|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
за Ибн Хазм и една стара тема
|
|
| Автор |
aтaнac шиниkoв (инцидентен) |
| Публикувано | 16.03.05 15:26 |
|
|
позволете ми да натрапя съществуването си за пореден път, но преди време АРМАГЕДОН беше споменал Ибн Хазм като особено силен анти-християнски философ, срещу чиийто аргументи сме безсилни
(за справка тук )
та, затова си направих труда да преведа нещичко от безумния му арабски от 11 век, за да ви събера мненията. как е, според вас?
Ето го и текстът:
“После ще се каже на онези, които казват, че Праведният, Превъзвишеният е три неща, а именно Отец, Син и Светия Дух: осведомете ни дали всичките тези неща не са преминали [тоест са вечни] и дали заедно с това са едно и също нещо. Ако е така, както споменахте, в какъв смисъл е заслужило първото от тях да се нарича Отец, а второто Син, докато продължавате да твърдите, че трите са едно и че всяко едно от тях е другото, тоест че Отец е Синът, Синът е Отец. Ето тук е същността на смесването и Евангелието отрича [букв. “прави суетно”, “обезсилва”] това с думите им, записани в него, че “ще седна отдясно на Отца” и също думите им в него, че “възкресението не го знае никой, освен Отца” и че Синът не го знае. Това налага, че Синът не е Отец. А ако трите неща са отличаващи се едно от друго (а те не казват това), то тогава те са принудени [да признаят], че в Сина има в известен смисъл някаква слабост или сътвореност, или недостатъчност, което го прави да бъде принизен от нивото на Отца, а недостатъчността не е измежду качествата на Оня, Който не преминава.”
* * * * * * * * * * * * * * * * *
“В началото на Евангелието ученикът Йоан казва: “В началото бе Словото, и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог”. Абу Мухаммад, Аллах да е доволен от него, каза: всички тези думи, ако размишлява над тях човек с разум, ще узнае, че те са нечестиви мисли или лудост, посята от Сатана, с които е изкушаван само немощния, за който се засвидетелства, че Всевишния Аллах се е отказал от него.
Да им се каже: Словото е или Отец, или Синът, или Светия Дух, или нещо четвърто.
Ако кажат, че е нещо четвърто, значи са излязли от триединство към четириединство.
Ако кажат, че е едно от трите, тогава да бъдат попитани за доказателство за това, ако считат, че не са немощни да отговорят на това искане.
После да им се каже, че Отец е Синът или е различен от него.
Ако кажат, че е различен, да бъдат попитани също кой е въплътилият се в утробата на Мариам, станал едно с естеството на Месията: Отец или Син?
Ако кажат Синът, значи е невярно да казват, че Той е Отец, защото противоречат на Йоан, тъй като той казва в началото на Евангелието, че Словото е било Бог (Аллах), а ако то е било Аллах и Словото се е въплътило в утробата на Мариам, то значи Самият Всевишен Аллах се е въплътил, а в тяхната изповед на вярата пише, че Синът е Този, Който се е въплътил в утробата на Мариам и това е нечестива мисъл, на която няма равна.”
* * * * * * * * * * * * * * * * * *
“...а ако се позоват на Евангелието, което споменава Месията като Син на Аллах, да им се каже, че в Евангелието също е и “моят и вашият Отец е Бог, вашият и моят Господ” и им се заповядва, когато Го призовават в молитва, да казват “Отче наш, Който си на небесата”, тоест [Синът] е като тях и няма разлика [между Него и тях].
А ако кажат, че Той е дошъл, правейки чудеса, да им се каже: апостолите при вас също вършели чудеса, а Муса [Мойсей] преди него [Сина] и Илйас [Илия] и другите пророци също вършели това, което и той вършел: съживявали мъртви и пр. Тоест, каква е разликата между него и между тях...”
и т.н. и т.н.
Типично мюсюлманско мислене.
А.Редактирано от Valentina на 16.03.05 16:43.
| |
|
|
|
Никак не се натрапваш, защо го приемаш така? Що се отнася до Ибн Хазм вероятно Армагедон е имал предвид точно това, което и ти, но аз в никой случай не го разбрах в смисъл, че срещу аргументите му сме безсилни. Напротив, Армагедон подчерта някъде, че Кейв би го разперушинил, което аз поне приех съвсем насериозно. А и не виждам защо да не е. Вероятно въпросният арабски мислител има достатъчно ”желязна логика”, и точно затова Армагедон го намеси според мен. Тези писания биха се сторили логични на всеки антихристиянин. Но въпросът не е в способността ни да си вадим логични изводи. Всички имаме достатъчно добре развити средства за генериране на такива.
Една от причините, поради която предполагам е споменат Ибн Хазм, е опитът да се влезе в аргументацията му и да му бъде обяснено със собствената му ”мюсюлманска” логика защо това, което е писал, не може да бъде вярно. Нали законите на логиката са еднакви, а той умее да мисли? Но точно тук ще претърпим неуспех. Защото трябва да се излезе от тази логика за да бъде тя оборена. И сам разбираш, че такава логика е самодостатъчна и не вижда много надалеч, тя не може да се самообори, нито ние можем с нейните средства. Човек трябва да я надрасте, да погледне отвъд. С квалификацията ”мюсюлманска логика” и сам показваш, че много добре виждаш това.
Тук няколко пъти се опитваме да излезем от логиката на другия. Ето например Кейв отвори нова тема за храма, когато аз го питах според мен важни неща. Той просто в моята логика не можа да каже каквото и да било и затова поиска да излезе от нея. Тя му се стори тясна също както ни се струва тясна логиката на Ибн Хазм. За нас пък вашата логика е тясна, но по никакъв начин не можем да ви обясним това. Аз поне опитах.
Армагедон направи точно тази аналогия - дали ще спори с мюсюлманин или с протестант за него са все неща от един и същи калибър. Общото го е казал арабинът: ”всички тези думи, ако размишлява над тях човек с разум, ще узнае, че те са нечестиви мисли или лудост”. А с такъв аргумент не може да се спори. Или разглежданията между нас трябва да се водят на друга основа или май няма особен смисъл от тях.
| |
|
|
|
Да пази Бог. Преди време - бая време - един арабин от моята студентска група искаше да ме "просвети" за св Троица и намери следното красноречие: че ако имаме трима асистенти по анатомия, не може да слушаме едновременно и тримата, защото единият би казал едно, в това време другият друго и пр... Горе-долу...
Но чудно ми е как това би препарирало Венци да отане безответен?
| |
|
Тема
|
Re: за Ибн Хазм и една стара тема
[re: Ask2OO4]
|
|
| Автор |
cave (безобиден) |
| Публикувано | 16.03.05 18:12 |
|
|
много мислиш аск. не е лошо. но понякога е много. например, прекалено е дакжеш, че твоята логика ми биля тясна и съм бил отворил нова тема, за да избягам от отговори. това е прекалено далеч от разумния поглед върху нещата. на английски му викат wishful thinking - т.е. на теб ти се иска да е така. не казвам, че и ние не правим често същото. казвам, че в този случай ти правиш точно това. отворих нова тема, в която детайлно се показва защо не почитаме нито икони, нито имаме храмове, облекла и прочее... да кажеш, че това бягане от твоята логика е нечестно. най-малкото заради казаното в евреи 9, сякаш там не се говори именно за образи, храм и т.н. - точно неща за които си говорим с вас.
death comes first. then resurrection life.
| |
|
Тема
|
[re: cave]
|
|
| Автор |
famulus ((нищожен)) |
| Публикувано | 16.03.05 19:03 |
|
|
Ники Преди еВРЕИ 9 Е еВРЕИ 7 И АЗ СЪМ ФИКСИРАН НА 7! сЕДЕМ ОБОРВА ТВОЕТО РАЗБИРАНЕ НА ДЕВЕТ!
| |
|
|
|
Здравей!
ето го плътското мъдруване - представено в думите на Ибн Хазм.
Вярно е казал Иисус "никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене" (Иоан 14:6)
Така че да отбягваме плътското мъдруване!

| |
|
Тема
|
[re: famulus]
|
|
| Автор |
cave (безобиден) |
| Публикувано | 16.03.05 22:37 |
|
|
в кой и какъв храм е служил Мелхиседек? само на това ми отговори.
нима си забравил, че ти казах, че свещенството е едно от нещата пред които благоговея - било то в стария или в новия завет !?
| |
|
Тема
|
[re: iordanOO1]
|
|
| Автор |
cave (безобиден) |
| Публикувано | 16.03.05 22:38 |
|
|
амин
| |
|
Тема
|
[re: cave]
|
|
| Автор |
Ask2OO4 (питанка) |
| Публикувано | 17.03.05 11:15 |
|
|
Бях решил, че повече няма смисъл да си пиша с теб по въпросите на вярата. Тук виждам, че въпросът ти е от друго естество. Наистина ти отговарям само за да избегна превратно тълкуване на моя постинг.
Добре изглежда обяснението ти, че приемам желаното за реалност. Може и така да е понякога, но пък по нищо не личи в случая. Смятам, че грешиш поне по две причини. Първата е в различията в средствата да си докажем нещо. Та и Ибн Хазм говори за Троицата, но Наско казва, че мисленето му е мюсюлманско. Не разбираш ли, че действително на такъв с мюсюлманско мислене нищо не можеш да му докажеш по този път, независимо, че и той чете Евангелието и нищо, че коранът съдържа достатъчно част и от НЗ? Не е въпросът Евреи 9, а разликите между нас в предпоставките за разбирането му.
Втората причина е, че в постингите, на които си чакам отговор, не се говори нищо нито за храм, нито за икони. Единственото друго обяснение, освен, че си се отказал да влизаш в тяхната логика, е евентуално твоето съгласие с тях.
нищо, че се намира в темата в защита на иконопочитанието, съдържа съвсем смислени (и според мен твърде важни) въпроси, касаещи дара на Светия Дух.
в 3 последователни постинга си бях направил труда да ти напиша доста неща от православно гледище в противовес на протестантското такова, представено в твои постинги. А има и 4-ти от асунксион. Там отново няма нищо нито за храм, нито за икони. Да смятам ли, че единственото, което можеш да предложиш по случая е Евреи 9?
От доста твои отговори (далеч не само към мен) съм се убедил, че рядко отговаряш на това, което те питат. После защо се чудиш, че и на теб не ти отговарят на въпросите?
| |
|
Тема
|
[re: Ask2OO4]
|
|
| Автор |
cave (безобиден) |
| Публикувано | 17.03.05 18:14 |
|
|
това, което Вие наричате "нашето мислене" в действителност не е мислене. Вие не мислите върху евреи 9 и тълкуванието, което предложих - вие чисто и просто казвате - нашето предание пък позволява да си имаме храмове. това не е мислене. и между тази позиция и нашата позиция относно евреи 9 не може да има допирна точка, защото вашето е постулат, а нашето е екзегеза на библейски текст.
аз много пъти вече предложих - ние правим екзегеза, ПРАВЕТЕ И ВИЕ С ВАШЕТО СИ ПРЕДАНИЕ В РЪКА !!! Какъв е проблема ?? нека най-после започне дискусия по текста, а не постоянното му заобикаляне с безкрайното уточняване какви са ни мисловните предпоставки и прочее... да свалим картите и готово. къде е проблема?
В отговор на:
Втората причина е, че в постингите, на които си чакам отговор, не се говори нищо нито за храм, нито за икони. Единственото друго обяснение, освен, че си се отказал да влизаш в тяхната логика, е евентуално твоето съгласие с тях
да де, то и в Закона не се говори за възкресение, нищо че пише, че Бог е Бог на Авраам, Исаак и Яков.
Има естствено и друга причина да не Ви отговоря, на онези постове, но няма да я казвам, защото така или иначе Ви отговорих на тях.
В отговор на:
От доста твои отговори (далеч не само към мен) съм се убедил, че рядко отговаряш на това, което те питат. После защо се чудиш, че и на теб не ти отговарят на въпросите?
на кое и на кого именно не съм отговорил. кои са тези 'доста' мои отговори (т.е. липсата на такива), 'далеч не само' към Вас, при които 'рядко' отговарям на това, което ме питат?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|