Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:04 15.01.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
Тема Църковен брак - католик с православен...?нови  
Автор ilia.imanuil (непознат )
Публикувано26.02.03 16:17

Zdravejte!
Bih iskala da vi pomolia za obiasnenia kak se izvarshva brak mezhdu katolik i pravoslaven.
Pri nas parvo shte bade katolitcheskiia obriad sas sigurnost, no mi se iska da razbera kak ot gledna totchka na pravoslavnata tzarkva se postapva za "povtarianeto" na tzeremoniiata.
Blagodaria vi.

Редактирано от Valentina на 18.03.05 02:06.

Тема Re: tzarkoven brak - katolik s pravoslavenнови [re: ilia.imanuil]  
Автор aпocтoл (Тимотей)
Публикувано27.02.03 10:38

При нас такъв брак е забранен. Има църковно правило. Който сключи такъв брак отпада от Църквата. Може да се ожени за католичка, ако тя първо стане православна и после църковен брак при нас.

Автор Cвeтпeн (разсъждаващ)
Публикувано27.02.03 10:44

Допуска се църковеk брак между двама съпрузи, от които един е православеk, а другият - католик, армено-григориат и т.н., ако те подпишат декларация, че родените от брака деца ще бъдат кръстени като православни.

Повтаряне н а церемонията не може да има - бракът е Тайнство и не може да бъде повтарян.

Редактирано от Cвeтпeн на 27.02.03 10:57.

Автор Xrisa (непознат )
Публикувано27.02.03 10:46

Ох, много се надявах да не се включи точно апостол по тази тема. Не се стряскайте - мнението на апостол не е представително за цялата Православна църква. Никой не ви беше отговорил, защото явно никой не се чувства компетентен и тъй като поставяте въпроса много лично - предполагам участниците във форума не желаят да ви дават съвети, за които не са сигурни. Аз също не съм запозната в дълбочина. Знам само, че Гръцката правослана църква е приела правило, което разрешава тези бракове. Но подробности не знам. Нито мога да си спомня, къде съм го прочела. Но никъде не съм срещала нещо за "повтаряне на церемонията". Така че продължавайте да питате и търсите отговор на въпроса си.

Автор Bivsh_Protestant ()
Публикувано27.02.03 10:56

Ako za vas brakut e `obrjad` i `ceremonija`, bih vi posuvetval da se zadovolite s katolicheskata venchavka.
Ako sled vreme, dai Bozhe, sus suprugata vi stanete ubedeni pravoslavni, mozhe da se venchaete `po pravoslavnomu`.
Kakto stana s nas - imahme protestanski brak, a posle kato priehme s zhena mi Pravoslavieto, potursihme osveshtavane chrez tainstvoto brak v Pravoslavnata Curkva.
Pozdrav i nai-dobri pozhelanija.

Тема Re: tzarkoven brak - katolik s pravoslavenнови [re: aпocтoл]  
Автор ilia.imanuil (непознат)
Публикувано27.02.03 10:58

ama koe e "pri vas"??????????????

az sam sigurna, tche ne samo e vazmozhno, no i imam blizki, na tchiiato svatba sam prisastvala predi godini, no sega niama vazmozhnost za kontakt s tiah.

Тема Re: tzarkoven brak - katolik s pravoslavenнови [re: Cвeтпeн]  
Публикувано27.02.03 11:04

hora,

tuk neshto me utchudvate, no kakto i da e.

sas sigurnost nashite detza shte sa katolitzi. po tozi vapros izobshto niama tema za komentar.

pod povtariane na tzeremoniiata az imam predvid tova, tche shte se ventchaem v katolitcheskiia hram, no sas sigurnost znam, tche mozhe da se izvarshi tarzhestvo v pravoslavna tzarkva sled tova. prosto v momenta niama kak da se svarzha s moite priiateli, koito znam, tche postapiha totchno po sashtiia natchin. pri tiah saprugata e pravoslavna, a saprugat - protestant.

nie iskame pravoslavnata tzeremoniia, kakto i da ia naretchem, zaradi godeniaka mi i zaradi negovoto semejstvo. inatche po vreme na katolitcheskiia brak samo az shte se ventchaia za nego, zashtoto toj ne e katolik. trudno e za vazpriemane, no ne znam kak da vi go obiasnia inatche.

Тема Re: tzarkoven brak - katolik s pravoslavenнови [re: Xrisa]  
Публикувано27.02.03 11:08

mnogo vi blagodaria za miloto pismo. shte prodalzhavam da pitam.

to naj-nakraia shte otida v tzarkavata i tam shte pitam, no mi se iskashe da tchuia parvo malko stranitchni mneniia i ako imam neveroiaten kasmet - na niakoj, kojto e minal po nashiia pat. prosto ne mi se iskashe da se iapravia parvo pred sveshtenitzite, makar tche tozi, kojto shte izvarshi "tzeremoniiata", "pozdravlenieto" ili kakto iskate go naretchete e prekrasen tchovek.

Тема Re: tzarkoven brak - katolik s pravoslavenнови [re: Bivsh_Protestant]  
Публикувано27.02.03 11:14

ooooooooooooooh,

ej takav otgovor ne mi pomaga ni naj-malko. za men brakat e vsitchko. za men brakat e posveshtavaneto na dvama dushi v edin pat ZAVINAGI. za men niama razvod. brakat pravi dvama dushi edno i oshte v bibliiata e kazano (malko po pamet) "I shte ostavi tchovek bashta si i majka si i shte se prilepi do zhena si i dvamata shte badat edna plat." tova po povod kakvo e za men brakat.

badeshtiiat mi saprug sashto spodelia useshtaneto, tche brakat e vednazh zavinagi - dozhivot.

pomolih za praktitcheska pomosht, a ne za filosofsko razsazhdenie, makar tche blagodari i za dvete - mozhe pak i da mi e priiatno da protcheta i morala, kakto i pomoshtta.

pozdravi.

Тема Допитайте се до няколко свещениканови [re: ilia.imanuil]  
Автор Valentina (новак)
Публикувано27.02.03 13:52

Здравей,
А сега от моя семейно-църковен опит :)

Със сигурност знам, че всеки който е кръстен в името на Отца, Сина и Светаго Духа, може да бъде венчан и в православен храм, като преди това бъде миропомазан от православния свещеник.

Вие ще правите бракосъчетанието в католически храм, а това изключва подобна православна "церемония" (както Кръщението, така и Бракосъчетанието е възможно само веднаж).

След като желаете и празненство в наша църква, допускам, че то може да бъде направено само като молебен за младоженците.

Допитайте се до НЯКОЛКО свещеника и не се осланяйте на опита на вашите близки (с които нямате контакт в момента). Вярвам, че отец Илия Христов би ви отговорил незабавно по емайл - потърсете го на сайта му

.

Поздрави и най-добри пожелания към бъдещите младоженци!
Господ да бъде с вас!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.