Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:30 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема За снощния гост на Слави - отец Иван от Нови Ханнови  
Автор Kaпитaн Плaнeтa (член)
Публикувано11.08.04 12:56

Здравейте !
По принцип не съм почитател на това шоу, но вчера случайно попаднах на него и се загледах...

Гост беше отец Иван (ако не се лъжа) от Нови Хан, чиято служба пред Бога включва и дом за сираци, възрастни и болни хора. Тази тема винаги ме е вълнувала и считам че това наистина е чудесен начин да служиш на хората в прослава на Бога. Мисля че би било добре и Богоугодно да помагаме с каквото можем на такива служители...

Допадна ми начина по който отчето посреща житейските проблеми и т.н. Наистина изглеждаше осиян от благодат в резултат от опованието си, въпреки всички перипетии... Хареса ми и начина по който отговори на въпроса за проблемите в БПЦ.

Само едно нещо не ми се върза и за това е питането ми тук.

Слави го запита как така, при всички пречки, които му създават неговите врагове, той съумява да се моли за тях и да ги обича. Дядото отговори, че Бог ще отмъсти на лошите, а не ние. Ние трябва да се молим за тях. Даде и пример за човек, който му е създавал проблеми и как същият се обесил след време.

Винаги съм си мислил че основополагащия принцип на християнството - да отвръщаме на злото с добро, е предназначен да изкорени омразата от сърцата ни и евентуално да изобличи лошия, да го накара да се замисли, и съотв. да го доведе до покаяние. Един вид истински да го обичаме, а не да разчитаме че Бог ще го наказва. Дали Бог ще отмъсти за неправдата или не - не е наша работа. Ние трябва да обичаме враговете си както себе си. Имено тези заблудени нещастници имат нужда да видят Христовата Любов най-много.

Какво мислите по въпроса ?

Редактирано от Valentina на 11.09.04 16:18.

Тема Re: За снощния гост на Славинови [re: Kaпитaн Плaнeтa]  
Автор MлaдЄж (зелен)
Публикувано11.08.04 13:13

Рядко гледам нещо от въпросното предаване - 2-3 пъти в годината.

Според мен, отчето е казал истината и това е според Евангелието: Съда е в Божиите ръце, не в нашите, и понякога проявлението Му може да се усети още тук, на Земята.

Ако е употребил думата мъст, то вероятно е подсъзнателно, имайки в пред вид че Слави и публиката е искала отговор точно на подвъпроса:

" Абе, аджеба, как ти тъй можеш да ни лъжеш, че можеш да обичаш враговете си - не ти ли се иска да отмъстиш на някой, който е изнасилил например дъщеря ти - не ти ли се иска да му потрошиш главата от бой, а ? ".

Та, такива подвъпросчета се крият в лукавите въпроси.

Казвам го това с ясното съзнание, че на някой може да не му се понрави.
Ще кажа само следното: преди време гледах едно интервю на г-н Трифонов с един монах (може и мнозина тук да са го гледали). Последният се представи блестящо, избягвайки лукавите уловки на интервюиращият, който за малко не излезе от кожата си от яд затова, щото се почувства победен в беслиието да "копне" монаха някъде, хващайки го "в издънка".

С поздрав

Господ е мое упование

Редактирано от MлaдЄж на 11.08.04 13:31.

Тема Re: За снощния гост на Славинови [re: MлaдЄж]  
Публикувано11.08.04 13:28

Младеж, благодарско за коментара ! Надявам се че си прав... Просто не искам да повярвам че има такова отношение... скърцаш със зъби и си мислиш - "абе аз няма да те закачам, на теб Бог ще ти отмъсти".
Иначе, хубав пример си дал... аз за моя живот и за материални неща не се притеснявам, но не дай си Боже ако някой посегне на дъщеря ми... не знам... Бог да ми е на помощ, Той знае кой какъв товар може да понесе и през какви изпитания трябва да премине... Нека благодатта Му бъде с нас !

офтопик : да, спомням си го разговора с онзи монах. Наистина много добре се представи човека... Просто се видя как Славчо почва да се нерви че не успя да му хване цаката .

Автор MлaдЄж (зелен)
Публикувано11.08.04 13:50

Да, така беше – нервеше се, че “не успя да му хване цаката”.

Може би живеем във време, в което беззаконието се е умножило и преумножило до такава степен, че любовта у нас се е намалила до неузнаваемост. Живеем тъй, щото да направим трудна обичта ни към близките си, а за другите, - особено за враговете ни - какво да говорим. Да не ни дава Господ подобно тежко изпитание (като в примера), но да бъде волята Му. Амин.

Господ е мое упование

Публикувано11.08.04 13:54

АМИН !

Автор PPP (една)
Публикувано11.08.04 15:14

"Это истинный христианин - как должен быть, а не как мы!"

Да, като се казва да се молим за враговете си, то от една страна се борим срещу омразата и гнева в сърцето си, от друга - молим се Господ да смири враждуващия срещу нас, да го приведе към покаяние и отрезвяване. В този смисъл Господ никого не "наказва", защото Бог е Любов. Изпитанията, които ни се пращат в живота са само с една цел - да ни приведат към покаяние и смирение. Но Бог смирява и с добрините, които ни се случват. Едва тогава осъзнаваме колко сме недостойни за такава милост...
И все пак... трудно е да се обичат враговете... Защото човек обича първо и най-много себе си... Когато човек успее да измести тази любов от сърцето си и да я замени с любовта към Христа, тогава ще може да обича и враговете си.
Мисля, че отец Иван е намерил верния път...

Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано11.08.04 15:18

Понеже го гледах и аз /проверявам понякога кой е гост,/ да кажа нещо.

Да, отчето не говори точно теоретично - че той, брат, от работа по братята и децата не му остава време да чете богословие.

Да, правилно е да се каже, ще се молим за нашите врагове, Бог да ги вразуми, а какво Той ще им даде - дали разум или наказание - това е в Неговите ръце.

Аз обаче го извиних отчето напълно. Та човек, който краде от църквата пари и бяга, при тая поголовна безпросветност наоколо КАК да се осъзнае и покае?

И понеже практиката е такава, че такива хора са почти винаги наказани от Бога, то затова и така простичко и вярно /с малко приближение.../ отчето го каза. Другите грехове Бог по-лесно сякаш прощава, но грях против Църквата и да вземеш млякото и хляба на сироти деца!... Това вече е от страшно по-страшно.

Разбира се, можеше да каже и още нещо за необходимостта на всички българи от църковната изповед и причастие, но и това което каза като начало не беше малко. Бог да му помага чрез всички нас! И ние да станем щастливи като него!

Тема Re: За снощния гост на Славинови [re: Tимoтeй]  
Автор MлaдЄж (зелен)
Публикувано11.08.04 15:27

В отговор на:

Да, отчето не говори точно теоретично - че той, брат, от работа по братята и децата не му остава време да чете богословие.

Тимотей,

Какво по-голямо богословие от това, да се стремиш да оделотворяваш непрекъснато любовта си спрямо ближните си в прослава на Пресвятото Божие име.

Господ е мое упование

Редактирано от MлaдЄж на 11.08.04 15:54.

Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано11.08.04 15:48

Прав си - това е велико и спасително, но думите му "Бог ще го накаже", не бяха богословски издържани.

Защо? Защото от "Бог ще го накаже" , много лесно някой ще запомни изкривено "Бог да го накаже" и лесно се преминава към клетви, които са толкова сраснали с българите, особено с женурята...

Но той беше достоен с примера си на живот, отдаден на Бог и ближен, а не с неточното си богословие.

Това е същественото.

Тема Re: За снощния гост на Славинови [re: Tимoтeй]  
Публикувано11.08.04 15:52

Да, Тимотей... прав си... а аз като фарисей някакъв за думата се хващам... По важни са плодовете, родени от семенцето посята вяра... А и си мисля че простите думички изречени от не много образован човек и най-вече делата му са безценни за паството, в сравнение с трактат на високо ниво, писан от човек с голям мозък, но без любов... Аз така като се замисля, истински съм усещал благоуханието на Духа Светаго да лъха най-истински от две съвсем прости женици... Едната е моята прабаба, която беше съвсем неграмотна, а другата - игуменка на едно малко манастирче, която може и да не беше много начетена, но знаеше как с прости думички да разплете и най-объркващите ми съмнения...
А за краденето от Църквата - да знаеш, Божията милост няма граници. Точно в това отношение имам личен опит. По времето, когато бяхме палави хлапета в соц времената, с един приятел влязохме в селската черква, и аз откраднах стотинките, оставени на иконата на Богородица... Ей така, да се надсмея над "бабките" и да се покажа какъв съм безстрашен. Приятелят ми (който също тогава беше много далеч от всякаква идея за вяра и т.н.) беше потресен от това, което направих, и така проведохме първия си сериозен разговор (цяла нощ) на религиозна тема, който отвори хиляди въпроси и даде началото на размисъл и стремеж към Истината. Разбира се на другия ден върнах парите и вътрешно се разкаях, но съм благодарен Богу че допусна това да ми се случи.
Безкрайна е Неговата милост, необятен за човешкия ум е Неговия Промисъл.
Ох, отплеснах се... та идеята ми беше свързана с това (цитирам те) "Бог да му помага чрез всички нас! И ние да станем щастливи като него!" ИМЕННО !!!
Нека се опитаме да отделим по някой лев, а ако нямаме възможност - кой с каквото може да помагаме на такива като него. Той спомена че 500 лв./месец биха стигнали за основните им разходи... Като се замисля, някой гуспоици "инвестират" по толкова месечно само за парцалки, които обличат еднократно...
Нека покажем любовта на дело, всеки според възможностите си.

Редактирано от Kaпитaн Плaнeтa на 11.08.04 16:01.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.