Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:59 15.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема откъде идва вяратанови  
Автор Loretta (curse)
Публикувано22.07.04 15:27

Здравейте,

по повод на една друга дискусия, която зачетох тук, и в която дефинирате "вяра", ми се иска да попитам: откъде идва вярата?

Нека уточня: възможно ли е, според вас, човек, който не вярва, в резултат на собствените си волеви действия (опити да "повярва") в крайна сметка наистина да постигне вяра?
Не е ли вярата резултат от възпитание?
А тази, която не е резултат от възпитание, и въпреки това съществува, не е ли ... например... дар от Бога? Имам предвид, нещо, което не зависи от самия човек...

Вярата е основна за християнството - само онзи е християнин, който искрено и дълбоко в душата си вярва в определени неща.
Но ако вярата не зависи от волята на човека (а аз мисля, че не зависи), тогава не е ли сам Бог този, който избира кои да вярват в него и кои - не? Следователно - не е ли сам той, който избира колко хора да са християни и колко ще се спасят, и колко не?
Какво зависи тогава от нас?
Ние можем да живеем живота си според хубави морални повели и стойности - които между другото са доста сходни в повечето общества и религии - но без да имаме вяра в Бога.
Защо неверието непременно да ни прави недостойни?
Защо, след като не зависи от нас, след като това е даденост, която можем да променим също толкова малко, колкото цвета на очите или кожата си?

Аз съм чувала, че е възможно човек да се моли на Бога да укрепи вярата му, или да му даде вяра, да го спаси от неверието.
Но това е парадокс! Такава молитва би била лицемерна, защото не се отправя с вяра - а на кого тогава се молим??

a wee little girl with a can of gasoline

Тема Re: откъде идва вяратанови [re: Loretta]  
Автор Sofia (новак)
Публикувано22.07.04 15:47

Искрено бих искала да Ви отговоря, но признавам, че ме смазахте с КОЛИЧЕСТВОТО сериозни въпроси.

Ако Ви е възможно, опитайте се да формулирате един или два въпроса: най-важните за Вас, като Ви моля да се мотивирате, ЗАЩО са важни за Вас.

Тогава, ако е по силите на някой от тук пишещите, ще получите разнообразни отговори.

Тогава ще можете да направите и избор за себе си.

Тема Re: откъде идва вяратанови [re: Sofia]  
Автор Loretta (curse)
Публикувано22.07.04 16:26

Въпросът всъщност е един, а аз се опитах да го поясня, за да стане ясно объркването ми.
Търся отговора, защото не го знам :)

Въпросът е: след като аз нямам вяра, зависи ли от мен да променя това?

Тук се включва и обстоятелството, че след като не вярвам в истината на нещо, аз не бих могла и да поискам (ключов момент!) да повярвам в него. На този етап (на неверие), вашата истина за мен е не повече от една хипотеза. Всички други хипотези за света обаче остават възможни. Ако поискам да повярвам в нея, това значи да поискам да се отрека от останалите хипотези, а нямам основание да искам такова нещо. Нямам основание да предпочета една пред друга.

Мотивацията за този въпрос?
Търся път. Търся разбиране. Вие ми изглеждате странни и се опитвам да ви проумея.
Опитвам се да разбера вярващите християни. Дълбоко ги уважавам като хора, които са се отдали на една много сложна, много изискваща религия - признавам си, ако имах вяра, щях постоянно да се мъча в терзания, че не ми достига воля да живея по начина, който знам, че е правилен. Православието е много трудна религия.
Опитвам се да го разбера, доколкото мога. Да си изясня някои неща от учението и основните постулати, към които се придържате. Християнството е интересно от много гледни точки - освен като религия със своя космогония, антропогония и есхатология, то има огромно значение като културно-исторически феномен (то е религията, формирала облика на цялото наше съвременно общество) и е безкрайно интересна етическа и философска система.
Преди време влизах в този клуб и питах, отговаряха ми, и всеки отговор пораждаше множество нови въпроси.
Не мога да попитам всичко и опирам на камък.
Обмислих нещата и установих, че може би вярата е ключът - че аз никога няма да разбера докрай основата на убежденията, които хората тук демонстрират с всеки постинг, просто защото това, което е даденост за тях, за мен не е.

А вярата - от ваша гледна точка - е нещо просто и естествено, но от моя е огромно и твърде сложно нещо. Това не е простата вяра, че "има нещо по-висше от нас", нито изобщо теизмът, нито дори монотеизмът е достатъчен. Трябва да се вярва и в точно определен Бог, с точно определени характеристики и история, в крайна сметка - трябва да се вярва не толкова в един Бог, колкото в една Книга. Как може да постигне такава вяра човек?! Аок вярваме на всичко, което е казала Библията, оттам нататък нещата сами се извеждат и стигаме и до определена система от авторитети, които са се наложили през годините в Православието - вярваме в апостолите, после в светците, после в Отците на църквата, пък в самата църковна структура, пък в духовните лица... всичко това беше проблем за мен преди и не го разбирах, как се степенуват тези авторитети и откъде всъщнот идва авторитетът им - питах тук, обясниха ми, и ако правилно съм разбрала - те идват в крайна сметка от Библията, т.е. вярваш ли в нея, останалото си идва само.

За много неща съм склонна да се съглася. Това са предимно етическите страни на християнството. Според вас обаче, те са валидни, защото произлизат от авторитета, в който вярвате. Според мен същите тези неща могат да са валидни и без този авторитет, и затова аз имам възможността да съм съгласна с тях (пример: "обичай ближния си"). В един момент обаче етиката се отклонява към идеи, които (ми изглежда, че) имат валидност само ако има авторитет зад тях. Тях не мога да ги разбера. Не разбирам и вас като хора, искрено вярващи в такива неща (пример: че "Хари Потър" е книга, която може да навреди на децата, като ги тласне по лош път).

Това е. Опитвам се да разбера. Не постоянно, не съм посветила живота си на изучаване на християнството или на търсене на собствения си духовен път. Но то си стои като една постоянна загадка, към която от време навреме се връщам.

Може би въпросът ми дори не е формулиран правилно... пак се отплеснах в дълги пояснения :)
Трудно е да сведа цялото си търсене до един въпрос. Той няма да даде отговора на всичко. Но може да помогне по пътя.

Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано22.07.04 16:38

С тая грешна постановка лесно се стига до съдба и предопределеност. Тогава се отпускаш /щом ти било така писано.../ и ставаш лесна плячка на демоните.

Истината е, че първо трябва човек да се просвети. Това днес не е трудно. После си спомни притчата за сеяча. Бог иска доброволна вяра, а не насилствена - един приема Словото, но не дава плод, друг не го и приема, трети с радост го приема и дава стократен плод.

Освен просвещение, вярата идва на второ място и от чистотата на сърцето.

Ще попиташ откъде пък идва чистотата. Труден въпрос - вероятно от чистотата на рода!

Вярвам че Бог по специален начин призовава към Себе Си някои за по-силна вяра и за по-специални дела. Но за кои и защо - тези въпроси не си ги и задавам.

Мога да кажа за себе си. Моята вяра расте като чета житията на светиите!

Тема Re: откъде идва вярата [re: Loretta]  
Автор Tимoтeй (монах в света)
Публикувано22.07.04 16:58

Нека и София и други да ти кажат как са повярвали - може би това ще ти помогне.

Аз повярвах по един прост и логичен начин. Прочетох една книга на Тодор Мачканов -"Предсказано от Библията". Намерих там предсказания, предсказани преди хиляди години, които вчера и днес се изпълняват точно. И всичко предсказано се е изпълнило 100%. Това ме удиви - няма по света такава Книга друга.

Човек не знае какво го чака утре. Врачките познават 80% или те лъжат, а Библията и Бог и Пророците чрез Духа говорят страшно и страшно ТОЧНО! За Бог 1000 години напред са ясни като бял ден пред нас!!

ТОГАВА повярвах на Словото и вярата ми продължава да расте, а умът ми продължава да се възхищава и благоговее пред Твореца на ТАКОВА СЛОВО!

Автор Sofia (новак)
Публикувано22.07.04 17:08

Въпросът е: след като аз нямам вяра, зависи ли от мен да променя това?

За да Ви отговоря на този въпрос, бих искала да Ви обърна внимание, че човек все в НЯКОЙ и НЕЩО вярва( т.е. доверява се без много, много да изследва логично и с ума си).

Тъй като не е ясно от постинга Ви Вие в кого/какво вярвате, а търсите пътя, то мога да Ви отговоря само като православна християнка –нашият Господ Бог Иисус Христос казва : ”Аз Съм Пътя, и Истината, и Живота”.

Докато всичко за Вас е хипотеза ( т.е. предположение) – показва, че в тези предположения Вие се съмнявате. Щом се съмнявате и не сте уверена в истинността им, следователно те за Вас съдържат лъжа. Ако за Вас съдържат лъжа и така поставяте основата, то от православна гледна точка, да градите върху лъжа, или полу-истина, е като да строите в/у пясък. Постройката ще рухне при по-силен вятър.

Това, че сме Ви странни - не се притеснявайте. Нищо лошо няма, че Вие се различавате от нас и че Вашите възгледи не съвпадат с нашите. Нима възгледите на майката винаги съвпадат с тези на децата й?! Важното е до къде ще доведат тези възгледи.
Няма нищо обезпокояващо, ако не всичко разбирате, нима когато учите чужд език изведнъж проговаряте на него?... Обаче, ако пожелаете да разберете православието, нужно е да попрочетете православна литература за начинаещи. Без четене никоя наука не се научава, а какво остава когато става въпрос не просто за наука( химия, биология, математика, психология...), а за духовен живот. Бих Ви посочила една две книги, ако пожелаете.

Правилен начин на живот – кой ще дръзне да го каже кой по-правилно живее?!! Но, православието говори не за правилен начин на живот, а за ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ – живот, чийто път има за финал БЕЗСМЪРТИЕ.

За “Хари Потър” – нищо не мога Ви кажа, все не ми остава време да я прочета и да си помисля кое в нея какво е. Ще я прочета тази книга някой ден!(шегувам се, но наистина ще я прочета.)

Това е от мен.

Редактирано от Sofia на 22.07.04 17:13.

Тема не съм съгласна с тебнови [re: Tимoтeй]  
Автор Loretta (curse)
Публикувано22.07.04 17:36

Това значи ли, че според теб вярата е състояние на разума? Логическо последствие от рационални операции? И че се крепи върху факти, които могат да бъдат проверени?

Доста елементарно ми се струва това схващане за вярата и точно този начин да повярваш... Все пак за начало на теб вероятно ти е послужило, а оттам нататък вече си поел по пътя; аз търся обаче да разбера ирационалната вяра, тази, за която се говори в Библията, която не се нуждае от доказателства, тази, за която се отнася цитатът, написан тук от Валентина:

“Вяра е да приемаш онова,
което по никакъв начин
и чрез никакви разсъждения
не може да бъде постигнато” (Св. Йоан Златоуст)

Още нещо - ако Бог не избере да се открие пред човеците чрез техния разум - т.е. избере да не доказва съществуването и божествеността си - тогава невъзможно ли е на човеците да вярват в него?
Ако ти не беше получил доказателства - тези, които са те убедили по логичен начин, понеже са били факти, които си можел да провериш - тогава за теб нямаше ли да има път към вярата?

Аз знам отговорите на тези въпроси - за Бог би било лесно да прави чудеса, за да убеди всички хора в съществуването си (ако това беше целта му), но това би обезсмислило понятието "вяра". А за него е съществено хората да вярват. Това значи, че истинската вяра не е тази, която е породена от доказателства и логически операции.
Ето тази вяра търся откъде произлиза - щом не е от разума.

Струва ми се, че нарочно се опитваш да ми говориш с езика на атеиста, за да те разбера. Недей, говори ми с езика на православието - него се опитвам да разбера, чрез собствените му понятия.

Автор lgnatius (ентусиаст)
Публикувано22.07.04 17:42

Здравей, вярата е дар Божий наистина, но той идва по непонятен за нас път и се съобразява с нашата свободна воля.

Има много атеисти, който са станали вярващи постепенно, въпреки че са търсели вярата много преди това.

Най първо не се смущавай от маловерието и неверието си, това е слабост на целия човешки род и не се пренапъвай сама да станеш ВЕДНАГА и СЕГА вярваща.

Търси вярата, пробвай да се молиш, чети книги за нея, старай се да вършиш добро според силите си и не се смущавай. Останалото ще го направи Бог.

Сега ти се струва, че вярата е невъзможно нещо.

Но това е болест на ума, който не допуска нищо което не разбира, но лека полека Бог ще ти помогне.

Тема Re: откъде идва вяратанови [re: Sofia]  
Автор Loretta (curse)
Публикувано22.07.04 17:53

За да Ви отговоря на този въпрос, бих искала да Ви обърна внимание, че човек все в НЯКОЙ и НЕЩО вярва( т.е. доверява се без много, много да изследва логично и с ума си).

Да. Точно това търся - откъде произлиза. Ражда ли се човек с тази увереност, или тя се възпитава у него постепенно от хората, околната среда и опита му?

Тъй като не е ясно от постинга Ви Вие в кого/какво вярвате, а търсите пътя, то мога да Ви отговоря само като православна християнка –нашият Господ Бог Иисус Христос казва : ”Аз Съм Пътя, и Истината, и Живота”.

Не не не. Аз не търся пътя в смисъла на собствения си духовен път и евентуално пътя към това да стана християнка. Търся просто път към разбирането, начин за разбиране. Общ език, като ми се струва, че сме толкова различни, че все едно сте от друга планета.
И не, не се притеснявам от това. Искам да ви разбера, защото сте важни за света и защото сте интересни. Специално този момент с вярата, направо е удивителен. Дали пък това, че някои хора вярват, не е само по себе си божие чудо? :)

Докато всичко за Вас е хипотеза ( т.е. предположение) – показва, че в тези предположения Вие се съмнявате. Щом се съмнявате и не сте уверена в истинността им, следователно те за Вас съдържат лъжа.
Да, съмнявам се. Не съм уверена в истинността им. Но не съм и уверена, че са лъжа - това също би била някаква увереност, нали? На агностицизъм ме избива, признавам незнанието си и ми се струва, че е невъзможно да знам. А ето, вие знаете. Откъде знаете? Кой ви е дал дара да знаете?

Обаче, ако пожелаете да разберете православието, нужно е да попрочетете православна литература за начинаещи.
Доколкото съм се опитвала, вярата там се има за благодетел, и освен това за подразбираща се. Обяснения от типа "Като повярваш, ще разбереш". Но от какво зависи дали изобщо мога да повярвам, това не съм виждала някъде обяснено.
То е не само религиозен въпрос, може би отговорът му се крие в психологията или в някоя друга наука.

---
А защо в този клуб - сега ми хрумна - където хората би трябвало да са си най-близки, формално (стилово, езиково) изглеждат най-отчуждени? Защо тази тенденция да си говорите на "Вие"?

Автор *Лия* (непредвидима)
Публикувано22.07.04 18:52

Здравей Loretta, драго ми е да те видя тук!

За мен е истинско удоволствие да те чета - начинът ти, по който се опитваш да се доближиш до нас, за да ни разбереш.

Казваш, че Православието е много трудна религия. Да, вярно е, наречено е ТЕСНИЯ ПЪТ към СЪВЪРШЕНСТВО. Доколкото смисълът на човешкия живот е израстването на духа до степен на Мъдрост, дотолкова и този път е труден.

Тук идва естествения ми въпрос - Ти вярваш ли, че има физическо тяло, душа, дух? Защото, ако не приемаш това, е много трудно да разбереш какво у нас искаме с годините да стане съвършено.

Казваш също:
Но от какво зависи дали изобщо мога да повярвам, това не съм виждала някъде обяснено.

Това изречение ме навежда на мисълта, че или не си чела Новия завет или си пропуснала момента, в който Иисус казва:

[3:3] Иисус му отговори и рече: истина, истина ти казвам: ако някой се не роди свише, не може да види царството Божие.

Како значи да се роди СВИШЕ? Аз мога да говоря от собствения си опит, защото преди въобще да се кръстя, преди много години, бях атеист. И се случи едно мистично преживяване, което е извън всякаква логика и което ме замисли, че всъщност има някаква сила и аз съм й подвластна. От там всъщност започна търсенето на духовния път. Голямо лутане беше, какво ли не изчетох, докато приех Православието в цялата му пълнота. И тогава съвсем естетствено беше да приема и кръщението. Вярата ми е непоклатима, защото е моя опитност. Идва вътрешно. И защото като православна знам, че не трябва да се хваля с нещо, което не е моя заслуга, мога само да кажа: Слава на Отца, и Сина, и Светия Дух. Амин!

Разбра ли ме?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.