|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Свети Валентин и празникът на влюбените
|
|
| Автор |
PPP (една) |
| Публикувано | 14.02.06 10:29 |
|
|
Цветя, балони, сърчица – всичко на днешния ден тръби за любовта.
Денят на св. Валентин! Просиял на този ден с мъченически венец в името на Христовата любов!
Никой обаче не отбелязва факта, че на този ден в древност се е чествала с пищни тържества езическата богиня на любовта – Юнона и този празник е бил съвкупност от жертвоприношения и оргии. И някакси, за по-благочестиво, решихме, че понеже на този ден се слави св. Валентин, ама народът от векове си е празнувал празника на любовта, то дайте да го наречем “покровител на влюбените”!
Някои хора решиха, че (Църквата понеже трябва да е в крак с времето, зер всички тръбим, че е изостанала) можем да си изпращаме картички за св. Валентин с лика на светеца като поздрав за влюбените, че можем дори да служим молебен към св. Валентин, за да “заздравим” любовта си...
Това ли е начинът да привличаме хората в Църквата? Като подчиним Църквата на празника? Като толерираме идеята, че само св. Валентин е покровител на любовта? Като пренебрегваме едно изключително светило на Православието като св. Кирил Философ, чието успение се чества на днешния ден?
Нека има празник на любовта, нека има радостни, прегърнати и влюбени хора! Но св. Валентин няма нищо общо с това, защото е погинал за една друга Любов!
Да, ролята на Църквата е да разбира, да разяснява, да бъде навсякъде – в немощите и в радостите на хората, но НЕ и като облича в християнски одежди езичество и похоти!
Редактирано от PPP на 14.02.06 10:32.
| |
|
Тема
|
Re: Свети Валентин и празникът на влюбените
[re: PPP]
|
|
| Автор |
woman (Любяща и любима) |
| Публикувано | 14.02.06 11:47 |
|
|
Абсолютно!!!
Вчера попаднах на статия в един православен сайт, която апелираше да не сме толкова строги към този празник, все пак...
И като сме почнали, хайде и на Хелоуин да му изтъкнем предимствата, за да сме в крак с времето. 
| |
|
Тема
|
[re: woman]
|
|
| Автор |
isihia (член) |
| Публикувано | 14.02.06 12:08 |
|
|
Прочетете фолиото на "Църковен вестник".
Хайде да не съдим хората - всички имаме нужда от любов.
Св. Валентин може и да не е загинал за друга Любов. Понеже Любовта е една.
Другото не е любов, нито някоя от "всичките и форми". Едва ли ще привлечем хора в църквата, ако осъдим потребността им от любов.
Честит празник - който каквото празнува.
| |
|
Тема
|
[re: isihia]
|
|
| Автор |
PPP (една) |
| Публикувано | 14.02.06 12:34 |
|
|
В отговор на:
Прочетете фолиото на "Църковен вестник".
Прочетох го. Точно затова протестирам!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
isihia (член) |
| Публикувано | 14.02.06 13:19 |
|
|
Кураев проповядва сред рокерски концерти. Христодуло събира младежите от дискотеките. Разбирасе, те са обърнати навън. Ние трябва да си оправиме работите в църквата. Иначе търсещите ще си намерят удобна протестантска компания. В БПЦ има героични, но единични опити да се обгрижват млади или стари хора, наркомани, духовно гладни и т. н. Май първо трябва да разберем КАКВО и КАК МИСЛЯТ, за КАКВО МЕЧТАЯТ, от КАКВО имат нужда.
Всички имат нужда от любов.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
woman (Любяща и любима) |
| Публикувано | 14.02.06 13:23 |
|
|
Аз не осъждам нуждата на хората от любов, нито самите обичащи.
Просто намирам за много по - удачни други дни, на които ние - православните да празнуваме любовта. Макар, че ако разнищим темата - какво значи да празнуваме любовта; Кой е любовта? и пр. ще отидем още по - далеч.
Според мен и св. ап. Павел си заслужава "честта" за "патрон" на подобен ден, имайки предвид най - изчерпателното и истинско обяснение за любовта, което той е дал.
Редактирано от woman на 14.02.06 13:24.
| |
|
Тема
|
Прекалено сда много нещата, с които...
|
|
| Автор |
Trendi () |
| Публикувано | 14.02.06 13:57 |
|
|
...църквата прави някакъв компромис. Най-фрапиращ в случая е Коледа.
Хей, не си струва да се задълбава толкова много в ден, когато се празнува любовта. Това е толкова красив празник, че неточностите могат да бъдат приети. Да оставиме настрана, че и за Евангелието никой не може да гарантира неговата достоверност във вида, в който го познаваме.
Радвай се на днешният празник. Не може само страдалчески настроения да обгръщат хората.
=============
Скапана клавиатура - гълта букви.
Ха!!! Ама тя и пише ...!!!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
PPP (една) |
| Публикувано | 14.02.06 14:11 |
|
|
Естествено, Църквата трябва да е навсякъде, където са хората - добри, лоши, праведни и грешни! Не ми харесва да преправя ценностите си, за да угоди на масата народ...
Още по-малко да се твърди, че като влязат 5 човека в храма и отслужат молебен на св. Валентин да ги покровителства в любовта, можело и да повярват в Христа...
Църквата привлича с Истина, а не с въдички-закачки!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Xrisa (член) |
| Публикувано | 14.02.06 15:28 |
|
|
Здравей, ppp, не съм съгласна че ако въцъркови празника на св. Валентин и то като ден на влюбените, Църквата ще използва въдички-закачки. Погледни назад в църковната история - как се определя празника на Христовото Рождество - тогава езическият свят не празнува ли Деня на Слънцето. Църквата погнусява ли се от езическия характер на празненствата през този ден. Не казва ли, нека празнуваме деня на слънцето, щом искате, но на истинското Слънце. Как е установен празникът на Богоявление - не е ли уж насложен върху езическия празник на светлините, празнуван на 6 януари, когато езически жреци са хвърляли в река Нил жертвоприношения. Църквата даже запазила през първите векове езическото име на празника - ден на светлините. Но на истинската Светлина, явила се в Господнето Рождество и Кръщение.
Така е било винаги - Църквата не е изпитвала свещена погнуса от хорските празници. Напротив, използвала е човешката радост и нужда от празнуване, за да говори за важните и непреходни неща.
Така е и в случая с празника на св. Валентин. Колкото и да се напъваме, не може да предизвикаме всенародно празнуване за св. Кирил или св. Павел. Светците от това не губят, нито тези, които ги почитат. Пък и кога напоследък си чувала Църквата да говори за любовта. За всичко друго - за брака, за детераждането, за пропуските във възпитанието, но за любовта като такава На мен ми се струва добро начинание Църквата да използва този ден и да се чуе и нейното слово за любовта между хората, онази обикновената, която кара сърцата да тръпнат и от която се раждат децата. А не да я заобикаля тихомълком, едва ли не, ако може и без нея направо към Христовата любов да възходим. Защото това означава, че не само светските хора имат проблеми в разбирането за любовта, но и църковното ни общество - което на мен ми се струва по-сериозният проблем.
Иначе аз също не бих пращала розови картички и балончета и въобще подобна еуфория ми е чужда, но пък има толкова хора, които това ги изразява... бял кахър са балончетата и картичките на фона на другите проблеми, с които днешният човек трябва да се оправя в душата си.
Редактирано от Xrisa на 14.02.06 15:33.
| |
|
Тема
|
[re: Xrisa]
|
|
| Автор |
PPP (една) |
| Публикувано | 14.02.06 15:51 |
|
|
Да, Хриса, разбирам те напълно. Нямам нищо против празника на влюбените, нито пък Църквата да участва в радостта на хората. Но не искам Църквата да се промъква тихомълком и да се намества някъде, където нейната роля е друга. Не ми харесва това нагаждане. Църквата е авторитет, а не някаква партия, която си печели симпатизанти. Църквата е любов, защото Бог е любов и защото няма любов, която да не идва от Него.
Любовта! Точно в дни като днешния Църквата трябва да застане с ясна позиция и както беше споменала и woman, да говори коя е любовта и откъде идва. Но и накъде води.
Да обясни защо е загинал св. Валентин?
Изобщо... за любовта има много какво да се каже... Като започнем от св. ап. Павел и завършим с митр. Антоний Сурожки... Неща, които хората не са чували и по които биха се прехласнали.
Наскоро написах на една сватбена картичка думите на св. ап. Павел за любовта. Младоженците се обадиха специално да ми благодарят и да ме попитат къде могат да прочетат това!
А иначе ... както сме я подкарали, скоро ще застанем пред храма да раздаваме презервативи.... Та белким някой се излъже, та влезе вътре...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|