Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:33 15.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Княз Борис I -Михаил . Светец?нови  
Автор 3eфиpнa плaмъчka (много докачлива)
Публикувано05.11.05 17:08

Здравейте.
Предполагам, че заради тази тема ще си навлека гнева на доста православни, но все пак трябва да попитам, защото наистина много искам да знам отговора на този въпрос.
От доста време насам в главата ми се върти един въпрос, който ме измъчва . Знам, че само неверниците български си го задават днес, но все пак той се повтаря в мен от известно време и наистина незнам как да му отговоря.

И той е : Да се пролива каквато и да е човешка кръв е грях. Да се налага християнството насилствено е практика, мкоято апостолите неизползват, нито за езичниците, нито за евреите. Християнството в България е вменено насила от една личност , а именно княз Борис I - Михаил , който, за да постигне това избива до крак 52 болярски рода и потапя в кръв цялата Българска земя. ( Гледах в един филм за Борис- как един истински християнин му казваше, че това не е редно пред Бога и думите му са се запечатали в съзнанието ми завинаги. че върши голям грях пред Бога.)

Въпросът ми е: Защо при тези обстоятелства той е обявен за светец ? (Обявяването му е разбирателно, защото все пак той създава бълг. прав. църква) и как ние като християни бихме могли да му се молим да изпроси милост от Бога за нас, визирайки тяхната близост .

Моля Ви да се отнесете с разбиране към моя вътрешен конфликт и да не ме осъждате прекалено за този ми въпрос. Моля също да вземете впредвид това, че нямам православно образование.

Предварително благодаря много на всички за отговорите.

"Животът ни е пътешествие , идеите - пътеводител"-Виктор Юго

Тема РАЗБИРА СЕ СВЕТЕЦнови [re: 3eфиpнa плaмъчka]  
Автор Xpиcтoвa (непознат)
Публикувано05.11.05 18:33

Прочети житието му в "Жития на светиите" от св.Димитрий Ростовски
А по-обширно житие в "Жития на българските светии" - издателство
"Свети великомъченик Георги Зограф"
Аз мисля, че няма нужда да обсъждаме този въпрос!

Всеки може да учи богословие, но "православното образование", както го наричаш е дар от СВЕТИЯ ДУХ.

Редактирано от Xpиcтoвa на 05.11.05 18:55.

Тема Re: РАЗБИРА СЕ СВЕТЕЦнови [re: Xpиcтoвa]  
Автор Д-p Poceн T Pyceв (новобранец)
Публикувано05.11.05 19:41

Не ми е ясно какво означава последното Ви изречение?

" ..."православното образование", както го наричаш е дар от СВЕТИЯ ДУХ..."

Иначе - трябва да отговорим на Пламъчка, тя не пита в кои жития и в кои издания се говори за св цар Борис-Михаил (аз бих добавил ресурса: http://www.pravoslavie.domainbg.com/04/svboris.html от Православна Беседа) а как св цар Борис (а и стотици други свети царе и князе), който е упражнявал насилие, проливал кръв и пр е признат за светец? Нейното недоумение е обяснимо и трябва да се обсъди.

Лекарю, изцели се сам!

Тема Re: РАЗБИРА СЕ СВЕТЕЦнови [re: Д-p Poceн T Pyceв]  
Автор Xpиcтoвa (непознат)
Публикувано05.11.05 20:31

Уважаеми д-р Русев,
Предполагам знаете, че има правила по които се канонизират Светците от БПЦ. Мисля, че няма нужда да празнословим и филосовстваме по този въпрос.
Още повече Зефирна пламъчка даде чудесната идея да се пишат житията на светиите чествани всеки ден. Не намирате ли, в това огромно противоречие.Хем да имаме за пример Светите угодници, хем да се чудим защо са Светии???
За да бъде човек православен, не е задължително да е завършил богословие,защото богословие учат и много протестанти. А, чрез Даровете на Светия Дух ние се усъвършенстваме във вярата. Тогава Той животвори в нас!
Да се стремим да бъдем съвършени ,като нашия Отец Небесен /както ни е завещал/, не може да се постигне само с "православно образование", без действието на Светия Дух.

Бог да ви дава духовна благодат!
А Зефирна пламъчка да ми прости, ако съм я зесегнала .

Редактирано от Xpиcтoвa на 05.11.05 20:47.

Автор Д-p Poceн T Pyceв (новобранец)
Публикувано05.11.05 21:27

Да обясним някоя истина на вярата на човек, който не я знае или не я разбира - това не е празнословие или философстване. Това е едно от седемте дела на духовно милосърдие, също както да утешиш отчаяния, да напътиш заблудения и пр. Ще се опитаме да поговорим с Пламъчка и да разберем - наистина ли не бива всеки християнин да пролива кръв, наистина ли св Цар Борис е "залял България в кръв" и пр.

Инак - дали има в момента "правила по които се канонизират Светците в БПЦ" - честно казано, не знам. Последната канонизация - на св Паисий Хилендарски - беше 1971 г. БПЦ не се е засилила са канонизира и да умножи 162-та или 168 - не помня - българи светци. А можеше да канонизира прав Иосиф Атонски, или дядо Григорий Доростолско-Червенски - старец със свят живот, мощите му бяха разкрити нетленни през 60-те години, и за да могат да ги препогребат в приготвения тесен и мъничък гроб (подготвен като за купчинка кости", отсякоха на нетленното тяло краката... Не знам дали тоя "подвиг" е от времето на патриарх Кирил или на патриарх Максим.

Та така с канонизациите на БПЦ - Ако не броим "светицата" на мнозина православни, до която се допитваха май и митрополити, че и по-големи хора - баба Ванга.

Лекарю, изцели се сам!

Редактирано от Д-p Poceн T Pyceв на 05.11.05 21:35.

Тема е, аз не знам...нови [re: Xpиcтoвa]  
Автор cuddly ()
Публикувано05.11.05 21:27

Д-р Русев 100 % знае какви са правилата за канонизиране на светец от БПЦ. Аз не ги знам, обаче.
Бихте ли ги написали тук, ако обичате.
И аз бих била благодарна, ако някой внесе и яснота по конкретния казус за въпросния светец, т.е. да се отговори на Пламъчка.

Тема Re: Княз Борис I -Михаил . Светец?нови [re: 3eфиpнa плaмъчka]  
Автор Black Wolf (ловец)
Публикувано06.11.05 08:44

Тъй като не виждам постинга си, дискусията ще бъде дублирана в клуб религия. Там ще охарактеризираме отстъпника.

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Бил е защитник на Църквата, а не на национализманови [re: 3eфиpнa плaмъчka]  
Автор Eжko_ (_бодлидрешко)
Публикувано06.11.05 17:44

Светците на Църквата трябва да имат заслуга за разпространяване на вярата. От тях се иска едновременно (и това е важно да се подчертае) живот според Божиите заповеди и защита на вярата посредством проповед, както и д е л а, страдание и

защита на Църквата.

Св. цар Борис I е бил защитник не толкова на национализма, колкото на Църквата. Както е известно, по-късно той се отделя от света, приемайки монашество. Редно е да се знае, че светци, почитани в поместните календари на Църквата са канонизирани не като български, гръцки, сръбски, румънски, руски, финландски и т.н, а като Христови последователи. Така св. цар Борис I е канонизиран НЕ защото е бил б ъ л г а р с к и Покръстител, а защото е бил християнски Покръстител и защото е бил

защитник на Църквата от езическата реакция,

която не е п р о с т о вътрешна реакция на старите родове. Въвеждането на вярата и нейната защита се считат като главни заслуги в този интересен случай от IX век. (Аналогичен е примерът със св. Александър Невски, защитник на вярата в Русия, аналогичен е примерът със свети крал Стефан Милутин и много други светци. Те са християнски лица с наднационални заслуги.)

Някои ще се изкушат да поставят темата за убийството на 52-та разбунтували се боляри. Разбира се, че отнемането на човешки живот е дело Богопротивно. Но когато защитавайки Църквата Христова трябва да се вземе решение по т.н. икономия, разбира се, че това ще е решението, което ще доведе несъмнено до по-малка вреда, а оттам и към по-доброто. Нека помислим поне мъничко: ако РАЗ_БУНТУВАЛИТЕ СЕ боляри бяха победили, не се знае колко години България щеше да си остане езическа страна, а това автоматически несъмнено предопределя милиони погубени тънещи в езическия мрак човешки души.

Нека си спомним колко по-вече Божии в р а г о в е погубил св. Пророк Илия, например.

Е, кое е по-доброто 50, 100 или дори 1000 жертви (които пък с кръвта си могат да изкупят някои свои грехове), или милиони погубени за вечни времена човешки души ?

И войните също не са Богоугодни, но трябва ли да се остави Княза на този свят (Сатаната) да си прави каквото си иска. Ако утре някоя фанатизирана ислямистка групировка нападне България, да се оставим ли да ни завладеят, без да се съпротивляваме ? И да гледаме как горят храмовете ни, къщите ни, и всички други безчинства, които ще трябва да търпим години наред не само ние, но и много бъдещи поколения напред.

П.П. Междувпрочем, разбунтувалите се боляри са имали за цел да убият царя и да сложат "свой човек" на негово място - т.е., искали са да направят преврат. Нека противниците кажат как в наше време светската власт би постъпила с подобни превратаджии, и то напълно з а к о н н о.

Господ е мое упование

Редактирано от Eжko_ на 06.11.05 19:08.

Автор Ask2OO4 (питанка)
Публикувано06.11.05 21:12

"Не намирате ли, в това огромно противоречие.Хем да имаме за пример Светите угодници, хем да се чудим защо са Светии??? "

Не, изобщо никакво противоречие не намирам. Хора немощни сме все пак. Ние вземаме пример от светиите, чрез техния живот учим Евангелието. Но ако в същото време имаме изкривена предстрава за живота им? Няма ли днес-утре някой да изтрепе сума ти невярващ народ и да каже, че това е по Евангелски, защото видите ли и "светците така са правили"? Да, само дето светците така не са правили и това трябва да се обясни. Ако ще се учим от нечий пример, нека имаме правилното разбиране за нещата. Тъкмо това пита и Пламъчка.

Тема Re: Княз Борис I -Михаил . Светец?нови [re: 3eфиpнa плaмъчka]  
Автор Anima Mea Tibi Amandi (вятър)
Публикувано06.11.05 21:49

Избиването на 52-та боилски рода и техните семейства не е "налагане на християнството". То е релевантен държавен акт срещу държавна измяна срещу законнта власт в лицето на Кана - това, което е представлявал метежа на 52-та боили. Екзекуцията на 52-та боили не е била следствие на отказа им да бъдат християни - този въпрос не им е бил поставян пред дръвника.
Мярката е твърде сурова за семействата им, и е разбираемо, че е трудно можем за си я обясним от днешна гледна точка, но тогава времената са били други.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.