Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:05 15.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Има ли шанс тук?нови  
Автор klondajk (новак)
Публикувано28.02.13 09:41

Здравейте, поради недоглеждане /да не употребявам по силна дума / счетоводителката е записала в едно от платежните за превод основание само "аванс". Без да има други пояснения.Съответно, от другото Дружество не са издали фактура, нито са свършили нещо /и договор няма/, след като са получили парите. Въпросът ми е, какво би могло да ми е основанието да си претендираме сумата?

Тема Re: Има ли шанс тук?нови [re: klondajk]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано28.02.13 10:25

Е ми явно има все пак договор - устен, щом се очаква да са свършили нещо.
Разваляне, като им дадете първо срок за изпълнение, и после - чл. 55.

Тема Re: Има ли шанс тук?нови [re: MupaM]  
Автор klondajk (новак)
Публикувано28.02.13 10:43

Благодаря, тъкмо тук се чудех, кой от съставите на 55 да ползвам. С договора, някак си не знам дали бих могъл да убедя съда, защото, от счетоводството на двете дружества са се чули по телефона, като са се разбрали нашето дружество да преведе на другото сумата от 2000 лв, за да може да се освободи някаква стока от митницата. Един вид заем.Стоката не е била наша.
Дали няма да ми е по лесно да претендирам първият състав на 55, начална липса на основание.Защото, в тежест на ищеца по иска по чл.55, ал.1 от ЗЗД е да докаже факта на плащането, а в тежест на ответника е да установи, че е налице основание за получаване на това плащане, респ. задържане на полученото. ?
ТАка, според Постановеление 1 на Пленума?

Публикувано28.02.13 13:11

Пишеш си фактите и искането, другото е работа на съда.
Малко не ми стана ясно каква е случката, но ако е уговорено като заем за другото дружество, който ще се връща, значи е заем, не е 55. Ако стоката си е тяхна и не е ваша грижа, вас не ви интересува какво прави заемополучателят с парите.

Доказателствената тежест при начална липса на основание е така, да. Ако искаш, претендирай евентуално начална липса на основание - в случай, че не докажеш заем, защото според мен е тъпо и рисковано да криеш истинската уговорка. Таксата и без това е само една при евентуално съединяване срещу същия ответник.
А ако имаш предвид не да криеш фактите, а коя квалификация да посочиш - без особено значение е кой член ще напишеш, така или иначе квалификацията я дава съдът само според изложените факти.

Автор klondajk (новак)
Публикувано28.02.13 14:04

Благодаря ти. Факти никакви няма да крия, просто от едната фирма са поискали на доверие тези пари, т.к. са работили много време заеднои са се познавали, а после са "забравили" да ги върнат;). В последствие, отношенията помежду им се развалят и сега си търсят даденото.
Заем няма да доказвам. Ще оставя квалификацията на иска на РС.

Публикувано01.03.13 12:22

Аз лично бих написала, че претендирам сумата като уговорена да се върне и евентуално, ако другата страна не признава да е имало такава уговорка за връщане и не я докажете - тогава като дадена без основание.
Но това си е моето мнение, де.

Автор klondajk (новак)
Публикувано01.03.13 13:31

Да, така също става, благодаря за мнението. Единствено, при тази хипотеза ме притеснява, че сумата е дадена още 2011 г., а управители на Дружествата са били съвсем различни хора по онова време и ще срещна трудности с доказването, евентуално със самото призоваване на свидетелите, някой от които не са вече в БГ?

Автор tonito1212 (непознат )
Публикувано07.04.13 18:11

Здравейте,
бих искал да попитам каква е процедурата за смяна на управител на ЕООД.Едноличният собственик на капитала е чужд гражданин от страна на Европейския съюз,а управител е български гражданин.
Дали е възможно едноличния собственик да бъде и управител в ЕООД-то?

Тема Re: Има ли шанс тук?нови [re: tonito1212]  
Автор CтpeйнджъpМодератор (змийче усойче)
Публикувано07.04.13 23:57

Няма пречка едноличния собственик да бъде и управител. Смяната, решение на едноличния собственик, назначаване на нов управител, промяна на дружествения договор, още няколко документа и декларации и Заявление А4

Тема Re: Има ли шанс тук? [re: tonito1212]  
Автор HA-KOЙ-MУ-ПУKA™ (Жега)
Публикувано08.04.13 12:54

Никакъв проблем – с решение на едноличния собственик, нов др.договор – устав, плюс нещата, които по-горе са ти казали, като всичко това се вписва в търговския регистър.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.