Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:30 16.05.26 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема плодовете на любовтанови  
Автор engeneer. (H2O)
Публикувано15.04.05 21:04

За християните любовта е най-важна.

някой може ли да ми обясни какви са плодовете на любовта. Пише някъде, обаче вие по-добре го знаете това.

Как човек може да придобие любов? Как се чувства наличието на любов от човека?

Непременно ли човек трябва да чувства в сърцето си някакви възвишени радостни чувства, или наличието на любов у него по-скоро е свързано с някакви мъки и трудности?

Тема Re: плодовете на любовтанови [re: engeneer.]  
Автор Naia (Mara Jade)
Публикувано18.04.05 12:55

Зависи какво влагаш ти в понятието любов

Няма пряк път до там, където си струва да отидеш!

Автор kaмъчe (.)
Публикувано20.04.05 10:02

1 Коринтяни 13 глава

4 Любовта е дълготърпелива,
пълна с благост,
любовта не завижда,
любовта се не превъзнася,
не се гордее,
5 не безчинствува,
не дири своето,
не се сърди,
зло не мисли,
6 на неправда се не радва,
а се радва на истина;
7 всичко извинява,
на всичко вярва,
на всичко се надява,
всичко претърпява.

8 Любовта никога не отпада...

. . .

Тема Re: плодовете на любовтанови [re: kaмъчe]  
Автор kaмъчe (.)
Публикувано20.04.05 15:47

Филипяни 1

9 И моля се, щото вашата любов все повече и повече да изобилва чрез познание и разбиране на всичко,
10 за да различавате, що е по-добро, та да бъдете чисти и без препънка в деня Христов,
11 изпълнени с плодове на правда, дарувани чрез Иисуса Христа...

друг превод:

9 И затова се моля, щото любовта ви да бъде все повече и повече изобилно просветена и всячески проницателна,
10 за да изпитвате нещата, които се различават, та да бъдете искрени и незлобни до деня на Христа,
11 изпълнени с плодовете на правдата, които са чрез Исуса Христа...

Редактирано от kaмъчe на 20.04.05 15:48.

Тема Re: плодовете на любовтанови [re: kaмъчe]  
Автор cuddly ()
Публикувано22.04.05 13:09

ох, това "на всичко вярва" не мога да разбера как се връзва със следващия цитат, който си дала - "всячески проницателна"

Автор popravitel (непознат )
Публикувано22.04.05 13:52

Това което разбрах е, че сами без Бог дори не можем да обичаме истински.
Любовта идва от общение/молитва/ с Бог и от Св. Дух.
Колкото повече Го познаваме, толкова повече Го обичаме, Него, Създателя и творенията Му. Тя не е само чувства/да и това е /. Тя е още и доверие, което се изгражда между две страни и вяра и .....
В Библията си е казано много хубаво и затова ще приложа цитати:

1 Йоаново 4:8
Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е любов

Псалми 91:14
Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.

Притчи 10:12
Омразата повдига раздори, А любовта покрива всички погрешки.

1 Йоаново 4:18
В любовта няма страх, но съвършената любов изпъжда страха; защото страхът има в себе си наказание, и който се страхува, не е усъвършенствуван в любовта.

1 Йоаново 5:3
защото ето що е любов към Бога: да пазим неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.

Римляни 5:5
А надеждата не посрамява, защото Божията любов е изляна в сърцата ни чрез дадения нам Свети Дух.

Но знанието възгордява, а любовта назидава.

Галатяни 5:13
Защото вие, братя, на свобода бяхте призовани; само не употребявайте свободата си като повод за угаждане на плътта, но с любов служете си един на друг.

Колосяни 3:14
А над всичко това облечете се в любовта, която свързва всичко в съвършенството.

2 Тимотей 1:7
Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.

Тема Re: плодовете на любовта [re: cuddly]  
Автор kaмъчe (.)
Публикувано22.04.05 17:06

мисля, че в първия превод не е точен - "всичко" вярва. да каже някой, дето знае оригиналните думи. може би вярва на всичко казано от Бог, но не изобщо всичко.

любов изпълнена с познание и разбиране на всичко... различава добро и зло...изпитва нещата.... нарочно дадох този цитат, защото някои хора смятат, че ако имаме любов едва ли не изглупяваме, но не - любовта върви с познание, разбиране, мислене, съпоставяне на нещата.... любовта не е глупава...

. . .

Тема "на всичко вярва"...нови [re: cuddly]  
Автор ValentinaМодератор ()
Публикувано22.04.05 21:05

"на всичко вярва" не се ли отнася за междучовешките отношения, за отношението в семеството, към любимия? Мисля, че е употребено в смисъл "любовта не е мнителена, подозрителена, недоверчива, притворна...", защото такива чувства са разрушителни и несвойствени за любовта. На каквата и лоша проява да сме свидетели, ако доверието изчезне, и любов не би имало. Ако не вярваме в доброто у човека и у хората (въпреки техни лоши думи и постъпки) как бихме могли да ги обичаме?

А иначе, ако точно по верски и духовни въпроси вярваме и се доверяваме на всичко и на всеки, вкл. единствено на себе си, доникъде не бихме стигнали, нали?

Виж, впрочем, едно православно тълкувание на 13 глава

Тема Re: плодовете на любовтанови [re: popravitel]  
Автор engeneer. (H2O)
Публикувано22.04.05 21:46

Ами аз май не съм още от ония хора, дето познават Бога и любовта. Иначе сигурно щях да дам на оня човек десет лева, дето се опитваше да ме убеди че не му достигат пари за билет за влака.

В същност, как би реагирал на мое място един истински християнин? Мисля че би дал пари, дори и повече от колкото му искат. За него любовта трябва да е радост. Той дава с радост. А клатушкащият се в християнството човек, дори и да даде, сигурно вътрешно малко или повече изпитва някакво "несъгласно" чувство, което го гризе, т.е. за него това да дава не е чак толкова радостно. И все пак ако той се принуждава да прави добро съзнавайки своите недостатъци и противейки се на своето его, може пък това пред Бога да има не-по-малка стойност. Може ли някой да ми каже дали е така?

;-)

Тема Re: плодовете на любовтанови [re: Naia]  
Автор engeneer. (H2O)
Публикувано22.04.05 21:49

ами че в тази тема говоря за християнската любов. Мисля че в този клуб е подходящото място. За никаква друга не става въпрос.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.