Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:09 14.07.25 
Религия и мистика
   >> Православие
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Православно ли беше благовестието по целия свят?нови  
Автор Castor (християнин)
Публикувано20.09.02 19:19

Понеже от доста време френетично православните братя твърдят, че Христовата Църква и Православната църква са тъждествени, и вярват повече на историята, нежели на Бога, защото тълкуват първото зле, а Бога ... Бог знае колко те Го познават... та имам да ги питам нещо:

Господ Исус Христос говореше, че благовестието ще стигне до края на земята. За 20 века триумфално съхранение на православната вяра в Православната църква обаче много малко хора са чули за "правилното учение". Северна Америка, Южна Америка, Централна и Южна Африка, Южна Азия и източна Азия, Австралия и Океяния чуха благата вест за спасението от "еретиците" - от католиците и от протестантите. И така беше векове наред, и още в много страни по света стотици милиони християни не знаят даже, че съществува Православна църква. Не броим факта, че има някъде по някои православен храм.

И така, господа православни, смятате ли, че това е Божията воля? За 20 века една малка част от света да чуе истинското, спасително учение, а останалите, които нито знаят руски и въобще не пишат на кирилица, нямат шанс да се спасят? Освен ако, както вие се изразявате, "не се върнат в Църквата", тази, която вие познавате?

Чухме и четохме десетки пъти за това, как светите Отци на православието са чели, тълкували, завещали, как следващите наследили и така нататък. И че не може без Правилата, и без мощите, и без огъня на Велика събота, и без иконите, и прочие, и прочие. И че всичко останало е заблуда...

Чудно ми е защо са такива вашите сърца? Божието слово говори за милост, а православното - за осъждение. Защо? Това ли са думите на Исус? Ако някои някъде по света прочете Божието слово и повярва, ама нито ви знае, нито ви познава Православието, той няма да се спаси, по вашите думи? Ако твърдите това, а мнозина това твърдите, то не сте познали милостта на Бога и кръста за вас има някакво странно значение.

Мъката да си православен, ама истински православен, е, че за да защитиш човешкото учение, се отричаш от Христос. Защото, ако пък се откажеш от точно тези осъдителни твърдения, пък няма да си православен...

Ама има и един такъв момент - че за ваше щастие, Бог е много милостив и това, че вие сте си ограничени в любовта, Бог пак ви показва милост, и покрай вашето "православие" пак Духът Му изработва спасението ви.

Надявам се да ме разберете правилно, защото не казвам нищо против вас, но вие се осъждате от вашите си думи...

Тема Re: Православно ли беше благовестието по целия свят?нови [re: Castor]  
АвторBivsh_Protestant (Нерегистриран)
Публикувано20.09.02 20:06

Castore,

Ne kazvash nishto novo.
Horata ot vekove sa si bluskali glavite nad podobni vuprosi. Zashto dori dnes okolo 2 miliarda choveka (predimno v isljamskija svjat, Kitai i India) ne sa chuli za Hrista (pod kakvato i da e forma)? Nima te shte poginat? Bog ne gi li obicha? Ne e li nespravedlivo tova?
Taka che ako si chesten, trjabva da ni ubedish purvo, che i mjusulmanina i indusa i budista mozhe da se spasi v svoita pogreshna religija, ponezhe inache ne bilo chestno!
Nie ne osuzhdame nikogo na pogibel! Edin Gospod shte sudi i reshi za vsekigo.
Nie obache vjarvame, che se spasjavame vuv i chrez Curkvata, kojato sam Toi osnova i e edna, edinstvena - unikalna bogochoveshka institucia. A dali i kak njakoi, njakude, njakak shte se spasi i izvun Curkvata (kato katolik, protestant, sektant ili ezichnik) ne e nasha rabota da opredeljame, da bude Bozhieto milosurdie!!!
No v imeto na ikumenizma i santimentalnija humanizum nie ne mozhem da pozhertvame vjarata si. Tova e!

...

Nima ne si chel nikoga tezi dumi na Hrista?!

Матей 7:13
Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях. Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират.

Лука 12:32
Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.

A vuprosut kum teb e: Zashto ti stoish izvun Curkvata? Drugi ako budat izvineni poradi neznanie, za teb kakvo da kazhem? Kakvo opravdanie imash ti, kato prenebregvash Bozhija priziv?!

Лука 12:48
А онзи, който не е знаел и е сторил нещо, което заслужава бой, малко ще бъде бит. И от всеки, комуто много е дадено, много и ще се изисква; и комуто са много поверили, от него повече ще изискват.

АвторПpaвocлaвeн ckoт (Нерегистриран)
Публикувано20.09.02 21:15

Касторе, не знам каква опитност те кара да мислиш, че православието твърди такива неща. Казано е, че който не се кръсти, не ще се спаси заради първородния грях - затова вие не кръщавате малки деца, да не би да се спасят...А иначе - кой ти е казал и на основа на какво учение, че човек роден в католичество - един Блез Паскал например - непременно ще погине, като не е имал представа от православието.
Що се отнася до вашето благовестие - да не влизам в тона на Вулгито и да ти напомням кой търгуваше с милиони африкански роби и така им благовестеше...Знам че пастори поведоха аболиционизма, но знам че и пастори оправдаваха робството и заради това са се разцепили на северни и южни цели деноминации от вашите...Кой унищожи коренното население на Америките или го сведе до някакви жалки останки...Колко хора се обърнаха благодарение на вас в Индия, Китай, Индонезия, черна /неарабска/ Африка...Май където е стъпил кракът на вашите благовестници, сега цъфти ислямът и местните езически религии..."Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, задето обикаляте море и суша, за да добиете един последовател; и кога сполучите това, правите го син на геената дваж по-достоен от вас".

Ние пък, като нямаме опитността на гордостта, не се смятаме за апостоли или за достойни за апостоли. Бог има грижа дори за врабчетата и няма да остави без просветление тия, които искрено Го търсят, па били те езичници, талибани и пр. Виж, тия, които са знаели истината и съзнателно са я отхвърлили заради гордостта на сърцата си - не знам...ако не знаехте, грях не бихте имали.

Тема Re: Православно ли беше благовестието по целия свят?нови [re: Bivsh_Protestant]  
Публикувано20.09.02 22:46

Да, точно това ми е думата. Дали вярата в Институцията ще ви спаси.

Много трудно ще ти е да кажеш колко точно хора не са чули за Христос. Интересно защо, но доста слушаме от вас повече за вас, отколкото за Христос, но нейсе.

Доста противоречиво звучат твърденията на православните, че "извън Църквата никой няма да се спаси", което чета и аз в Божието слово. Но вие добавяте "а Църквата Христова е Православната". И си го доказвате, щото то е много очевидно. И СЪДИТЕ, И ОСЪЖДАТЕ, и окото не ви мига. Щото грешите, понеже не знаете какво говорите.

Защо е такова вашето благовестие "ПОВЯРВАЙТЕ В ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА!"? Това не е благовестие.

Чел съм, разбира се, стиховете, които ми цитираш. А ти чел ли си някъде апостол Павел да препоръчва една или друга църква, институция или прочие? Той говори само за Бога, призовава хората само към послушание на БОГА, все препраща към Господ Исус Христос. Не препоръчва човеци, сам себе си не препоръчва така, както вие се препоръчвате и препоръчвате и вашата църква, и вашата история, и вашите славни дела...

Много умно питаш за будиста, мюсюлманина и индуиста. Както ти не знаеш, така и аз не знам. Но ако се спасява и католика, и протестанта, според вас, "извън Църквата", трябва да се замислиш дали вашите представи за обхвата на Църквата не са погрешни. Щото хем си ги отритнал, хем говориш за Божието милосърдие??!!! Изкарваш така, че Бог си противоречи, и може да наруши собствените си думи.

Не става въпрос за икуменизъм, за сантиментален хуманизъм и прочие. Става въпрос за спасението на човека, което идва от вяра в Бога, покаяние, кръщение във вода и Дух и пребъдване и устояване в "първата любов", като "делата съответстват на покаянието". Такъв човек е част от Църквата, част от Тялото Христово, там, където живее, с тези християни, с които той живее.

Какво има в твоето пожертване на вярата ти? Твоята вяра говори "аз вярвам, че Бог е Православен". Ми добре, разбрахме. Аз вярвам, че Бог ми е простил греховете, вярвам, че Исус Христос е умрял на Кръста, че е възкръснал на третия ден, че ходатайства за мен пред Отца... Не вярвам в Православната църква. Ужас, нали?

Мили приятелю, като напуснем земята, всичките атрубути на Православието, Католицизма, Протестантството и прочие ще си останат на земята. Ще остане само това, което ни прави християни. И като такива Бог ще ни приеме.

Тъжно-смешен си с твоите думи "Защо стоиш извън Църквата?". Ти ли си вратаря на Църквата, и виждаш кой е вън и кой вътре? Все говорите за гордост, особено TRI, но и добър пример давате. Аз не се осмелявам да говоря за това, някои в Църквата ли е или не? Не съм аз този, който може да казва такива неща - кой е спасен, кой е в Църквата и прочие. Божието слово ясно казва кой е спасен, какво е нужно за спасението.

Говориш за Божия призив, но ти сам май не го знаеш. Бог призовава грешните на покаяние. Бог не призовава "Елате в Църквата ми!".

Това ли е благовестие?

Тема Re: Православно ли беше благовестието по целия свят? [re: Пpaвocлaвeн ckoт]  
Публикувано20.09.02 22:58

Мен да осъдиш е малко нещо. Но като осъдиш повече от половината свят...

Кой ти говори за човешки дела? Въпроса ми беше - кой разнесе благата вест в целия свят?

Хората чуха за Исус, получиха Библии, четат Божието слово. Можеш ли да кажеш, че това не добре за спасението им? Че ако повярват това, което пише в тези Библии, които те четат, те няма да се спасят? Явно това не е целия пакет "Пълно издание на 20-вековната християнска религия", ама е най-важната и съществена глава.

Не оправдавам избиването на индианците - аз съм много "индиански настроен", макар че това няма значение в случая. Не оправдавам робството... Но не това е основното.

Въпросът е "Стигна ли благата вест до тези земи?". Изпълни ли се Божието слово?

Аз нямам нещо общо с колонизаторите, с аболиционистите и прочие. В случая се опитваме да гледаме на света с Божиите очи.

Ако благата вест стигна до тези хора, на времето и мястото им, и те се спасиха, вие трябва да се замислите за вашето благовестие...

Публикувано20.09.02 23:43

Е, и? Оставаше Божието слово да не се изпълни! Но Божията воля се изпълнява често пъти и чрез Богопротивни личности и общности. За греховете ни бяхме поробени от иноверци, но това поне ни спаси от ересите на "Свободния запад". За греховете си Русия беше поразена от болшевизма - но емиграцията разнесе със себе си по цял свят Православието не като креслива пропаганда, а като начин на живот. Да не привеждаме пък библейските примери по темата.

Ще повторя - условие за спасението е Кръщението. Затова толкова ужасен грях е абортът - детеубийството. А иначе, както и Бивший ти отговори - дори и за некръстените Бог промишлява.

Казваш ми да гледаме с Божиите очи...Наистина, ние имаме ум Христов.
Но ако мислиш, че с попадането на Библиите в ръцете на хора неподготвени да приемат Св Писание се е свършила някаква велика работа - не знам...Да отвориш писанието и да го разбираш и чувстваш не става изведнъж. И Апостолът говори за младенци в Христа, още не дошли до мъж в пълна възраст. Така че - освен Библиите от вашите евангелисти е дадено и извратеното учение, че всеки може и трябва според помислите на сърцето си да тълкува Писанието. По-добре хората да не са чули Благовестието, отколкото да са го чули извратено и да са почнали да го извращават по своя воля. Св. Апостол Павел три години прекара в Ефес и ден и нощ учеше презвитерите /забележи - не се обърна към всички - значи още оттогава е имало и "вътрешно предание", много неща не са се записвали/, ето го Преданието. Нима цялото учение на св. Апостол към Ефесяни се събра в Посланието му към тях? И - най-парадоксално - нима и вашите "църкви" да нямат предание? Или ще ми кажеш, че случайно си отворил Библията и всичко ти се изяснило? Имате си предание, но вместо от учениците на апостолите, то е оставено от коментатори отпреди 20-30 или 50 години. Нима и тая рудиментарна дисциплина и обрядност, която имате, не са форма на предание? Ако не са и държиш на крайния индивидуализъм, трябва сам да четеш, сам себе си да кръстиш - защо не, щом отричаш свещенството, какво ти пречи? Но предполагам, и вие си имате някакъв ред - събирате се, четете, говорите на езици и пр. Ето с тия "Коментари" и с тоя ред отпреди 100 години замествате Апостолската приемственост и Църковното предание.

Ако се интересуваш от съвременната проповед на Православието - има я по цял свят. Но не в карикатурния вид - "изпратен да проповядва", някой младеж да се похендри на стол посред улицата и да почне да вика: "Покайте се, аз ще ви покажа истината за блудницата вавилонска и пр". Православието няма "програми за разрастване", базирани на стотици милиони. Не вярващи, бюджет. Но - ако те интересува Православната мисия - отвори например сайта на Александрийския патриархат и виж колко православни има в Африка. само в Кения били между 100 и 300 000! /понятна е разликата в цифрите/. Отвори и прочети за Православната Мисия в Индонезия, където да си християнин е както в апостолските времена /преди две седмици там е изгорен жив един християнин - католик заради вярата си/...

Касторе, не смятам, че ще намерим общ език, уви. За тебе аз съм идолопоклонник, фарисей, който държи човешкото предание и пр. и пр. От 20-вековната си вяра, била тя затворена, загиваща според вас, обречена, и пр. няма да се откажа. Затуй няма да ти досаждам повече. Бог да ти даде истината, виждам, че ти си разсъждаващ човек.

Публикувано21.09.02 00:46

Забравих преди малко, по повод на руския: www.ocf.org
Прощавай, това беше за последно.

АвторBivsh_Protestant (Нерегистриран)
Публикувано21.09.02 15:59

Castor,

Njama da sporja s teb. Misli si kakvoto iskash za nas. Az obache ako mislih kato teb, nikoga njamashe da izmina nelekija put ot harizmatichnoto protestanstvo do `dobroto staro Pravoslavie`. Vupros na vjara i na gledna tochka!
Interesno, zashto naprimer ne se zhalvash na odolam, spored koito puk nie - kato idolopoklonnici, bez validno vodno, kamo li duhovno, krushtenie i bez pravilna `bibleiska` vjara - sme putnici za ada! Na men naprimer mi go kaza v ochite - ne sum bil novoroden. Shto ne hodish da sporish s nego?! Shoto e ot tvoite, a!!!
Ili logikata ti e slednata - nas predi 5 veka ni e njamalo, obache dnes sme se razrasnali tolkova mnogo, che ste dluzhni da ni priznaete, neshto kato `zavareno polozhenie`. E da, ama ne. Shtoto e pisano:

Матей 15:13
А Той в отговор рече: Всяко растение, което Моят небесен Отец не е насадил, ще се изкорени.

Zhiveite si, vjarvaite si, propovjadvaite si, taka shte pravim s Bozhija pomosht i nie. Puk na finala shte se razbere - koi kum, koi svat i koi na bulkata brat! Za nas e vazhno da sme v tazi Curkva, za kojato govori 9-tija chlen v Simvola na Vjarata: `В една Света Вселенска и Апостолска Църква.`. Nie ne mislim, che shte se spasim solovo, izvun blagodatta i tainstvata koito Bog e dal v Curkvata. Ako ti smjatash che mozhesh - opitai, ne ti preporuchvam, no ne moga da ti zabranja, nali?! I kakva e tazi obidenost deto demonstrirash, nali njama nie da te sudim, kakvo si se stresnal tolkoz?! Aide - po zhivo, po zdravo. I umnata!!!

Тема С този постинг удари десеткатанови [re: Castor]  
Автор ~!@$%^* (жгмц)
Публикувано21.09.02 18:29

Чувал ли си израза "Не ме гледай какво правя, а слушай какво ти говоря?" С каквито и фрази и аргументи да ти изтъкват предимствата на православието, има нещо, което не могат да скрият - делата. В Библията е дадено ясното нареждане всички християни да разпространяват евангелието по целия свят (Матей 28:19). Православната църква вероятно е една от малкото в християнския свят, която не изпраща мисионери и проявява явно незачитане към тази Христова заповед. Православието се е обособило като една локална религия в Източна Европа и части от Азия. В Южна и Северна Америка, Китай, Индия и Африка броят на православните клони към статистическата грешка.

За това обаче си има причина. Православието винаги е било чисто национална религия. Ако прочетеш внимателно постингите в този клуб, ще забележиш, че те отъждествяват българщина и православие. Ами просто не е възможно да отидеш в Бурунди и да проповядваш българщина на местните тутси. И ако някой приеме православието, трябва да стане член на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА. Ако мисионерът е румънец, тогава новоповярвалият трябва да стане член на Румънската православна църква. Абсурдът е направо потресаващ. Истина е, че в САЩ има отделни групи, които са приели православието. Те обаче не искат да се отъждествяват с нито една църква, дори и с Вселенската патриаршия в Цариград и според правилата те са неканонични.

Когато чета разни религиозни бюлетини, забелязвам, че всяка църква с гордост описва колко мисионери са изпратени в чужбина, колко нови църкви са организирани, колко новоповярвали са кръстени, какви училища, болници и санаториуми са издигнати за тях и т.н. Докато православието е разделено на автокефални църкви, просто е обречено на застой и занимаване с вътрешните си проблеми. Никъде в Новия завет не намирам понятието автокефална църква. Описано е как при първите по-сериозни спорове между отделни църкви във връзка с обрязването и яденето на идоложертвено, решението се взема в Ерусалим от апостолите, т.е. имат си общо ръководство.

Някой има ли разумно обяснение защо православните не изпращат мисионери в чужбина? Или са оставили тежката работа по евангелизация на света на еретиците? Ако забелязваш именно затова православните в този клуб изпитват такава неистова омраза към мене. Знаят, че всяка дума, която казвам, е истина, но нямат силата и доблестта да си признаят тежкото положение и да помислят какъв е изходът.

Тема Благовестие, благовестие...нови [re: Bivsh_Protestant]  
Публикувано21.09.02 21:19

Кой говори за спор?

Просто призовавам да се замислите над благовестието ви, над постингите ви, над разговорите ви. Няма проповядване на правилната църква, приятелю.
Това е израз на гордост, самомнение, самопрелъстяване и прочие думи от този род. С това не искам да правя квалификации на вас като личности. Просто искам да ви покажа докъде сте стигнали и какво сте забравили.

МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК ДА ВЛЕЗЕ В ПРАВИЛНАТА ЦЪРКВА, БЕЗ ВЪОБЩЕ ДА ПОЗНАВА БОГА, БЕЗ ДА ЗНАЕ КАКВО Е ИЗВЪРШИЛ ИСУС ЗА НЕГО? Аз така на времето бях "вкаран" в Православната църква. Горко, горко на коя да е църква, която подменя благата вест с нещо друго...

Аз не говоря за разделение, за "моята църква" или нещо мое. Не пропоръчвам своето си служение. И със 400 или 100 години история не се гордея. Това не е моята история. Има интересни моменти от развитието на църковните деноминации, но ако се занимаваме с тези неща и мислим, че тук е истината, ще се разминем безвъзвратно с Христос.

Какво благовествате, приятелю?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.