Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:12 06.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Пастирите...нови  
Автор oros (член)
Публикувано26.08.05 13:40

"Пастирите първи от земните жители видели чудото, което става, но не го проумели. След ангелското пояснение те станали първи благовестници за раждането на Спасителя. Това били пастирите, чиито стада нощували на половин час от Витлеемската пещера, в къшлите, около стълба Едером. Те били четирима. Църковното предание е запазило имената им - казвали се: Мисаил, Ахиил, Кириак и Стефан. Счита се, че били от близкото село Беит Сагюр"

Това го прочетох в една книга - "Света Богородица - Живот и прослава" на Неврокопски митрополит Пимен.

Ето и подходящи илюстрации по темата:

Моят въпрос към вас е следния:
Къде са се състояли новозаветните библейски събития, защото илюстрациите показват съвсем различни неща, от тези, в които са ни учили да вярваме?

Първо вижте имената на пастирите. Михаил, Кириак (Кирил) и Стефан са типично български лични имена за мъже, а зад името Ахиил (Акиил) се крие отново хубавото българско име Калина. В старите манускрипти правилно са изобразявали единият пастир като жена. Вижте типичните български каба гайди, кавали, хора и всичко това на фона на три хълма. Тучна зеленина, реки и поточета, които отсъстват от района на днешния Витлеем.

Аз твърдя, а и имам достатъчно доказателства, че Христос се е родил в България, в гр Пловдив.
Пастирите са от близкото до Витлеем село Беит Сагюр. Дали около Пловдив няма село с подобно име?

На запад от днешното село Белащица, което е на 10 км. на юг от Пловдив до освобождението е имало останки от старото село Захаридиево.

От това село са пастирите, които са свидетелствували за раждането на Хор-Део (ЗА ХОР ДИО ВО=Захаридиево).
В топика на Бакуриани се споменава като Захариу.

В еврейският Иврит отсъстват гласните и Захаридиево би се писало така: ДРХЗ. Знаете още, че те пишат от дясно на ляво. Д и Т много често се е бъркало при изписване и изговаряне. Същото е и със С и З. Г, К и Х редовно са обърквани.

Днес, жителите на село Белащица са наследници на Захаридиевци и земята на юг от Пловдив е тяхна. Нормално е и къшлите им да са на собствена земя.

Моля ви да вземете отношение към темата. Нещата, които пиша може и да са различни от вашите представи, но аз мога да ги доказвам само със знание. Не ми слагайте диагнози и епитети, а мислете и разсъждавайте. Не допускате ли, че някой ни е откраднал историята?

Орос

Редактирано от Valentina на 26.08.05 19:36.

Тема Re: Пастирите...нови [re: oros]  
Автор oros (член)
Публикувано26.08.05 22:51

"Името му е Филипопол; “пол” значи град. Когато отидох при немския цар, той много ме разпитва за Пловдив и много съжаляваше и скърбеше, задето той не е под негово владение. Той ми каза: “Ако златото, среброто, желязото и оловото, които се крият в пловдивските планини бяха в моята държава, целият свят щях да завладея.”
Евлия Челеби (1611 – 1683/4 г.)

"Филипопол лежи на единия от трите хълма, които са отделени от другите планини, и градът, поставен върху тях, изглежда като истинско тяхно украшение. Бяхме във Филипопол и видяхме как по блатистите и водни места расте ориз като жито. Цялата равнина е осеяна със земни могили, за които турците разказват, че са построени за спомен от битки, които са станали някога по тези места и че са гробници на хора, паднали по време на отколешни войни."
Ожие Гизлен дьо Бузбек (1522-1592)

"Като се погледне назад, вижда се, че градът преди време е бил непристъпно място и застроен по друг начин – на три стръмни скалисти хълма, върху които вече няма постройки. Това е било навярно яка, непристъпна крепост. На хълма още се вижда един запустял замък на Филип Македонски. Сега по целия път, от двете му страни, догдето поглед стига, из цялата равнина се виждат високи, остри насипни могили, като малки хълмчета, каквито видяхме и преди това. И може да се преброят по 20, 30 до 40 такива могили; някои са много големи... "
Ханс Дерншвам. Дневник за пътуването му до Константинопол през 1553-1555 г.

Тема Re: Пастирите...нови [re: oros]  
Автор xenox (непознат)
Публикувано27.08.05 11:09

че вие не знаете ли? Бог е българин! ама не според Библията и разни доказателства въз основа на картинки и транскрипции, ами след 17 ноевмри 1993 и голът на Емо Костадинов - далеч по неопровержимо доказателство.
обаче никой не ни е крал историята. поне не нашата. към нулевата година тука е било римска империя и до приситгането на българите са оставали още 681 години или поне 150, ако се вярва на Божидар Димитров, че сме пристигнали 500 години по - рано. във секи случай по времето на рождество Христово около пловдив не е имало българи, а траки, още по - вероятно римляни и най - вече гърци. Гърци!!! сигурен съм, че някъде в гърция също се носят слухове, че евреите са им откраднали историята, че и Христос.

освен това филипопол е кръстен на цар Филип, който е първия велик македонски цар и известно време е бил столица на Македония. така че ще нисе наложи да спорим и с македонците, които, нали знаете, са наследници баш на Александър и онази огромна импария. тъй че спокойно, никой не ни е крал историята: най - вероятно Христос е македонец, както и повечето велики личности от цял свят. забравете си мегаломанските велико-бълраски настроения, гадни националисти!

и един въпрос: кога според теб ще престанат подобни несериозни твърдения с още по - несериозни доказателства?

българин да се наричам...

Тема Re: Пастирите... [re: xenox]  
Автор Rex Mysorum (sive Vulgarum)
Публикувано27.08.05 13:09

Няма да е лошо да почетеш малко извън творбите в училищните читанки и фанариотските брътвежи на Божо Димитров преди да седнеш и да пишеш глупости за римляните, българите и македонците.

Малък подарък от мен за теб. Почни просвещението си с това:

---
Приятелят ти Божо Димитров много 'леб още трябва да изяде преди да достигне интелектуалния потенциал на oros. Едно от вселенските правила гласи, че всичко, което съществува, има смисъл и право да съществува. Само заради самото си съществуване е добро. Важи и за теориите на oros.

Тема Re: Пастирите...нови [re: Rex Mysorum]  
Автор xenox (непознат)
Публикувано27.08.05 14:07

Няма да е лошо да почетеш малко
мерси за линка, ще му обърна внимание когато му дойде времето. обаче четох разни работи относно колко сме велики ние българите, ама след като изкараха буда и лао дзе (май беше) българи, а после започтнаха да твърдят, че сме единствените истински арийци спрях да ги чета и започнах да им се присмивам културно и от далеч.
и се извинявам, ако това ми отношение обижда някой. то има смисъл и право да съществува

жалко, наистина, ама Божо Димитров го знам кой е, макар да не го познавам лично, а за орос не бях чувал. така че не мога да съдя за интелектуалните им потенциали и да изказвам мнение... а ти?

разбирам, че си вявяте в някакви много интересни, напредничави и скандални разкрития относно българите. добре е, ако не си протвиречат. надявам се, че имате полза от тази вяра, а не избивате комплекси.
и се моля в края на краищата всички тия теории и хипотези да недоведат до разединяването и противопоставянето точно на тези от нас, които все още се чустват българи и работят за страната си.

Тема Re: Пастирите...нови [re: xenox]  
Автор Rex Mysorum (sive Vulgarum)
Публикувано27.08.05 14:59

ама Божо Димитров го знам кой е, макар да не го познавам лично, а за орос не бях чувал

Това няма никакво значение. Всички знаем кой е Божо, защото ни го натрапват и от ефирните, и от печатните медии. Неговата популярност обаче с нищо не помага лъжите му да се превръщат в истини. Линкът, който ти пратих, е за книга на човек, за когото научих само преди две години и дори не знам как е изглеждал, къде е роден и пр. Слабото ми познаване на въпросния Г. Сотиров ни най-малко не ми пречи да съдя за интелектуалните му способности.
Понеже сме във форум за религия, ще направя една аналогия, а тя е, че хората преди да дадат вярата си на някого е добре да са сигурни, че не я дават на фалшив бог. Защото, както знаем, Антихриста има много проявления и едно от тях е дори да се представя за Него, Всевишния.
---
разбирам, че си вявяте в някакви много интересни, напредничави и скандални разкрития относно българите. добре е, ако не си протвиречат.

Разкритията нито са нови, нито са скандални. Просто това е една теория, която през ерата на Кобургите и Комунистите е търпяла гонения и цензура, а днес се възражда с нова сила. Тези "напредничави" разкрития съществуват още от 4-5-6 век., когато все по-често започва да се чува етнонимът Българи. Ако можехме да възкресим Малала, Цецас, Прокопий, Симоката, Йордан, Паисий и всички антични и средновековни автори, за да чуят, че "прародината ни е в северен Афганистан", както пише Божо в едноименната си статия, щяха да се споминат повторно, но този път от смях. Скандални са комунистическите писания за "Аспаруховите прабългари", за "идването" през някаква си "681 година", а не нещо друго.
---
Българите сме потомци на старите арийци, защото първото име на Тракия е било Ария, а българите пък са потомци на автохтонното (най-старото) население на Балканския полуостров. Сметката е съвършено елементарна. Историята (на народите, но също и на религиите) е като консултациите при лекарите. Винаги трябва да се чуе и второ мнение. А такова има. От другата страна на "авторитети" като Божо, Добрев и Бакалов са учени като Цани Гинчев, Д. Даскалов, Ганчо Ценов, Г. Сотиров. Добре е да познаваш и тяхното мнение, независимо дали ще го приемеш.

Няма нищо лошо да познаваш и трето, че и четвърто мнение. Ето, аз например не мога безрезервно да приема теорията на oros за Пловдив, но признавам, че ми е интересна и ще я имам предвид. Този му постинг е ценен дори само заради периферната информация за картините и издиреното описание на античен Пловдив, което не можеш да прочетеш навсякъде.

Съветвам те дружески: опитай да останеш непредубеден за каквото и да било, не се оставяй "авторитети" да ти сервират сдъвкана информация наготово и съвсем скоро ще видиш много повече от света, просто защото ще си излязал извън утъпканите коловози и ще се движиш по непознати досега, обещавам ти, интересни пътища.

Тема Христос бил българин..нови [re: xenox]  
Автор ValentinaМодератор ()
Публикувано27.08.05 15:06

Da, чудаци всякакви.

Има и такива, които "проследяват" българската история чак от Атлантида...

Тема Re: Пастирите...нови [re: Rex Mysorum]  
Автор xenox (непознат)
Публикувано27.08.05 16:39

ще цитирам ницше, по памет: "ако всичко приемаш, то това е истински свински нрав"

ако си отоврен към света и позволиш на всеки да те тъпче с идеите си - боклуци, то накрая ще се превърнеш в кошче за боклук. не мога да преценявам кое е истина. всички тия теории имат някви доказателства в тяхна подкрепа, има и такива, които ги оборват. не се знае какви нови доказателства ще бъдат разкрит след година или век, особено за случки отпреди хиляди години. може да се окаже, че сме наследници на индианци от племето на инките накрая! днес всичко се поставя под съмнение и няма въпрос по който да няма две мнения.
за това вярвам (не го знам, а вярвам), че всичко е въпрос на вяра.

едва ли ще разберем миналото.
пък и да го разберем едва ли някой ще ни се върже, че буда е българин. пък и ние нямаме особена полза от такова знание. не може самочуствието ни или каквото и да било друго качество да се гради върху подобна основа.
за това ако изобщо се зачета в накакви научни твърдения за нашия произход и друг вариант на историята ни (особено ако е мегаломаски) му обръщам внимание колкото на научно-фантастичен разказ или роман. или още по - добре - фентъзи.

по - добре да разберем настоящето.
по отношение на настоящето, считам че православната църква ни сочи именно онзи истинки бог, за който говориш. в това вярвам, струва ми се не без основание.

ако искаш да продължим дискусията, може да разкриеш в какво вярваш ти.

Тема Re: Христос бил българин..нови [re: Valentina]  
Автор oros (член)
Публикувано27.08.05 19:08

Знаеш ли, че Константин Каменов ми е приятел. Много от изворите , послужили му за написване на книгата "Небето помни - Протобългарска история" съм му ги давал аз. Той беше решил да напише още четири книги, но след информацията, която му дадох преди няколко години се отказа.
Същото се получи и след срещите ми със соченият за най-голям окултист в България. Той унищожи подговени за отпечатване книги и разбрах, че е започнал да ги пише отново.
Христос не е бил българин, а от племето Беси (Есеи), живяло на територията на Западна Тракия, Централни и Западни Родопи. Името Българи получават по-късно неговите последователи. Не забравяй, че Евангелие е гръцки превод на българската дума БЛАГОВЕСТИЕ. БЛАГИ АРИ (хора) са първите приели християнство народи.

И въстав Исакый, и видЂ толпу бЂсов, и лица их паче солнца, един же посрЂди их сіаше паче всЂх, и от лица его луча исхожааху. И глаголаста ему: «Исакые, сей есть Христос, над поклонися ему». Исакый же не разумЂ бЂсовъскаго дЂйства, ни памяти имЂ прекрьститися, изъшед ис кЂліа, поклонися аки Христу бЂсовъскому дЂйству. БЂси же кликнута и рЂша: «нашь еси, Исакые!» И въведоша его в келію, и посадиша, и начаша садитися около его. И бысть полна келія бЂсов и улица Печернаа. И рече един от бЂсов, глаголемый Христос: «възмЂте сопЂли и бубны и гусли и ударяйте, а Исакый нам спляшеть». И удариша в сопЂли и в гусли и в бубны, и начаша им играти. И утомивше его, оставиша его еле жива суща, и отъидоша, поругавшеся 1 ему...

Този Христос, който познаваме днес от църковните учения няма нищо общо с Христос, познат на средновековните писатели. Ето още един пример:

“Как Пантагрюел разказва тъжната история за смъртта на Херосите
Епитерс, баща на ритора Емилиан, пътувал от Гърция за Италия на кораб, натоварен с различни стоки и множество пътешественици, и ето че един късен слетобед, недалеч от Ехинските острови, разположени между Морея и Тунис, вятърът внезапно спрял и корабът бил отнесен към остров Паксос. Когато пуснали котва и едни от пътешествениците продължавали да спят, други бодъствували, а трети по навик си пиели и хапвали, нечий силен глас на острова неочаквано произнесъл името Тамун. От този вик всички се смразили, и макар въпросния Тамун, родом от Египет, да бил кормчия на кораба им, никой с изключение на няколко пътници не знаел името му. Гласът се разнесъл повторно: някой отново закрещял неистово и призовавал Тамун. Загубили ума и дума, всички мълчали и се спотайвали, но ето че гласът прогърмял за трети път, по-страшен от преди. Накрая Тамун се изправил и казал: “Аз съм тук. Какво изкаш? Какво трябва да сторя?” Тогава гласът още по-силно го назовал и му заповядал с ппристигането си в Палад да съобщи, че великият бог Пан е мъртъв.
Тези Думи, както разказва после Епитерс, ужасили и само дето не уморили всички моряци и пътешественици. И те в недоумение започнали да се питат един друг какво да правят: да премълчат или да разгласят заповедта. Най после Тамун решил, ако духа попътен вятър, да си продължи нататък, без да казва нищо, а ако пък морето е спокойно, да съобщи новината, която току що бе научил. И ето, Станало така, че когато доплували до Палад, нямало ни вятър, ни вълни.Тогава Тамун се изправил на носа на кораба и като обърнал лице към брега, високо извикал, както му било заповядано, че великият Пан е мъптъв. Не успял още да произнесе и последната дума, когато от сушата се възнесли дълбоки въздишки, гръмовни стенания и сърцераздирателни вопли, излезли не от едно, а от хиляди гърла.
И тъй като мнозина чули вестта, тя скоро стигнала чак до Рим.
Тогава римският император Тиберий заповядал да доведат при него Тамун, изслушал го и повярвал на думите му. И като разпитал учените, каквито тогава в неговия двор и в Рим имало мнозина, от всичко, което чул, заключил, че Пан е син на Меркурий и Пенелопа. Същото твърдял Херодот, а след него и Цицерон в книга трета “За природата на боговете”. Аз съм склонен да мисля, че се касае за великия спасител на правоверните, когото зависливи и жестоки юдейски първосвищиници, книжници попове и монаси подло осъдиха на смърт. Такова тълкуване не ми изглежда неприемливо: по гръцки с основание го наричат Пан, защото той наистина е наше Всичко; всичко, което представляваме, което изживяваме, всичко, което имаме, всичко, на което се надяваме; всичко е в него, от него и чрез него. Това е добрият Пан, великият пастир, който според думите на пламенния овчар Коридон от все сърце възлюбил не само стадото, но и овчарите си, и в часа на неговата смърт жалби, въздишки и стенания огласили земя и небо, море и преизподня. Времето потвърждава това мое тълкуване, защото този всеблаг и всевелик Пан, единствен наш спасител, завърши дните си в Ерусалим по времето на римския цезар Тиберий.
Като каза това, Пантагрюел замълча и потъна в дълбок размисъл. След малко видяхме да текат от очите му сълзи, големи колкото щраусови яйца. Господ да ми вземе душата, ако съм преиначил поне една думица.”

Това го пише Франсоа Рабле през ХVІ век в книгата си "Гаргантюа и Пантагрюел"

Орфей го има единствено на една монета, сечена през римската епоха във Филипопол.
"ПАН", "Бесен" подхожда повече на ОрфеЙ, отколкото на Христос.
Защо тези автори, които цитирам го бъркат? Освен Христос да е църковното име на Орфей (Хор Тео). Най почитаният бог в Римса Тракия е бил Хермес (Хор Месий, Месията), Иероним в своята карта пише нещо за Месия и България, но "учените" го четат Мизия. Защо ли?

Като модератор в този клуб те моля, да ми позволиш да изкажа моите теории и призовавам всички знаещи да ме опонират. Така ще мога да ви дам много доказателства, че съм прав.
Не само това, но и ще научите много нови неща за Христос, Библията и Православието.

Ваш Орос.

Тема Re: Христос бил българин..нови [re: oros]  
Автор xenox (непознат)
Публикувано27.08.05 19:18

добре, давай!
луд съм да ти се връзвам, ама ми е интересно.

предполагаме, че Христос е роден тука, на балканите. кои са родителите му? как се озовава в галилея и ЗАЩО? божи син ли е или самозванец? като не е евреин какво общо има с Бог, дето е "култивирал" евреите и им е давал предсказания за месията? и ако няма нищо общо с този бог защо му е било да се жертва и защо е изпълнил толкова точно именно еврейските предсказания - един доста незначителен струва ми се, народ за времето си?

има да ми отговаряш поне три страници...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.