Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:29 24.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема мога ли да бъда осъденанови  
Автор Vesela Peneva (непознат )
Публикувано30.08.10 14:12

като начало ще кажа ,че съм много объркана и най вероятно въпросите ще са ми непоследователни.накратко ще разкажа историята.След нагрубяване на синът ми бях ударена с юмрук в лицето на площадката пред блока пред свидетели,от което получих мозъчно сътресение,извадих си медицинско свидетелство и подадох граждански иск срещу лицето.Делото беше решено в негова полза(поради заболяване) извършител няма!Миналата седмица на вратата ми донесоха писмо в което пише,че аз съм осъдена да му заплатя няколко суми сборът им е около 1500лв.Защо аз съм осъдената?И за какво трябва да му плащам?Аз нямам ли права?Към кого да се обърна и какво да правя от тук на татък?

Тема Re: мога ли да бъда осъденанови [re: Vesela Peneva]  
Автор ili_st (минаващ)
Публикувано30.08.10 14:42

БГ правораздаването е така.....................................

Автор peppa ()
Публикувано31.08.10 09:31

Осъдена сте да заплатите съдебните разноски и вероятно възнаграждението на адвоката му - след като съдът е постановил, че не е виновен, вие понасяте разноските

Тема Re: мога ли да бъда осъденанови [re: peppa]  
Автор Vesela Peneva (непознат )
Публикувано31.08.10 09:58

какво мога да направя освен да обжалвам

Автор peppa ()
Публикувано02.09.10 12:31

След като сте получили "писмо" - вероятно съобщение за доброволно изпълнение, то решението е влязло в сила и няма да може да обжалвате, но все пак проверете.

Тема Re: мога ли да бъда осъденанови [re: ili_st]  
Автор Ubuntu Man ((у)Човечен)
Публикувано03.09.10 10:37

Извини ме за глупавите въпроси, но:

1. Какво е трябвало да направи питащата за да не се стигне до това положение?

2. Няма ли начини човек да се (само)защити и да не попада в такава ситуация занапред?

3. Така ли ще бъде за вбъдеще БГ-правораздаването или има надежда да се подобри?

Тема Re: мога ли да бъда осъденанови [re: peppa]  
Публикувано03.09.10 10:41

Какво би станало, ако откаже да плати цялата сума?

Или плати само разходите на съда?

Питам защото не може да се оставиш някой да те тормози, само защото е по-силен. Трябва да има начин да можеш да се защитиш... а аз не ги разбирам тези неща. За съжаление ще трябва и аз да вървя по "тясната пътека".

Тема Re: мога ли да бъда осъденанови [re: Ubuntu Man]  
Автор peppa ()
Публикувано07.09.10 09:23

А, ето някои конкретни въпроси, които могат да свършат работа и на други хора в това положение. Много е неприятно, такае, но:
- когато си страна по дело (независимо дали ищец или ответник), като загубиш делото и ако другата страна е поискала, биваш осъден да платиш направените от нея разноски по делото- платени такси, суми за експертизи и адв. хонорар - но само доказаните и редовно поискани такива. Съдът се произнася с решението. В тази му част е обжалваемо, ако има грешка в сумите, основанията и др.п.
- когато решеинето в частта му за разноските влезе в сила, не може да се направи нищо, за съжаление - единственият шанс е другата страна да не си упражни правата - т.е. може да сте осъден и да не си поискат парите от вас;
- когато искат от вас парите принудително, се образува изпълнително дело при съдебен изпълнител, може да ви запорират заплатата или банкови сметки, ако имате. Запорите могат да се направят и предварително - преди да сте уведомени за делото, тогава те са обезпечителни, но е допустимо да бъдат налагани. Много хора смятат, че това е "незаконно", но такова нещо няма - със съобщението, с което се определя срок доброволно да платите, ви се съобщава, че са ви наложени вече запори;
- първоначално ви се връчва съобщение доброволно да платите в 14 дн. срок. Ако не го направите, взискателят може да пристъпи към принудително действие - да поиска служебно част от заплата ви да се удържа, да се опише и продаде ваше имущество и т.н.;
- при паричните вземания можете да поискате разсрочване на задължението, като първоначално плащате 30%, а след това - по 10 % всеи месец, до погасяване на дълга.
Във фазата на изпълнителонто производство не можете да оспорвате размера на вземането, но задължително проверявайте всяка една отделна такса за какво ви се изисква и има ли правно основание за това - за да няма злоупотреби.

С пожелания да не ви се случва...

Тема Re: мога ли да бъда осъдена [re: peppa]  
Публикувано08.09.10 00:08

С пожелания да не ви се случва...

Хората са си го казали: Подготви се за най-лошото, а действай за най-хубавото.

Благодаря, за отзива.

Тема Re: в тая връзка ми е интереснонови [re: peppa]  
Автор neno526 (непознат )
Публикувано05.06.11 15:31

дали върши работа бележка от ищеца че не желае да получи присъдената му сума и че нямя да ангажира съдебен изпълнител примерно?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.