|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Благочестие!
|
|
Автор |
xenox (минаващ) |
Публикувано | 07.09.05 01:17 |
|
значи!
що е то "фалшиво руско благочестие"? има ли то почва у нас? вие благочестиви ли сте по този начин? и изобщо хубаво нещо ли е или не?!
трябва ли винаги да говориш тихо и да гледаш в земята, да си строг и с каменна физиономия, ако си жена - да носиш кърпа в църквата? може ли да гледаш "Шрек" по време на пост? а "Пич къде ми е колата"? трябва ли да постиш строго и неотменно и да се каеш горчиво, ако да речем в предпоследния ден от поста изядеш без да искаш една мусака с яйчена заливка? ако се сетите още въпрос, давайте!
днес спорихме с един авер по този въпрос. той беше против. аз бях за, ама на инат. не ми звучи хич добре. просветете ме, ако обичате!
българин да се наричам...
| |
|
тинтири-минтири
Еи човек да не ти каже някой термин - и ти веднага го снасяш тука ;) Я бягай да спиш. Намерил си време кога да пишеш за това.
Не бях, съм и ще бъда!Редактирано от tintirimin на 07.09.05 02:13.
| |
|
нощна смяна, батко! мъка.
и все пак ми е интересно.
| |
|
Ша ти кажа една нощна смяна. Да лягаш да спиш, че знаиш ли!! Утре ми требваш свеж като репичка!!! Работа имаме за вършене!
тинтири-минтири ;0))
Не бях, съм и ще бъда!
| |
|
дебелите да си траят! утре трябвам на други!
| |
Тема
|
Re: Благочестие!
[re: xenox]
|
|
Автор |
famulus (щастливец) |
Публикувано | 07.09.05 09:13 |
|
Разбира се, не е хубаво такова руско благочестие!!!
"...трябва ли винаги да говориш тихо и да гледаш в земята, да си строг и с каменна физиономия, ако си жена - да носиш кърпа в църквата?". - Не! Трябва да се кълчиш като шут и да се лезиш като дебил, да дърдориш високо в църква, да псуваш, иначе не си мъж, а ако си жена - да дойдеш да се причастиш с деколте до пъпа и смъкнати джинси до задника! По това ще се познае Христовата любов към ближните у тебе!
"... може ли да гледаш "Шрек" по време на пост? а "Пич къде ми е колата"?" - непременно, каква по-добра школа по молитва, търпение и смирение от американските филми!!! Може не, а е задължително!
"...трябва ли да постиш строго и неотменно и да се каеш горчиво, ако да речем в предпоследния ден от поста изядеш без да искаш една мусака с яйчена заливка?" - кво говориш ти ве, ще ми постиш лицемерно... Щом човек пости, значи е лицемер! Щом се кае за грешките и греховете си, значи е дважди лицемер! Свиквай да не постиш и то не без да искаш, а съзнателно, това е "свобода в Христа"! Ако се наплюскаш с кебапчета и напиеш вечерта преди да се причастиш, тогава Бог ще ти се зарадва наистина, нали е дошъл да призове грешници, така че праведници не му трябват! Нищо че разни Макариевци, Василиевци и Иоан Златоустовци възхваляват поста - какво знаят те за "ИСТИНСКОТО ГРЪЦКО БЛАГОЧЕСТИЕ"... 
| |
|
Email
Име famulus
Вид потребител щастливец
Всичко мнения 5359
Web страница
Занимание (професия)
Хоби
Местонахождение
Биография Дойдох, видях и си отидох.
ICQ номер
Регистриран на 05.10.02 12:00
Спамер от класа ;) А какво ще кажеш да пишем из нета по време на пост?? А за мотивите на това "благочестие" да не се докосваме до компютрите. Не ми се търсят линкове с изказвания по въпроса на "руското благочестие" (имай предвид, че го пиша в кавички!!) за използването на ПС и нет.
А колко е яко да ходим да се заяждаме по нета? Много православен тон, няма що? От месо постим, а човеци ядем. И нали знаеш - всякакви дребни порядки пазим, десятък от гюзум даваме, а сме забравили смисъла на всичко ;)
Освен това ти за т.нар. "среден", път не си чувал,м? Тесния, трудния? Той върви м-у двете крайности - между "благочестието", на което ти си фен, и разхайтеността, за която ти говориш. По този "среден" път ни учи и Христос да вървим! Очевидно за някои е много непосилно това, а като че ли не са и чували за него :((
"Всичко ми е разрешено, но не всичко ми е полезно!"
Не бях, съм и ще бъда! Редактирано от tintirimin на 07.09.05 10:10.
| |
|
Чувал съм за тесен път, по който малцина вървят, и за широк, който води в погибел. Това учи Спасителят. Това учат и най-ранни паметници като Дидахе-то, то и започва така - има два пътя... Сега сте си въвели и някакъв среден път, карайте по него и като стигнете, се обадете.
Редактирано от famulus на 07.09.05 11:24.
| |
|
май нещо не си чел светоотеческа литература? Или и ти си от нюейдж? Че тука са се навъдили едни ;о) Попрочети и пак ела.
И още нещо: МНЗ предупреждава - форумстването е опасно за вашето здраве. Води до гъбички, язва, и чупен крак, който няма кой да ти го лекува, щото така и так си зле. Нали си нещо невролог - ти требе да знаеш най-добре ;))
Относно ПСтата и нета не разбрах отношението ти? Що се ската по тия въпроси, "благочестиви" спамерю ;)
Не бях, съм и ще бъда!Редактирано от tintirimin на 07.09.05 12:07.
| |
|
Книгите на светците трябва да четем с делата си. Толкоз за светоотеческата литература.
За "спамерството" - мненията ми са изказани за 5 години само в двата клуба Християнство и Православие. Пиша толкова много, защото живея в нехристиянска страна и се надявам в тия клубове да срещна християни, с които да разговарям за вярата и живота. Е - повече срещам разни самонадеяни прелъстени младежи и озлобени климактерички, от които получавам само тъга и душевно съкрушение, но това е друг въпрос.
Надявам се, че с това ти отговорих изчерпателно.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|