|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
За историчността на Христос
|
|
Автор |
Valentina () |
Публикувано | 10.03.06 01:14 |
|
хайде отделна тема. Пишете, копирайте, сканирайте, превеждайте... та дано нещо ново да научим - заедно 
| |
|
архим. МИДЬЮГИН (1912-2000) някои го наричат "православен" лютеран -
ВВЕДЕНИЕ В ОСНОВНОЕ БОГОСЛОВИЕ
..Санкт-Петербургской Духовной Академии
| |
Тема
|
Не съм чувал за археологически доказателства за...
[re: Valentina]
|
|
Автор |
Trendi () |
Публикувано | 10.03.06 08:20 |
|
...същестуването на Христос. Цялата информация за него се базира предимно от Евангелията и др. писмени източници. За съжаление никой не може да гарантира тяхната достоверност. Самият факт, че отделните клонове на христянството (Православие, Католицизъм, Протестанство, Евангелизъм и т.н.) се базират на едни и същи писнени източници и в същото време ги интерпретират различно, значи че нещо в тях не е категорично и ясно казано. Да остравиме настрана липсата на всякаква информация за огроммна част от живота на Христос, което по самата си съшност е доста смущаващо. Основните клонове на христянството също не засягат това нещо.
Като цяло - няма значение дали Христос е бил историческа личност или не. Важното е идеята за доброто, която се пропагандира от това учение. В крайна сметка нали към точно това се стремят всички?
======
Лично на мене ще ми е интересно, ако някой тука може да ми покаже някакви сериозни археологически доказателства. Човек никога не може да бъде сигурен, че не е пропуснал нещо. Има едни опити за такива с плащеницата на Христос, но сетне се докаа, че това е само предположение и в никакъв случай не би могло да бъде нещо сериозно което да доказва каквото и да било (журналистически шум).
=============
Скапана клавиатура - гълта букви.
Ха!!! Ама тя и пише ...!!!
| |
Тема
|
археологически доказателства за...
[re: Trendi]
|
|
Автор |
isihia (член) |
Публикувано | 10.03.06 09:25 |
|
Има такива. И едно изследване на руски език, за историчността на Христос.
Относно: "Като цяло - няма значение дали Христос е бил историческа личност или не. Важното е идеята за доброто, която се пропагандира от това учение. В крайна сметка нали към точно това се стремят всички? "
Ако Христос не се бе въплътил, напразна е и нашата вяра! За християните Доброто не е човешка идея, а сам Господ, към Когото трябва да се стремим и на Когото трябва да подражаваме.
| |
Тема
|
Re: археологически доказателства за...
[re: isihia]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 10.03.06 11:40 |
|
Само за уточнение:
Вие вярвате, че Христос се е въплътил, за да не бъде напразна вашата вяра? Това не е ли някакъв силогизъм?
| |
Тема
|
Re: За историчността на Христос
[re: Valentina]
|
|
Автор |
orpизko (непознат
) |
Публикувано | 10.03.06 14:45 |
|
Ами.. то доказателства сигурно има доста научни и т.н. За мен това е едно от големите доказателства - сега сме все пак 2006-та година от Рождението на Иисус Христос! ;-)) Така че няма какво повече да се доказва.. ако не беше съществувал, нямаше да броим годините от тогава.. ;-))
| |
Тема
|
[re: geri®]
|
|
Автор |
isihia (ентусиаст) |
Публикувано | 10.03.06 18:03 |
|
Не. Това е апостолското слово.
"...ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра. (1 Кор. 15:14)"
Редактирано от isihia на 10.03.06 18:21.
| |
Тема
|
[re: isihia]
|
|
Автор |
geri® (циник) |
Публикувано | 10.03.06 18:42 |
|
Аха, доста оригинална хипотеза от апостолски уста...
Да, наистина, празна ще е вярата, ако Христос не е възкръснал, но прави ли вярата фактът на възкресението? Или ние вярваме в истинността на горното, защото ако не вярваме, вярата ще се обезмисли? Поне на мен така ми звучи...
| |
Тема
|
Re: За историчността на Христос
[re: orpизko]
|
|
Автор |
onchoo () |
Публикувано | 10.03.06 18:53 |
|
на някой му е нужно само да чуе от друг някой разказ и да повярва...
а на невярващия никой не може да му докаже каквото и да е било просто няма такова убедително доказателство.
Неможе да тръднем да доказваме съществуването на Бог по начина по който доказваме другите неща от живота ни.
| |
|
Свалям си линковете за да ги прочета. Пускам и един коментар в темата на айам, ако откриеш нещо по въпорсите там - чакам за линкове.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|