Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:41 14.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Как да си върна мазето?нови  
Автор forti (заслужена)
Публикувано12.07.12 23:34

Привет, клубари...дайте някакви съвети, че да почвам отнякъде

Преди 30-тина години, собствениците в две съседни 3 етажни къщи (по ПУРНЕС) с Решение на ОС предоставят за безвъзмездно ползване на Топлофикация моето мазе от 18 кв.м. за абонатна станция. Аз съм присъствала на всички други събрания и съм подписвала всички други Решения по процедурата за топлофициране. Но за това събрание не съм била уведомена и баща ми ме е подписал, защото имах условия за компенсация от съседите срещу ползването на мазето ми:) Като дойде време да монтират аб. станция , баща ми си призна, че го е направил, защото мазетата на всички други собственици и в двете къщи са в ид.ч., %, квадратури, и само моето едно по НА мазе е отделено съдебно с граници. За даването на което и да е друго мазе е трябвало съдебна делба = пари и най-вече отлагане на топлото.
По тази причина, като уважаваща дъщеря, приех ситуацията с дето му викате "мълчаливо несъгласие" и до смъртта на баща ми не повдигах въпроса.
Към момента всички други собственици в горното Решение вече ги няма- едни продадоха, а последният от останалите почина 2011 г.
Към момента няма Решение на ОС на актуалните собственици - нов купувач и наследници. Всеки от другите собственици е оключил по 2 мазета, където намерил празно , ремонтираха ги, в съседната къща и баня без водомер направили и си ги дават под наем. Аз още си ползвам 6 кв.м преградени от "обща пералня" 24 кв.м , описана като граница на моето мазе...за които и без това си имам 1/5 ид.ч. от ОЧ.
С новите собственици няколко пъти неофициално повдигах въпроса да разменим съдебно мазетата като моето мазе- абонатната станция да стане ОБЩО, а "общата пералня" да стане мое мазе, съответно съседната къща да участва като ни плаща наем... и няма да ви давам жокер за пълното покриване

Първото ми питане е какво се случва с такова Решение ОС при смяна на собствеността - това в сила за вечни времена ли е и с наследниците , с внуците и правнуците им поколения наред???
Какви правни възможности имам сега и как да процедирам за да не бъда лишавана от ползването на собствеността ми в реалния й по НА размер, както и да мога свободно да се разпореждам с жилището си...де факто така с едно нотариално мазе-аб. станция, което е неизползваемо и само данъчна тежест става и непродаваемо?

Благодаря на отзовалите се, за София иде реч и очаквам на лични ако има желаещ за ангажирано професионално съдействие ...иф ю ноу уот Ай мийн

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: forti]  
Автор Xoлдън (стипендиант)
Публикувано15.07.12 14:38

умряла работа.

Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: Xoлдън]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано15.07.12 18:02

Малии, ти ме уби

И какво сега - само ще си плащам данък, че и останалите маймуни на клона ми обръщат внимание, че трябвало да сменя счупения прозорец щото през зимата падала температурата в моето мазе-аб.станция и парното им било слабо

Автор HA-KOЙ-MУ-ПУKA™ (Жега)
Публикувано25.07.12 17:49

Привет!
Изложението на казуса е малко объркано, но моля те да имаш предвид: Мазето, като такова, не може да бъде самостоятелен обект на сделка. То е прилежащо към съответния апартамент.
Следователно, какво е това решение на ОС, с което се разпореждат с твоя прилежаща част?
Както и да е, явно има изградена абонатна станция вече на тва място и ти реално не можеш да го ползваш.
При добро желание от страна на новите ти съсобственици има някакъв вариант да ползваш и обособиш мазе, въпросът е обаче - нужно ли ти е....?

Тема Re: Как да си върна мазето? [re: HA-KOЙ-MУ-ПУKA™]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано25.07.12 19:43

Абе, мазето не може да бъде обект на прехвърлителна сделка, но може - на договор за наем, заем и пр.
Не съм никак в час с режима на абонатните станции, ама най-малкото ще има проблеми, ако се опита да ги изгони оттам.

Аз бих натискала собствениците да се договорим за някакво справедливо решаване на въпроса.
Мазето явно си е ваше и решенията на съседите не ви обвързват по принцип, ама изявлението на баща ти за мен е нещо като съгласие на собственика за сключване на договор с Топлофикация.

Или ако се правят на луди, да си завземеш на своя глава общата пералня?

Или пък да пробваш да поискаш занапред наем от Топлофикация? Пише ли за някакъв срок да е предоставено за ползване? Малко нагло, ама...

Редактирано от MupaM на 25.07.12 19:51.

Автор dikobraz (каналитик)
Публикувано27.07.12 22:58

Като начало - справка при адвокат с наличните документи, определено Топлофикация няма да си премести абонатната / Между другото - сменена ли е с нова? / но може да предложите заплащане на наем. Тогава наема би трябвало Топлофикация да го разпредели на потребителите на абонатната станция и така всички ще са доволни.

Без компетентна помощ няма да се получи.
Но за мен лично си струва...

Това е само мнение, не е препоръка или съвет.

Вие ще си прецените

колкото повече работим
толкова повече грешим.
да не допускаме повече грешки.

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: HA-KOЙ-MУ-ПУKA™]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано28.07.12 03:38

Привет и на теб!
Опитах да включа всички важни според мен факти в изложението и не можа да стане по-подредено да му се не види:)
За да включат такива като нас и досега Топлофикация иска от собствениците да й бъде предоставено да ползва БЕЗ НАЕМ (безвъзмездно) помещение за абонатна станция. И предполагам (не съм чела ЗЕ в детайли) логично е да има изискване това помещение да не е в ид.ч. , а отделено съдебно с конкретни граници. Къщата ни е семейна и никога не е имала НА, баща ми наследява от дядо ми само НА на земята и с арх. план на къщата ми дарява моето жилище + вече описано моето мазе с граници. Затова и "Общата пералня" като помещение няма свои граници, фигурира само в арх. план и в моя НА като граница на мазето ми. Та затова тате се е разпоредил набързо:)

И така - има изградена аб. станция, не мога да го ползвам и трябва да му плащам данъка щото е в моя НА:)

Няма желание от новите собственици.
И да - нужно ми е мазето. Не за склад на вехтории, а да си изчистя батаците по имота навреме - да не ни се окажат голям проблем в най-неподходящия момент един ден и да не ги оставям на наследника ми:)

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: MupaM]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано28.07.12 04:32

Ще чета тези дни по-детайлно всички нормативни документи, актуализирани към момента в сайта на Топлото относно условията за това предоставяне на помещение за абонатна станция. Преди време бях мернала, че искат и споразумение между собствениците ...ама тогава четох по диагонал

За срока на предоставяне за ползване-
Самият Договор с Топлофикация го няма в нашите документи. Не е бил даван екземпляр на потребителите, иначе баща ми беше добър юрист и абсурд баш Договора да липсва в пълната документация по топлофицирането - проект, одобрение от СЕК, разрешение за строеж, назначаване на изпълнител, приемо-предавателни протоколи ..вкл. всички парцалчета като касови бележки за разните му кранчета .
Ще прегледам внимателно всички папки поне за номер на Договора, ако има в някой документ. Ще чета и в общите им условия - този срок след като предоставянето е целево- конкретно за абонатна станция дали не е стандартен за времето докато сме им абонати.
Затова писах, че сме по ПУРНЕС - " Общите части се управляват от собствениците с повече от половината ид.ч. " - каквито сме със сестра ми .
Дали ще е достатъчно само с Решение на ОС да си предоставим Общата пералня за мое ползване докато мазето ми се ползва от Топлофикация?
И също за нашата ЕС със сестра ми имаме необходимото мнозинство да се откажем от парното, ако няма никаква друга възможност и сме съгласни и на този краен вариант.
Предполагам, че като им пратим Решение ОС с нашите нот. заверени подписи в едномесечен срок ще трябва да си изнесат абонатната станция...а па съседната къща да правят каквото искат - имат си мазета,изградена инсталация ...да си се договарят. И без това сега действащият Договор де факто е само мен щото не се сещам де юре как може да действа с останалите починали собственици като липсва в Закона за Наследствата?

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: dikobraz]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано28.07.12 05:55

Абонатната станция е сменена от 2000 г. с нова - от малките. Щом питате сигурно е важно , ама за какво за да не го пропускам занапред?
На едно мнение сме, че си струва и че без компетентна помощ няма да се получи . Ако можете, препоръчайте ми на лични бележки адвокат в София с компетенции по този проблем - да ходя да четем документите?

Тема Re: Как да си върна мазето?нови [re: MupaM]  
Автор forti (заслужена)
Публикувано28.07.12 15:18

Тази НАРЕДБА № 16-334 от 06.04.2007 г. за топлоснабдяването определя условията за присъединяване на потребители, Раздел IV , ползващи топлинна енергия за битови нужди
Раздел IV Чл. 29. (1) Заявление...(2) Техн. документи и документи за собственост...(3)решение за безвъзмездно предоставяне на помещение за абонатна станция в сградата-етажна собственост, за ползване от топлопреносното предприятие.
Чл. 35. (1) Присъединяването на лицата по чл. 29, ал. 1 от една или повече сгради към абонатна станция в друга сграда се допуска при наличие на
1..2..3..4...5. договор за ползване на помещението на абонатната станция между собствениците на сградите

Чл. 38. Производителят, топлопреносното предприятие или доставчикът осъществява снабдяването на потребителите с топлинна енергия при : 1...,
2.сключен е договор за продажба на топлинна енергия при общи условия между топлопреносното предприятие и потребителите;...3...

За заварени присъединени потребители преди приемането на Общите условия/2007 г. (пак от сайта им) съгл. чл.69 ...се счита, че от тази дата между тях и Продавача има сключен договор
Те това е положението - Договор с подписи няма, има само СЧИТАНЕ на основание едностранни Общи условия. Срок на действие - за времето на топлоснабдяването...прехвърлят партиди на наследниците само със заявление, па нищо че едната страна по "Договора" е умряла

Та дотук, ако не бъркам:
Не може да се иска наем от Топлофикация при Решение за безвъзмездно отдаване за ползване на мазето за аб.станция.
Ако горното Решение не се счита за такъв договор може да искам
" 5. договор за ползване на помещението на абонатната станция между собствениците на сградите"?

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от forti на 28.07.12 15:22.</EM></FONT></P><P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от forti на 28.07.12 15:24.</EM></FONT></P>

Редактирано от forti на 28.07.12 15:25.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.