|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
"Въздушно кръщение" в гръцката църковна практика
|
|
| Автор |
Prokimen (наблюдател) |
| Публикувано | 21.03.05 20:05 |
|
|
Кой от сведущите може да освети тази странна гръцка църковна практика. Досега не съм и подозирал че би могло да съществува такова нещо. Ако бях запитан от някой лаик за това, щях да отговоря че е глупост. Ако би ми казал такова нещо някой протестант, щях да го обвиня в лъжа. Нима аз съм най-неосведоменият в църковните практики, че едва сега откривам в т.н. "ЖИВ ДНЕВНИК" на един руски свещеник тази повече от странна история?
Свещеникът пише:
"Оказывается, в Греческой ПЦ существует обычай в случае невозможности совершить крещение как полагается совершать т.н. "αεροβάπτισμα" - "воздушное крещение": ребенок трижды возносится на руках к небу с призыванием Святой Троицы - после чего ребенка поминают на проскомидии и Церковь уже молится о нем. Интересно, что это: из разряда "священненьких преданий", или же действительно освященная и благословленная традиция поместной Православной Церкви?"
Подробностите по въпроса ще намерите
за съжаление, гръцкият текст излиза на заврънтулки, но ще можете да го прочетете нормално в оригиналния източник.
Редактирано от Prokimen на 21.03.05 20:07.
| |
|
Тема
|
Re: "Въздушно кръщение" в гръцката църковна практи
[re: Prokimen]
|
|
| Автор |
engeneer. (H2O) |
| Публикувано | 21.03.05 21:23 |
|
|
В литературата често се срещат и погрешни данни. Може конкретният свещеник да е попаднал на погрешното място по погрешното време.
| |
|
Тема
|
[re: engeneer.]
|
|
| Автор |
Prokimen (наблюдател) |
| Публикувано | 21.03.05 22:42 |
|
|
Да, но в последвалите постинги е приведен някакъв гръцки текст по въпроса. За съжаление, аз не владея гръцки език. Може би Аби ще ни запознае по-обстойно с тази практика, както и отците догматисти ще си кажат авторитетните мнения.
Аз запазвам неприятната си изненада от наученото, което като че ли се потвърждава от гръцкия текст (ако правилно разбирам последвалата реакция на руския свещеник).
Редактирано от Prokimen на 21.03.05 22:43.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
engeneer. (H2O) |
| Публикувано | 21.03.05 23:13 |
|
|
Без да твърдя, че това е дори и примитивно добър превод на един електронен транслатор, ето го текстът преведен
Christening: The first and basic holy Mystery of Church, with which the person is exempted from the guilt of propatorjkoy' amarti'matos and becomes member of Church of Christ. ‘Sy'mfytos’? with the death, the burial and the Resurrection of Savior (Rwm. st', 3, 4'Kol. B, 12). Is realised with the triple dive and emertion in agjasme'no water the kolymvi'cras or baptistery in the name of Saint Trinity. (The dive symbolize the death and the burial of Christ and the emertion the resurrection with Him). With the christening faithful becomes temple of Saint Spirit (A Kor. st? 19), the ceto' child of Father (Gal. d', 5 and from), the brother and coheir of Christ, that lives from the life of Christ and me'llej it is shared the glory of (Rwm.i', 2.9.10.17 ' Ef. b, 6). the name in the child are given, (it should it is given), the eighth day from his birth. The christening of need, (aerova'ptjsma), becomes in air, when the child is in danger he dies. It is raised thrice in the name of Patro's and Son and Saint Spirit, while previously we have said: is baptized the slave of God ta'de. It is taken place by each faithful man or woman.
Сори за ужасния превод, но какво да се прави, поне е някакъв.
| |
|
Тема
|
[re: engeneer.]
|
|
| Автор |
iordanOO1 () |
| Публикувано | 21.03.05 23:35 |
|
|
Ммм, да , преводът е ... карай.
Абе сигурни ли сте че става въпрос за Православната Църква? Може да е някаква друга формация. От къде черпите тая информация?
Поздрави
| |
|
Тема
|
[re: iordanOO1]
|
|
| Автор |
Prokimen (наблюдател) |
| Публикувано | 21.03.05 23:42 |
|
|
Едва ли руският свещеник би се заинтересувал от неправославни практики на кръщение. Затова и аз останах като гръмнат, когато видях, че не става реч за някакво въздушно "кръщение" в смисъл на полет със самолет или други механични хвърчила. а наистина за християнското ни ТАЙНСТВО.
Аби и Елина биха могли да ни кажат какво правят гърците и какво разбиране влагат, ако наистина подмятат бебетата във въздуха с намерение да ги "кръщават" за Царството Небесно.
Въпросът ме заинтригува, защото никога не бях дочувал дори за такова нещо.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
E..ЛИЯ (паднала) |
| Публикувано | 22.03.05 00:14 |
|
|
А всъщност забелязахте ли че в превода който е дал engeneer това подхвърляне се извършва само в случай че детето може да умре всеки момент,казва се съответно кръщелната формула(в името на отца и сина и светия дух...)и това може да се извърши от обикновен мъж или жена..
Нали имаше някаквъв такъв чин на бързо кръщение в случаи че няма наблизо свещенник,който може да се извърши от обикновен християнин?да не би да става въпрос за това?
| |
|
Тема
|
[re: E..ЛИЯ]
|
|
| Автор |
Prokimen (наблюдател) |
| Публикувано | 22.03.05 01:59 |
|
|
Да, това го забелязах, че става дума при смъртна опасност. Зная и за изключителните случаи. Не съм смутен толкова, че мъж или жена лаици кръщават детето, колкото начина с подхвърлянето във въздуха.
Защо трябва да се подхвърли детето във въздуха? Ето това не го разбирам и защо досега не бях срещал никъде за подобно изключение.
В случаят отсъства водата, а Гърция все пак не е пустинята с пясъка. Поне ще имат в съдове някаква вода за пиене.
Какви ли чудеса не стават по света. Имаше един семинарист по мое време, който не беше кръстен и се причастяваше. Не зная как не са му изискали кръщелното свидетелство при постъпването му в семинарията. Едва когато подавал документите си за ръкополагане в свещенически сан, тогава се установило че не бил кръщаван никога.
Не си спомням детайлите около венчавката му, но господин Желязко Тенев иронизираше семинарската администрация по този повече от небрежен случай с връзките.
Интересно ми е да узная как гръцката иерархия гледа на този вид "въздушно кръщение".
Редактирано от Prokimen на 22.03.05 02:02.
| |
|
Тема
|
Re: "Въздушно кръщение" в гръцката църковна практика
|
|
| Автор |
famulus ((нищожен)) |
| Публикувано | 22.03.05 14:12 |
|
|
Много интересно. Това като че потвърждава невалидността на "кръшението с поръсване", защото - ако имаше такова действено кръщение с поръсване, какво би пречило свещеникът да поръси младенеца вместо да го подвхърли във въздуха като символичен заместител на изскачането или изплуването от водата?
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
famulus ((нищожен)) |
| Публикувано | 22.03.05 14:17 |
|
|
Може би е аналогията потапяне-изплуване и аналогията на формата - низлиза-възлиза е по-близка, отколкото механичното присъствие на елемента вода в поръсването, което (поръсването) няма нищо общо с потапянето и изплуването като символ на погребението и възкресението.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|