Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:58 16.05.26 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема издръжка на детенови  
Автор razlichna_ (минаващ)
Публикувано30.01.13 13:35

Случаят е следният:

трайно безработен е осъден да плаща по 200 лв. издръжка на детето си на месец, вкл. и с 12 месеца назад. Няма никакви доходи. Отишъл е на делото без адвокат, защото не може да си позволи да плати на такъв. Минал е срокът за обжалване на решението. Може ли да се направи за намаляне на сумата на издръжката нещо или е късно?

Тема Re: издръжка на детенови [re: razlichna_]  
Автор CтpeйнджъpМодератор (змийче усойче)
Публикувано30.01.13 13:48

Принципно, може да се води ново дело за намаляване на издръжката, НО обстоятелството, че не работи не го освобождава от задължението да плаща издръжка!

Публикувано30.01.13 14:07

Благодаря за отговора.
Той много обича детето си, но майката го е напуснала заради друг, който е имотен и с много добра и постояна работа. :( Много далеч е от мисълта да не плаща, но не може да си позволи тези пари (разходите за делото и адвоката и +12 x 200 = 2400 +200 лв. на месец), освен, че няма никакви доходи, няма никакво движимо или недвижимо имущество. Допреди 4-5 месеца работеше в друг град и парите му отиваха за наем и за детето. Заради него отиде там. Но загуби работата си. За съжаление е давал пари на ръка на майката като си идваше (досега тя не го е съдила за издръжка, просто защото той е давал всеки месец пари, които са много повече от това, на което тя би го осъдила да плаща) и ми се струва, че не може да докаже това в съда.
Не искам да плюя майката, аз също съм майка. Но мисля, че въпросната майка е особен случай, защото лятото го е притискала да изнудва майка си да прехвърли апартамента на детето и останала много ядосана след като това не се е случило.
Той няма брак с нея, живееха са на семейни начала, и сега обича и нея и детето им. Дори доскоро все още е таял надежди тя да се върне при него.
Да се върна по въпроса. Значи да разбирам, че е възможна промяна на издръжката, но парите, които е осъден вече да изплати няма как да се намалят?

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от razlichna_ на 30.01.13 14:11.</EM></FONT></P>

Редактирано от razlichna_ на 30.01.13 14:27.

Публикувано30.01.13 14:20

Пропуснах да кажа, че не взема обещетение за безработица, защото не му се полага. Има прекъсвания в работата. Когато е нямал какво да даде на детето, майка му помагаше от чужбина. Но сега и тя е безработна вече от доста време и също няма никави доходи. Дано не съм ви досадила с дългата история.

Автор ___zla_gad___ (новак)
Публикувано30.01.13 14:59

Може ли да се направи за намаляне на сумата на издръжката нещо или е късно?

- късно е. Ще си плаща. От тук нататък може да иска намаляване на издръжката. Колкото по-скоро го направи, толкова по-малко месеци ще има да плаща по 200лв. Да се готви и за осъждане по НК. Трябва да се свърже с адвокат, който да го представлява по делата, защото пасивността му пред съда може да го превърне в рецидивист.

Тема Re: издръжка на детенови [re: ___zla_gad___]  
Публикувано30.01.13 15:01

Това сериозно ли е. Ами той няма пари за адвокат в момента.

Тема Re: издръжка на дете [re: razlichna_]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано30.01.13 15:15

Само да попитам: подобна издръжка е 2 пъти и половина по-висока от минимума, който е четвърт минимална заплата. Как се мотивира съдът, за да я определи? Струва ми се, че има нещо неизяснено, защото не е обичайно "трайно безработни", че дори и работни с ниски доходи, да бъдат осъждани да плащат издръжка в такъв размер.
На колко години е детето, здраво ли е, събрани ли са данни за някакъв доход или имоти на бащата? Видях, че си написала, че не - професията му ли е някаква по-доходоносна, в чужбина ли е работил, или как? "Има прекъсвания в работата" би трябвало да значи, че не е трайно безработен все пак?
Принципно за изменение на издръжката е необходимо изменение на обстоятелствата, настъпило след определянето и, тоест след последното съдебно заседание в случая. Но може да се опита, разбира се.

Редактирано от MupaM на 30.01.13 15:26.

Тема Re: издръжка на детенови [re: MupaM]  
Автор razlichna_ (член)
Публикувано30.01.13 15:27

И аз се бях замислила на основание на какво е осъден на тази сума и предположих, че понеже е нямал адвокат не е могъл да се защити (той е с основно образование, полусирак от дете, не е имал почти никакви възможности за образование) . Днес ще го потърся, за да си изясня точно тази подробност и ако има нещо ново или неточно ще пиша.
За съжаление не мога да му помогна, колкото и да искам, аз съм с 2 деца, а на мен от 1,5 месеца ми бавят майчинството.

Тема Re: издръжка на детенови [re: MupaM]  
Автор CтpeйнджъpМодератор (змийче усойче)
Публикувано30.01.13 16:35

Ми ако не е оспорил иска, не се е явил - защо да не присъди колкото е поискано в исковата молба?! :)
Така като чета е можел да ползва правна помощ, но си е неглижирал нещата...

Тема Re: издръжка на детенови [re: Cтpeйнджъp]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано30.01.13 17:47

Пише, че се е явил, затова. Без адвокат, но и без сливи в устата - колкото да каже, че е безработен. Затова ми се струва, че нещо може да не е много таман.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.