Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:30 13.11.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Изкушението в нас, или...?нови  
Автор Sex_Maniac ()
Публикувано08.09.03 10:34

Като писах в една друга тема се сетих мимоходом за ролята на жените определена от Библията, Честно казано не ми стана ясна, но ми е много интересно следното.
Смятате ли, че всички изкушения са вътре в наса или те са извън нас?

Тема Re: Изкушението в нас, или...? [re: Sex_Maniac]  
Автор calamitous (незнайко)
Публикувано08.09.03 20:36

Каква е разликата между съблазън и изкушение?

Тема Re: Изкушението в нас, или...?нови [re: calamitous]  
Автор Sex_Maniac ()
Публикувано09.09.03 10:18

Не ми беше това въпроса. Но на страничната ти мисъл ще отговоря: поне в случая не иждам разлика.
А сега, ако сте готови, дайте мнение конкретно по темата

Тема "съблазни трябва да дойдат"нови [re: Sex_Maniac]  
Автор TRl (младеж)
Публикувано09.09.03 11:43

"Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда." (Мат., 18:7).

"Любовта никога не отпада"

Тема Re: "съблазни трябва да дойдат"нови [re: TRl]  
Автор Sex_Maniac ()
Публикувано09.09.03 12:01

Aма вие пак давате някакви безмислени цитати без нищо конкретно по темата. Можете да цитирате разбира се, ама ако не казвате нищо, защо има теми за коментар тука?

Тема Re: "съблазни трябва да дойдат"нови [re: Sex_Maniac]  
Публикувано09.09.03 20:18

Задай по- конкретни въпроси и изложи някакви свои виждания, за да насочиш дискусията на където искаш!

Тема Re: Изкушението в нас, или...?нови [re: Sex_Maniac]  
Автор Prokimen ()
Публикувано10.09.03 22:28

Моето скромно мнение по зададения най-легитимно от Вас въпрос е, че изкушението или съблазънта са външни фактори, които ни влияят. Това външно въздействие обаче съвсем не ни оправдава или освобождава от лична отговорност в деянията или сказанията ни.

Дори и невярващия в Бога, дори и да не е християнин, атеистът ако щете, и той е отговорен за словесните си и приложени в действие актове.

Всеки земнороден, независимо от религиозното му отношенение, носи вроден в себе си НРАВСТВЕНИЯ ЗАКОН или както Вие се забавлявахте в другата тема да гъделичкате с познанието за добро и зло.

Оставам с доброжелателност

Тема Re: Изкушението в нас, или...?нови [re: calamitous]  
Автор Prokimen ()
Публикувано12.09.03 10:13

"Каква е разликата между съблазън и изкушение?"

Благодаря Ви за поставения въпрос. Досега не се бях замислял над разликата. Поставеният от Вас въпрос ме накара да прегледам Четвероевангелието на няколко езика (за жалост, не съм компетентен в гръцкия език).

Без ни най-малка претенция за някаква точна дефиниция, струва ми се, че двата израза от християнската лексика не са напълно тъждествени.

Според мен,

изкушението би могло да се приеме като своего-рода провокация,

докато

съблазънта - за примамка.

Тема Re: Изкушението в нас, или...?нови [re: Prokimen]  
Публикувано12.09.03 11:25

Според мен разликата е, че съблазанта е идва от вън, чрез някого или чрез нещо, докато изкушението е вътре в нас- нашето грешно естество, което ни тегли към греха.
Може и да греша, не знам...

Тема Re: Изкушението в нас, или...? [re: calamitous]  
Автор Pilate (непознат )
Публикувано12.09.03 12:08

Ако имаш предвид онзи пасаж от посланието на св.ап. Иаков (щото за друго подобно описание на изкушението не се сещам), като че ли той няма точно това предвид... По-правдоподобно ми изглежда апостолът да обяснява как всеки се поддава на изкушението, увличан и примамван от собствената си похот.
Май наистина, както каза Прокимен, изкушението ще да е нещо като външна провокация, а след това пъкленото дело бива подхванато и довършето от собствените ни пороци. Които това и чакат... Защото, ако съумеем да не им дадем път, бихме избегнали конкретното съгрешаване, а също така бихме се приближили до зачеването на добър навик, който след време и до добродетел може да дорастне...еех, мечти.
От друга страна, не са ни нужни никакви външни изкушения или съблазни, за да се погубим - собствените ни пороци са много по-страшни. И са ни винаги под ръка... Както казва един любим писател: Като светнеш лампата, виждаш как плъховете хукват да се крият из мазето - това обаче не означава, че на тъмно там няма плъхове.
Историята познава случаи на падение и без никаква външна провокация или подмамване.

Ало, инициатора? За такива неща ли искаше да си говорим?

Редактирано от Pilate на 12.09.03 12:13.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.