|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Въпроси от мирянин
|
|
Автор |
Liutiv (непознат
) |
Публикувано | 27.07.04 14:22 |
|
Има няколко въпроса които не ми дават мира, тъй като уронват престижа на църквата , отблъскват хората и я капсулират подобно на секта:
1.Кога БПЦ ще започне да назначава адекватни хора за свещеници и кога ще
започне нормална кадрова политика?
2.Защо БПЦ не води счетоводство и не дава отчет на енориашите за извършената дейност?
3.Защо БПЦ при положение, че е най - богатата институция в България, не извършва просветна дейност?
4.Защо в БПЦ не извършва никаква социална дейност , въпреки, че по канон трябва до има дякония?
5.Защо БПЦ непрекъснато търси привилегии и сама се хвърля в обятията на държавата , както стана при незаконното отстраняване на алтернативния синод от храмовете?
6.Кога свещениците ще разберат , че църквата включва и миряните?
7.Докога свещениците ще смятат, че са привилегировани и докога ще бъдат безнаказани при констатирани нарушения?
8.Къде се скри официалната Църква при събитията с алтернативния синод и остави Татяна Дончева , прокуратурата и хомосексуалиста Кошлуков да защитават позицията и?
9.Какъв авторитет ще изгражда на БПЦ свещенник изгонен от алтернативния синод за кражби и приет в БПЦ, за да остане храма към БПЦ.
10.Какъв ще е авторитета на свещенството след като се допусна негови колеги да бъдат влачени, бити и унижавани от полицията пред цялия свят?
| |
|
Praw si che ima mnogo nerazborii v BPC i naistina za towa sa vinovni duhovnici i to za sujalenie vishi duhovnici! Neznam dali nqkoi ot mitropolitite go e grija za pastwoto mu! Nqkoi pyt kato se zamislq po tozi vypros ili na tiq vyprosi koito si postavil se chudq kakvo e reshenieto! Struva mi se che i pri drug patriarh ot syshtite tiq mitropoliti izbran pak shte se kreta po syshtiq nachin! Nqkolko enoriiki v Bylgariq se opitwat da naprawqt neshto, no znaete li pak gi prekyrshvat!
Moje bi vsichko zavisi ot predstoqtelqt na BPC koito trqbva da pobira v sebe si vsichki kachestwa koito Iisus ni e posochil!
Trqbva da se vzema primer ot Nashiq Gospod Iisus Hristos i da se vzema primer i ot drugi pomestni cyrkvi koito preuspqwat i predostawqt neobhodimoto na svoite mirqni!!!
Vijte kak e v Gryckata, Ruskata i dori Albanskata cyrkwa e v razcveta si!!!!
| |
|
Чувал ли си това: “А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш?“. Думи на Спасителя.
Та преди да критикуваш Светата Православна Църква, първо уреди душата си! След което няма да ти се задават въпроси. А иначе подобни въпроси не са нищо друго, освен имитация на пробудена съвест. С задаване на въпроси нищо не се решава; или както е казал народа: “Преливане от пусто в празно”.
| |
Тема
|
Re: Въпроси от мирянин
[re: Liutiv]
|
|
Автор |
*Лия* (непредвидима) |
Публикувано | 27.07.04 16:33 |
|
Привет, лютив!
Добре дошъл във форума. Надявам се да си от тези лютиви, които придават пикантен вкус без да са отровно лютиви.
Ще започна с отговор на твоите въпроси, доколкото ми позволяват силите и ще ти задавам въпроси и аз, за да стане диалог.
1. Кога БПЦ ще започне да назначава адекватни хора за свещеници и кога ще започне нормална кадрова политика?
Миряни попитали един владика ( нека Фамулус каже името му, защото от него зная случая) кога най-после ще имат добър свещеник. Владиката отговорил: "Всяка вечер се моля Бога да ми изпрати ангели да ви служат в храмовете, но нали свещениците са ваши синове. Каквито сте ги отгледали и възпитали, такива ще ви служат."
Какво за теб е "нормална кадрова политика"? Какво е предложението ти за избиране и назначаване на свещеници?
2. Защо БПЦ не води счетоводство и не дава отчет на енориашите за извършената дейност?
Зная, че има епархийски съвети, които разглеждат финансовите въпроси.
Лично аз като мирянка давам даром, и не съм питала досега църковното настоятелство на храма за какво харчи парите. Мисля, че Иисус беше споменал с добро вдовицата, която даде за църквата всичко, без да търси ресто за какво е дала парите си.
Знаеш ли как е организирано отчитането в другите поместни православни църкви?
3.Защо БПЦ при положение, че е най - богатата институция в България, не извършва просветна дейност?
Това не е вярно, защото финансира всички книги, на които издател е Зографския манастир в Света гора. А те са най-доброто, защото автори са православни светители.
4.Защо в БПЦ не извършва никаква социална дейност , въпреки, че по канон трябва до има дякония?
този въпрос е богословски и не е от моята компетенция. Но ще бъде поставен там, където знаят отговорът.
5.Защо БПЦ непрекъснато търси привилегии и сама се хвърля в обятията на държавата , както стана при незаконното отстраняване на алтернативния синод от храмовете?
8. Къде се скри официалната Църква при събитията с алтернативния синод и остави Татяна Дончева , прокуратурата и хомосексуалиста Кошлуков да защитават позицията и?
На 5-ти и 8-ми въпрос виж депутата Кошлуков и Велислава Дърева в темата "БПЦ е права по закон и по канон".
Там, където аз ходя на църква, свещениците го знаят. Какво точно искаш от тях?
7. Докога свещениците ще смятат, че са привилегировани и докога ще бъдат безнаказани при констатирани нарушения?
Отговорът на този въпрос е в това кой е правораздаващият орган при свещениците. Няма ли църковен съд за вътрешни нарушения? И граждански съд за углавни престъпления?
9. Какъв авторитет ще изгражда на БПЦ свещенник изгонен от алтернативния синод за кражби и приет в БПЦ, за да остане храма към БПЦ.
Ако се е покаял, а това значи да не повтаря греха си, ние не можем да го осъждаме.
10. 10.Какъв ще е авторитета на свещенството след като се допусна негови колеги да бъдат влачени, бити и унижавани от полицията пред цялия свят?
Закононарушителите може да има от всички граждански съсловия. Тъжно е, че се стигна до там, така да бъде въдворяван собственика във владенията си. Още в миналия век нямаше добронамереност за преговори, нито предполагащо се братолюбие.
Лично Патриарх Максим и архиереите призоваха на днешната Божествена литургия разколниците да се покаят и да се върнат в Църквата, в единството на Светото православие.
| |
|
Стар котарак , никъде не съм повдигал въпроса нито за моето, нито за на когото и да било личното спасение, това не е общоцърковен въпрос. Ти по домашна "православна" традиция без никаква връзка с това което питам щедро ръсиш "мъдри напътствия", но по темите нищо не видях написано. Според теб: в православната църкава всичко е прекрасно и затова не трябва да задавам въпроси. Общо взито това е и стилът на 90% от свещенниците - да живее пълното безхаберие. Обаче Православната църква има мисия в обществото и тази мисия не се осъществява и това вече е общоцърковен въпрос . Бягството от въпросите е бягство и от отговорите и от действието .Затова щом клир не си задава тези въпроси и не му пука за тях , ще ги задаваме ние миряните?
| |
|
Никой не критикува Църквата!
Не трябва да бъдем бездушни когато виждаме че има проблеми в БПЦ иначе до никъде няма да я докараме!
Много нередности има и би трябвало да има както гражданско обшество в държавата, така и църковно общество от миряни(условно казано), защото всички сме равни и духовниците нямат повече права от обикновените граждани - православни християни!
Всички грешим но някой хора имат повече отговорности отколкото други!
Един пастир трябва да се грижи за паството си, а това като отговорност не е малко!!!!!!!!
Аз също съм доволен от много свещеници, начело с енорийския ми, но аз говоря за цялостното състояние на Църквата и съм сигурен че ме разбирате какво искам да кажа!!!
Не случайно споменах Гръцката и Албанската Църква, особено Албанската, защото от нищото хората я възродиха, а ние продължаваме да тънем!!!!!!
| |
Тема
|
[re: *Лия*]
|
|
Автор |
Liutiv (непознат
) |
Публикувано | 27.07.04 18:37 |
|
Привет Лия!
Конкретизирам, какво имам предвид по някой от въпросите:
1. Под кадрова политика разбирам не просто да се запълват празните места по храмовете , а да се търсят целенасочено и назначават хора с качества на духовни пастири. Висшият клир трябва да си изгарди концепция за подбор на кадри с качества на духовни водачи.Когато свещенниците не справят със задачите или петнят православието не просто да бъдат премествани на друго място и скатавани , а да бъдат отстранявани или да им бъде намирана подходяща на способностите им служба в църката. Вярно е, че в обществото трудно се намират читави хора. Но все пак , броят на свещенниците не се е увиличил кой знае колко , а в страната вече има 4 богословски факултета. Голяма част от завършващите тези факултети се отчуждават от Православието още преди да завършат именно поради лошия пример и битовизираното Православие , с което се сбълскват в Църквата.
2. Защо БПЦ не води счетоводство и не дава отчет на енориашите за извършената дейност?
Аз също не съм питал , но знам за множество злоупотреби. Самият факт, че няма отчетност създава предпоставки за изкушения и кражби от страна на свещенниците , което почва да им личи и отблъсква хората. Освен това не ние трябва да питаме , а както всяка нормална организация , храмовете трябва да дават отчет не само пред Епархийските съвети и владиката , /които най-често прикриват нередностите/ , но и пред миряните , при това не само за приходи- разходи , но и за това какво са извършили. Въвеждането на счетоводстов ще има дисциплиниращ ефект върху разпищолилите се свещенници.
3. Надявам се , че не смяташ че ограниченото и инцидентно издаване на книги прядставлява просветна дейност. Православната просвета е много по-широко нещо ,а отделно от това пък съвременната медийна среда налага допълнителни изсквания към традиционните форми на просвета . Хората се нуждаят от просветни иницитиативи на които да им се говори от подготвени за това люде, да се осветляват различни въпроси чрез медиите и известни личности и т.н. Освен това липсва отношение на БПЦ, по който и да било съвременен проблем и съответна комуникационна политика, която да осъществи връзка с хората.
4.Дяконията е задължителна от част служението на църквата.
Едно е да знаеш нещо по принцип , съвсем друго нещо е да го имаш в предвид в практиката : свещенниците и особено митрополитите странят от миряните и сковават всяка тяхна църковна инициатива.
9. Какъв авторитет ще изгражда на БПЦ свещенник изгонен от алтернативния синод за кражби и приет в БПЦ, за да остане храма към БПЦ.
Тук не става въпрос да го осъжадме , а да си зададем въпроса може ли такова лице да бъде свещенник. И възможно ли е църковната политика да е толкова късогледа, че заради имот да приема за свой служител компромитирани люде.
10. Какъв ще е авторитета на свещенството след като се допусна негови колеги да бъдат влачени, бити и унижавани от полицията пред цялия свят?
Става въпрос за друго . Когато се създаде прецедент да се бият свещенници , и да се влиза в храма с джип, това води до срив във уважението към свещенника и храма, а от социалната психология знаем, че се създават и предпостваки за рецидив. Т.е. имайки веднъж прецедент , властта или пък друго лице с голяма вероятност ще повтори това насилие спрямо свещенството независимо от кой синод.
Що се отнася до закононарушенията , бъди сигурна , че зкононарушител е прокуратурата ,която няма право да въвежда във владение. Собственика се въвежда във владение от съдия изпълнител , при издаден изпълнителене лист след спечелено съдебно дело и това се отнася за всички субекти в РБ , включително и БПЦ.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
*Лия* (непредвидима) |
Публикувано | 27.07.04 18:53 |
|
Ти ми звучиш православно грамотно. Съгласна съм с това, което казваш и разбирам тревогите ти. Богословие ли учиш? След като има 4-ри богословски факултета, надявам се да има и подготвени кадри, които да се впишат в обществото и да дадат своя плод за духовното ограмотяване на народа.

| |
|
Не виждам проблем да зададеш 110, или 1 010, или 10 010 въпроса. За това би ти било нужно само свободно време. Всичките ти въпроси се свеждат обаче до един: “Защо грешат хората?”. Ами отговори си на този единствен въпрос!
| |
Тема
|
Седмицата на книгата във Варна
|
|
Автор |
Sofia (новак) |
Публикувано | 28.07.04 09:41 |
|
Напълно разбирам и изцяло споделям това, което пишат Liutiv и enlightment за състоянието на клира. Не можем да отречем слабото му присъствие в църковното пространство като пастири и липсата на православен здрав мистичен опит.
Обаче, как ще коментирате следния факт: Мои познати тревожно споделиха с мен, че на седмицата на книгата, която тече сега във Варна, дякон Адндрей Кураев е дал изход от положението така:
Наред с търпимостта на суеверието на бабичките в Църквата, да се търпят и младите, които влизат(в см. да има по-голяма църковна икономия към младежките увлечения от всякакъв характер)
с цел:
СЪЗДАВАНЕ НА ЦЪРКОВЕН ЕЛИТ, КОЙТО ПО ПОСЛУШАНИЕ ДА ЗАЕМА ОТГОВОРНИ ДЪРЖАВНИ ПОСТОВЕ.
поради факта:
ЧЕ ИМПЕРИЯТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ВЪЗСТАНОВЕНА В ДНЕШНИЯ СВЯТ НА ПРЕДСТОЯЩА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ, А ДЪРЖАВАТА Е С РАЗДЕЛЕНИ ВЛАСТИ, В КОИТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА УЧАСТВАТ И ХРИСТИЯНИ, НО ЕЛИТНИ .
Самият дякон нарекъл това свое мнение скандално, но моите познати го окачествиха като :
ПОЗНАТО ОПАСНО( нали познаваме елитния Древен Израил със синагогата си, номенклатурата като елит на социалистическия строй - сега пък църковен елит),
особено като се има предвид духовната незрялост на младото духовенство и младите богослови( сред които се наблюдава женско амбициозно присъствие).
Редактирано от Sofia на 28.07.04 09:43.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|