Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:30 24.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Въпрос за ЕООД?  
Автор klondajk (новак)
Публикувано11.12.12 15:08

Здравейте,
налага се да променим ЕСК на ЕООД, както и да се смени името на самото Дружество?

Искам да направя и двете процедури на един път, заедно, и за това да попитам:

1. В решението на новият ЕСК /което е след договора за продажба на дялове/, освен Решение за назначаване на нов управител /който ще е същото лице/, може ли да вземе решение за промяна на името?

2.След това в А4 кое име да пиша? Предполагам вече новото, както и новият управите, наред със спесимен, изменен учредителен акт,решението на ЕСК, молбата за покупка на дяловете и още нещо ако не изпускам?

3. Освен А4 трябва ли да подам и Г1 за обявяване на актуализиран учредителен акт, или само А4 с отметка, че е приложен учр.акт?

Благодаря,

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: klondajk]  
Автор ha! (дрисльо)
Публикувано12.12.12 11:42

манджа с грозде
каква е тази любов към абревиатурите!
Продаваш Дружеството. С продажба. Така се сменя Собственика. Управител може да назначи, може да не назначи. Име може да смени и да си информира.

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: ha!]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано12.12.12 15:34

Нъл съ сещаш, че тоя "отговор" не върши никва работа на колегата, или се включваш, че приказка да става?

Редактирано от MupaM на 12.12.12 15:39.

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: MupaM]  
Автор ha! (дрисльо)
Публикувано12.12.12 21:24

ама защо бъркате собственост с управление

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: ha!]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано12.12.12 21:54

"ама защо бъркате собственост с управление"

Как стигна до тоя извод?

Задава се чисто технически въпрос около съставянето и подаването на документите за вписването на промяната, всъщност на две промени, в търговския регистър. Не знам какво бъркане и какви пет лева.

Иначе въпросът не ме затруднява, но отговорът - да, както гласи оня виц за студента.

Впрочем я да те видим: какво значи "продаваш дружеството"? Дружеството е субект, юридическо лице - можеш ли да продадеш лице?

Да допълня към ha!: управител има всяко ЕООД - може да е собственикът на капитала, както в случая, или друг, но е все управител, и се определя изрично от собственика. Управител не е само тоя, който не е собственик на капитала.

Редактирано от MupaM на 13.12.12 00:13.

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: MupaM]  
Автор ha! (дрисльо)
Публикувано13.12.12 00:47

Ти си професионалистът тук, не мога да споря, но ме озадачава литературният наклон който даваш.
Впрочем я да те видим: какво значи "продаваш дружеството"? Дружеството е субект, юридическо лице - можеш ли да продадеш лице? А можеш ли да ликвидираш лице?
управител има всяко ЕООД - може да е собственикът на капитала, както в случая, или друг, но е все управител, и се определя изрично от собственика. Използвах "назначава", точно както го е ползвал и питащия. Ти си говориш други неща.

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: klondajk]  
Автор peppa ()
Публикувано13.12.12 14:20

Може да вземете решение за промяна на името, но трябва да имате заявление Д с удостоверяване, че това име е уникално.
Тогава подавате А4 с новото име и новия управител. Освен изброените има специфична декларация за управителя по 142, аз я съчетавам и с текстовете на 141,ал.8, което за мен е много по-важно условие и е такова за назначаване на това лице за управител въобще, докато 142 е негово задължение СЛЕД като е вече назначен, но нейсе.
Като приложение е новия учредителен акт с новите данни, не е необходимо Г1.
Обаче последно при покупка на всички дялове и смяна на собственика ми поискаха и молба от купувача за приемането му като съдружник, с което убиха всичко детско в мен! Каква молба, какви 5 лева, като стария собственик продава всичко?
Така че с регистъра си е винаги приключение!

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: peppa]  
Автор klondajk (новак)
Публикувано13.12.12 19:30

Аз също съчетавам тези декларации. Тази молба, за която говорите подадох, защото считам, че ДЛР-то прави аналогия с приемането на нов съдружник в ООД. Аргументация, може ми черпи от този текст:

Чл. 122. Нов съдружник се приема от общото събрание по негова писмена молба, в която той заявява, че приема условията на дружествения договор. Решението за приемане се вписва в търговския регистър.

Чл. 147.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Едноличният собственик решава въпросите от компетентността на общото събрание, за което се съставя протокол в съответната за решенията на общото събрание форма.

Чл. 137. (1) Общото събрание:
1. изменя и допълва дружествения договор;
2. (изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) приема и изключва съдружници, дава съгласие за прехвърляне на дружествен дял на нов член;

Все пак в ТЗ ЕООД то е приравнено на ООД.

ТАка мисля де, ако направят отказ, поне таксата няма да "изгори", ще четем указанията и ще изправяме

Тема Re: Въпрос за ЕООД?нови [re: peppa]  
Автор seymour stz (любопитен)
Публикувано17.12.12 09:21

Удостоверението за уникално име НЕ Е задължително в никакъв случай, просто с него запазвате това име. Аз по принцип не давам парите на клиентите си за такива удостоверения при регистрации на нови или промяна на име на стари фирми, просто проверявам има ли такова име и директно пускам документите за вписване. Никога не съм имал отказ поради липса на удостоверение за уникалност, а и такъв отказ би бил абсолютно незаконен, защото никъде не е въведено задължение за представяне на подобни удостоверения :-)
А молба от купувач на всички дялове да стане съдружник досега не са ми искали, слава Богу - явно сте случили на махмурлия :-)

Спрете земята - искам да сляза!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.