраници. Защото Ти си, Който просвещаваш намиращите се в тъмнина, и от Тебе е всеки добър дар, сега и винаги и във вечни векове. Амин.
| |
Тема
|
Re: За четенето на Библията
[re: labarum]
|
|
Автор |
cuddly (loving) |
Публикувано | 20.01.06 17:26 |
|
чувала съм съвета да се почне първо от Новия Завет, Псалми и Притчи, а после останалото от Стария.
| |
|
Къдли, здравей!
И аз така съм чувала и така започнах. Първо Новия Завет, Деяния на Светите апостоли, Посланията и след това Стария Завет.
Но могат да се четат и паралелно: няколко глави от Новия Завет и няколко глави от Стария Завет. Това го знам от свещеник.Освен за молитвата, която се казва преди четене на Светото Писание, не съм чувала за някакво специално правило. И на мен ми е интересно да разбера.
| |
Тема
|
[re: Xpиcтoвa]
|
|
Автор |
isihia (член) |
Публикувано | 20.01.06 17:58 |
|
С молитва и внимание. В края на учебниците по литургика обикновено е указано в кои дни на кои служби какво да се чете. Може би е подходящо конкретно четиво за всеки празник. И връзката между текстовете, долу на всяка страница на православната бибилия.
| |
Тема
|
[re: isihia]
|
|
Автор |
labarum (православен) |
Публикувано | 20.01.06 18:45 |
|
Благодаря за мненията 
| |
Тема
|
[re: Xpиcтoвa]
|
|
Автор |
cuddly (мъррр) |
Публикувано | 20.01.06 18:56 |
|
а, да, разбира се, просто съветът ми е да с епочне Стария Завет от Псалми, притчи...а после другите неща
Поздрави.
Ааа, да, и молитвата също е много важна преди четенето, защото, ако Бог не просветли очите на сърцето ни, кел файда от многото знания и четения
| |
|
в кои дни на кои служби какво да се чете можете да си отпечатате оттук
И с някои тълкувания и синаксари става най-добре, според мен.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kaмъчe (.) |
Публикувано | 20.01.06 20:04 |
|
освен горните мнения бих добавила да гледаме на Бож. Слово като пътеводител за всичко в живота ни, а също и коректив с чиято помощ да се преобразяваме.
Псалми 119:105
Твоето слово е светилник на нозете ми,
И виделина на пътеката ми.
Яков 1
21 Затова, като отхвърлите всяка нечистота и преливаща се злоба, приемайте с кротост всаденото слово, което може да спаси душите ви,
22 Бивайте и изпълнители на словото, а не само слушатели, да лъжете себе си.
23 Защото, ако някой бъде слушател на словото, а не изпълнител, той прилича на човек, който гледа естественото си лице в огледалото;
24 понеже се огледва, отива си, и завчас забравя какъв бе.
25 Но който вникне в съвършения закон на свободата и постоянствува, той, като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Popeto64 (Ivo Popov) |
Публикувано | 24.01.06 15:14 |
|
Аз мисля, че подходът към Библията е многостранен. От една страна е добре да се чете систематично и последователно, с цел опознаване съдържанието на Библията. От друга страна е добре и да се изучава Словото, книга по книга, или тема по тема. За целта аз съм намерил помощни книги и учебници, като например " Учебно издание на Новия Завет", " Обяснена Библия", " Библейски Конкорданс", " Библейски Речник"и т.н., от които се уча за това от кого, кога, по какъв повод и към кого е написана дадена книга от Библията, какво е основното послание. Изучавам също и всички места в които се говори за основни теми като Покаяние, Кръщения, Вяра, Любов, Спасение и т.н. Все пак е добре да не забравяме, че " сега виждаме нещата неясно, както в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат. " / 1 Кринтяни 13:12 /
Благодатта на Господа Исуса Христа, любовта на Бога и общението на Светия Дух да бъде с всички вас.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|