Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:45 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема Едно пояснениенови  
Автор lgnatius (ентусиаст)
Публикувано28.07.04 19:22

[13:24] Друга притча им предложи Той, като каза: царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си;
[13:25] и когато човеците спяха, дойде врагът му и посея между житото плевели, па си отиде;
[13:26] а когато израсте злакът и даде плод, тогава се появиха и плевелите.
[13:27] И като дойдоха слугите на стопанина, рекоха му: господарю, нали добро семе посея на нивата си? Откъде са, прочее, в нея тия плевели?
[13:28] А той им рече: враг човек е сторил това. Слугите пък му рекоха: искаш ли да идем и да ги оплевим?
[13:29] Но той рече: не, за да не би, като скубите плевелите, да изскубите заедно с тях и житото;
[13:30] оставете да расте и едното и другото заедно до жетва
; а по жетва ще река на жетварите: съберете първом плевелите и ги свържете на снопове, за да се изгорят; а житото приберете в житницата ми.

Стори ми се уместно да напомня този евангелски текст, за да знаят мнозината изискващи отговор от съвременното Православие, че Църквата никога не е била и не е общество само на светци.

Напротив, между нея по Божий промисъл и допускане има и грешни човеци и често те и причиняват големи злини.

От това идат и неуредиците и несъвършенствата в църковния живот.

Защото такава е Църквата по своята цел и замисъл.

Тя е болница, в която се лекуват човешките души. И едни се лекуват бързо, други бавно, а трети по небрежност заболяват още повече.

Тя е бойно поле, на което едни оцеляват и се прославят, други са ранени, а трети позорно погиват или стават предатели.

Затова нека да не се учудваме на греховете на църковните водачи и хора, на техните всевъзможни немощи.

Защото Църквата е НУЖНА ЗА НАС, за нашите души.[

Нужно е да имаме по дълбок и внимателен поглед върху нещата, да различаваме БОЖИЯТА БЛАГОДАТ която ни се дава в Църквата от нейните носители и служители.

Да не се превръща възмущението ни от греховете на човеците в нея във гняв и отдалечаване от самата православна вяра и Тялото Христово.

Нека ни послужи като ориентир самото слово на Христа, което е предсказало тези проблеми в Църквата, за да бъдем ние просветени по въпроса и да не се учудваме на това.

Редактирано от lgnatius на 28.07.04 19:25.

Тема Re: Едно пояснениенови [re: lgnatius]  
Автор *Лия* (непредвидима)
Публикувано28.07.04 23:00

Добре си се сетил да дадеш този откъс от Евангелието, като имаме предвид събитията напоследък. Това помага за утвърждаване на нововначалните и укрепване на верните във волята Божия.

В днешния вестник "Труд" е публикувано обръщението на Св. Синод на БПЦ със заглавие "Разкайте се1 И се върнете в лоното на единната църква".

Тема Re: Едно пояснениенови [re: *Лия*]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано29.07.04 09:09

За сега не мога да се върна в Църквата, защото епископът ми е еретик и прави обща молитва с католиците пред очите ми. Който не разбира още какво става да си стои при него.

А епископите Инокентий и Максим ако са икуменисти, защо да не се съберат?

Тема Re: Едно пояснениенови [re: lgnatius]  
Автор Sofia (новак)
Публикувано29.07.04 09:50

Великолепно казано.

Но, извинявай, че публично те поправям, Божията Благодат НЕ ни се ДАВА в Църквата от нейните носители и служители. Защото така ще изглежда като че ли у носителите и служителите изначално е присъствала благодатта. т.е. те се приравняват по отношение на благодатта с Бога. (опасност от отклонение от православието)

Обърнете внимание !!!: тя се ДАВА от БОГА, а се ПРЕ - ПО-ДАВА в Църквата от нейните носители и служители, т.е. у някои служители може да е налице само кръщелната благодат ( заровения талант)
- справка за благодатта св. Дионисий Ареопагит за Църковната йерархия

Извинете ме, че не се сдържах.
Sorry

Редактирано от Sofia на 29.07.04 09:54.

Тема Re: Едно пояснениенови [re: Tимoтeй]  
Автор Sofia (новак)
Публикувано29.07.04 10:10

На всички ни е известо, че м.Арсений не прави разлика м/у католицизъм и православие, но Вие щом като правите и сте наясно с това, не мислите ли, че автоматично за вас дамата, например, се изпълняват евангелските думи, ще цитирам по памет( изв. за неточността):

две жени на нивата - едната се взима, другата се оставя,
мъж и жена на постелката - единият се взима, другият се оставя.

Христос Ви го показва Вашето положение,

а Вие идентифицирайки се с митрополита, все едно отговаряте:

Христе, мой, искаш да ме вземеш, ама мен ме няма на нивата - аз избягах от там... няма вече кого да вземеш.

Това за настроение, само.

Иначе, сериозно си мисля, че човек не бива да се идентефицира с никой, защото сам той си има свои си грехове;

както и не бива да се отделя от Църква, щото в нея има такива и такива грешници - нали заради грешниците дойде Христос да ги спаси, а не праведни.

Затова и ние с ап. Павел казваме - и ние сме първи грешници, та дано и заради нас да е дошъл Христос и да ни вземе.

Присъединете се към нас. Не се страхувайте да обичате. Обичта е радост и болка едновременно, наистина, но това е и Пътя към Него...

Присъединете се към нас. Не се бавете, че времето е кратко. Напишете едно хайку за себе си за покаяние и за възхвала на Бога - в едно, и не се обръщайте назад като жената на Лот.

С много и много уважение,

Sofia

Тема Re: Едно пояснениенови [re: Sofia]  
Автор enlightment (koi sym az?)
Публикувано29.07.04 10:16

Skapa Sofiq, trqbva da se davat doutochneniqta za da ne bi da se zabludim i tuk syshto mu e mqstoto!!!

Тема Re: Едно пояснениенови [re: Tимoтeй]  
Автор famulus (православен)
Публикувано29.07.04 11:28

Кратко и ясно. Какво повече да се каже. Останалите нередни работи в БПЦ са следствие от ереста. Какво да се чудим, че който се е отсякъл от благодатта чрез новостилен разкол, а после и чрез икуменическа ерес, е изпаднал в други грехове

Господ е с мене, няма да се уплаша; какво ще ми стори човек?

Тема Re: Едно пояснениенови [re: famulus]  
Автор LegionМодератор (предполагаеми)
Публикувано29.07.04 11:42

И кой точно, от каква и от колко точно благодат се е отсякъл?

Тема Защо се отъждествяваш с хора, а не с ХРИСТА? [re: Tимoтeй]  
Автор *Лия* (непредвидима)
Публикувано29.07.04 12:55

Нали това ти показва Игнатиус с цитата си от Евангелието. Хора с най-различни характери ще вярват в Бога, с най-различни немощи, но това не отменя вярата в Христа Иисуса, защото ТОВА Е ВЯРА, КОЯТО ДЕЙСТВА ЧРЕЗ ЛЮБОВ - ап. Павел до Галатяните, гл.5

От тази глава ще цитирам още, за да разбереш:

[5:19] Делата на плътта са известни; те са: прелюбодейство, блудство, нечистота, разпътство,
[5:20] идолослужение, магии, вражди, свади, ревнувания, гняв, разпри, разногласия, (съблазни,) ереси,
[5:21] завист, убийства, пиянство, срамни гощавки и други такива; отнапред ви казвам, както и по-преди ви казах, че, които вършат това, няма да наследят царството Божие.

Знаеш ли по какво се различават праведника и грешника? Праведника, ако падне, изправя се. А грешника все паднал си стои.

Ако Правилата са ограда срещу ересите и срещу греховете, ти защо не гледаш себе си как стоиш в Православието?

Тема Простота [re: famulus]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано29.07.04 13:52

Цяло чудо е ти разбираш моите прости думи. Прости думи от прост човек за хора прости, по-точни препрости...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.