Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:01 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема Има ли "забранено" за миряните знаниенови  
Автор olympias (Иоанна)
Публикувано03.08.04 14:46

Зная, че на миряни не е позволено да виждат какво става зад олтарната преграда по време на богослужение, освен каквото се вижда през дверите. Питам се (и понеже не мога да зная, питам вас), има ли забранени неща за знаене (не само за виждане) от миряните по отношение на богослужението, а и въобще от нещата, които научават свещениците по време на обучението си и в най-общ богословски план?
С други думи тайнствата са тайнства, защото са единствено свърх нашите възприятия, или са тайнства, понеже не всичко е позволено да се знае от мирянина, или и двете?
Не че искам да ги узная (то е ясно, че не би могло да може), а само да зная има ли такова нещо.
Благодаря! Бог да е с вас!

Тема Re: Има ли "забранено" за миряните знаниенови [re: olympias]  
Автор LegionМодератор (предполагаеми)
Публикувано03.08.04 15:35

Високият иконостас е сравнително късно развитие в църковната архитектура, както и тихото казване на т.нар. тайноизвършителни молитви.

Т.е. от гледна точка на това, че в ранното литургично богослужение всичко се е виждало и чувало, аз не смятам че поне по отношение на богослужението има забранени неща за знаене / виждане от миряните.

Даже ми се струва желателно да сме наясно какво се прави и каква става, за собственото ни по-пълноценно участие в богослужението.

Тема Re: Има ли "забранено" за миряните знаниенови [re: Legion]  
Автор olympias (Иоанна)
Публикувано03.08.04 18:19

Горед-долу в такава посока вървят и моите мисли за ранното богослужение и за нуждата от пълноценно участие на миряните, от участие с разбиране.
Не че не харесвам олтарната преграда, напротив. Но ме човърка знаенето .
Продължавам да очаквам мненията на други миряни, и на високоуважаваните свещеници в клуба.

Автор Prokimen (наблюдател)
Публикувано03.08.04 19:38

отговорът на Легион е верен, както и Вашето желание уважително

И аз съм за познаването на богослужението от страна на лаиците, но съм се противял всякога на руската практика, щото децата от най-ранна възраст да прислужват в олтара. Боял съм се, че ще увреди у тях чувството за мистичност.

За разлика от вас , жадувам да присъствувам на богослужението като редови богомолец, а не тайноизвършител.

На сайта Литургия ще намерите заснети видео части на православната литургия.

Тема Има ли "забранено" за миряните знаниенови [re: olympias]  
Автор ЛюбимeЦ 12+1 (любим)
Публикувано03.08.04 20:28

При цялото ми уважение към вас Олимпия виждам един неясен по произход но вреден дух.Ако искате да отидете зад олтара отидете-няма правило по което някой да ви спре.На олтара обаче да се гледа като на "зоната на здрача" е смешно.Там може да отиде всеки вярващ.Не за всеки обаче е полезно-и не защото има нещо тайнственно а защото за слабите духом вероятно страхопочитанието е добър двигател.Има свещенници които не са наясно изобщо къде са,а има и "миряни" с достатъчно ерудиция.Така че въпросите ви да са към тези които знаят..без разлика на положението им.Свещенника не е повече от предстоятел на енорията си(естествено ако е "свещенник").Събрание(църква)без хора(миряни) е нищо,така и свещенник без паство е нищо.Не може да се служи общото дело ако си сам....Тайнство не е тайна,а е външен израз на необяснимата Божия сила и милост.С тайнство се нарича необяснимото с думи домостроителство на спасението ни.Един автор наречен "псевдо..." ги нарича извън времеви реалии.

Който придобива ум обича своята си душа.

Тема Аз като пълен лаик.... [re: ЛюбимeЦ 12+1]  
Автор Bloodsigned (влюбен)
Публикувано03.08.04 21:49

...искам да попитам нещо.
Преди време, моя пастор, ме учеше на неща, които бяха "полезни за спазване".
От това произтече само спазване на принципа на "не пипай, не похващай" ( Кол. 2:21), което почти разби вярата ми.

Та искам да попитам, какво имаш предвид ( и какво се има предвид, изобщо) в думите:
"Не за всеки обаче е полезно - и не защото има нещо тайнственно а защото за слабите духом вероятно страхопочитанието е добър двигател"

Тема Re: Аз като пълен лаик....нови [re: Bloodsigned]  
Автор ЛюбимeЦ 12+1 (любим)
Публикувано03.08.04 22:26

Имам пред вид това, да се пристъпва постепенно към възможноста всичко изведнъж на човек да му се изясни.За да може с цялото си сърце и разум да е готов да носи отговорноста и привилегията да е Христов ученик(християнин).За начало "млечната" храна е за предпочитане...А това практически е:за новите във вярата службата е подарък..за напредналите това е отговорноста да участват активно в общото дело(т.е. литургията).Евхаристийната общност се събира за да бъде "един" дух,и за обща прослава на Спасителя.Нямайки съзнанието за отговорност,по добре е според мен да чуства само милоста на Понасящия товара ни.

Който придобива ум обича своята си душа.

Тема Re: Аз като пълен лаик....нови [re: ЛюбимeЦ 12+1]  
Автор Bloodsigned (влюбен)
Публикувано03.08.04 22:56

М-да-м ...
Разбирам.
Ако повече православни бяха като вас, сега и аз щях да съм православен.
Имам предвид, че доброто обяснение и търпението, щяха да задържат повече хора в църквата, вместо да са принудени да се лашкат насам-нататък....в тъсене на "най-правилното".

Автор Prokimen (наблюдател)
Публикувано03.08.04 23:00

и всичко необходимо за опознаването Православието от всичките му страни. Нищо не е пропуснато. Ако човек изчете всичко на този сайт, то може да се мисли, че е "академик".

- Н.В. Гоголь

- Митрополит АМФИЛОХИЙ (РАДОВИЧ)

Митрополитите Амфилохий и Атанасий Евтич са духовни чеда на архим. Иустин Попович и са едни от най-най-образованите съвременни сръбски богослови.

- Протопресвитер АЛЕКСАНДР ШМЕМАН

За голямо съжаление, линковете са на руски език. Не съм проверявал какво бихте намерили на сайта на Валентина. забелязах, че на сайта на фондацията "ПОКРОВ" има преведени на български език текстовете на отец Шмеман и Финландския Архиепископ Павел.

Автор PPP (една)
Публикувано04.08.04 10:59

Спомням си смътно за един истински случай, който бях чела преди време. Три деца решили да играят на свещеници /Не знам откъде са научили молитвите, тайнствата и реда на литургията/. Направили в една чаша хляб и вино, като за причастие. И когато казали молитвите за претворяването, гръм паднал върху камъка, върху който били поставили чашата. Децата паднали възнак и така ги и намерили онемели от страх...

Явно има тайни, които миряните НЕ БИВА да знаят. Затова свещениците са специално обучени, има ръкополагане, четат се специални молитви над тях, а доколкото съм чувала, при ръкополагането им се пращат и 4 ангели-хранители, докато за миряните е само един.

Мисля, че има и забрана жени да влизат в олтара. Но като гледам клисарките в днешно време си влизат безпрепятствено по време на богослужение.

Господ е Тайна, а неразгадаването на тайната ни учи на търпение и смирение. Затова познание /не знание!/ се дава всекиму според смирението и търпението...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.