Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:16 17.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
Тема Предложение за писмо към БПЦ  
Автор DAD (непознат )
Публикувано31.08.05 14:58

Предложение за писмо към БПЦ

Здравейте Приятели!

Осмелявам се този път да се обърна към всички вас с идеята да напишеме писмо към Светия Синод на Българската Православна Църква.

Тъй като имаше няколко теми в които се дискотираше календарната реформа в нашата родна Православна Църква и както виждам почти всички участници в клуба са на единно мнение, че т.нар. Юлиански календар е астрономически много по-точен от Григориянския и за Богослуженията е идеален, то нека да напишиме всички ние заедно едно писмо , с което да искаме да се преразгледат решенията за тогавашната календарна реформа и да се върне старият (Юлиански календар) в Църквата, коiто винаги е бил в употреба в Едната Света Вселенска и Апостолска Църква.

Ето и мнението на почитания от всички нас Архиепископ Серафим Соболев:

Благодаря на Всички! Бъдете живи и здрави!С нами Бог!

Тема Re: Предложение за писмо към БПЦ [re: DAD]  
Автор famulus (щастливец)
Публикувано31.08.05 19:55

здравей брат, преди години имах и аз идея за подобно писмо...

От този клуб беше отправено писмо до Синода преди година и половина с молба да бъде благословено съществуването на клуба (основно). Писмото беше отнесено на място, заведено, и досега година и половина няма отговор. Толкова ще се отговори, предполагам, и на евентуалното ни искане за възстановяване на Календара.

Искам да ти напомня също, че преди отделянето на Бълг Старостилна Православна Църква са отправяни настоятелни молби до Синода да се разгледа календарния въпрос, които, естествено, са оставени без отговор.

Но - ако се намерят хора да те подкрепят (съмнявам се, тука са новостилци) - подкрепям и аз такава инициатива

Тема Re: Предложение за писмо към БПЦ [re: famulus]  
Автор cuddly (виртуална)
Публикувано31.08.05 20:37

добре де, ако редовно валят писма към Синода, няма ли да им се обърне внимание?

Тема ОК :) [re: famulus]  
Автор ValentinaМодератор ()
Публикувано31.08.05 20:42

Famulus,
Търсих писмото ти в архива (2002-3), но не го намерих.
Ежко дали ще помогне с линк? :)

Аз бих подписала такова писмо. Убедена съм (не по-малко от теб, фамулус), че промяната на календара е отстъпление от светоотеческото предание, има лоши плодове - води до разцепления и пр.

За тези, които живеят извън България, нарушеното православно единство чрез календарната промяна има и практически последствия. При нас български православен свещеник идва само веднаж в месеца (в събота), и никога на големите празници. За да следваме така съвършено устроения годишен богослужебен цикъл, е най-естествено да участваме в богослуженията с руснаците или със сърбите, но те са по стария стил...

ЕДИНСТВЕНИЯТ разумен аргумент ПРОТИВ връщането на календара досега съм чула от Прокимен. Наистина би настанало хаос, ако не всички енории приемат промяната и в храмовете в един и същи квартал и град се служи по различен календар.

Фамулус, моето впечатление е, че тук, в клуба, "новостилците" не са чак толкова много. Напротив, малка част от участниците биха се възпротивили на връщането на календара. Но те не искат заради календара да размирват Църквата и да агитират като вас към разколи. Особено на неофити не приляга това, а повечето тук сме точно такива.

Поздрави!

Тема Re: Предложение за писмо към БПЦ [re: cuddly]  
Публикувано31.08.05 21:08

Ще обърнат... ще приготвят доклад да се купят на чиновниците по-големи кошчета за боклук

Ако говорим реално - едва ли ще осигурим такъв поток от писма. А и - както писах - преди отделянето на БСПЦ е имало настоятелни молби до Синода, безответни обаче.

Редактирано от famulus на 31.08.05 21:13.

Тема Re: ОК :) [re: Valentina]  
Публикувано31.08.05 21:20

Църквата, Валя, се размирява от тия, които са я хвърлили в новостилен разкол и я държат в него. "Ако не знаеха, грях не биха имали"...

Тема Re: ОК :) [re: famulus]  
Автор ValentinaМодератор ()
Публикувано31.08.05 23:01

Имам чувството, че тъпчем на едно място, самоповтаряме се, самоцитираме се :)

За трети път те питам
ти ли беше споменал, че календарният въпрос е бил пред разрешаване преди седесарският разкол да разбуни Църквата. Помниш ли? Някой помни ли, знае ли?

След като иронизираното и хулено от теб Вселенско православие не смята, че БПЦ е в разкол заради календара, нямам основание на теб да вярвам, че БПЦ е в разкол, Росене.

...чакали били три години... и едва дочакали смъртта на архим. Серафим...
А колко по три години, колко века православните са "чакали" римокатолиците да се откажат от заблудите си?
(май отново знам какво ще ми отговориш)

Тема Re: Предложение за писмо към БПЦ [re: famulus]  
Автор н@блюдaтeл ()
Публикувано01.09.05 06:49

Подкрепям напълно идеята. Не знам дали ще се забави и къде ще бъде отнесено, но съм твърдо за такова писмо. Дори предлагам нещо повече - да организираме подписка и да ангажираме повече хора. Колкото по-широка подкрепа съберем, толкова по-добре.

Само едно предложение - за да ни обърнат изобщо внимание, по-добре да се пазим от заглавия от рода на "За преодоляване на новостилния разкол" и изобщо от силни думи. Може би "връщане към стария богослужебен стил" или нещо от рода.

Вярно че Синодът трудно се задвижва, може би е по-добре първо да се отнесем до някой владика.

поздрави

Редактирано от н@блюдaтeл на 01.09.05 08:12.

Публикувано01.09.05 09:27

Радостна вест от световното православие:

Все така да му вярваш.

А дали са "чакали да умре дядо Серафим"... какво да кажа. Бог да възнагради авторите на тая клевета и разпространителите й.

Автор Ask2OO4 (питанка)
Публикувано01.09.05 10:37

"...чакали били три години... и едва дочакали смъртта на архим. Серафим..."
Валя, как не те беше срам?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.