|
|
|
Тема
|
Данък върху недвижими имоти
|
|
| Автор |
tiksina (новак) |
| Публикувано | 23.07.10 22:26 |
|
|
Здравейте, може ли разяснение - какви са целите на облагане с данък на недвижимите имоти?
Имам в предвид следното- ново жилище, строителят е изградил за негова сметка и ел.провод , канал и вода, но път не. Платено е разрешение за строеж на общината, платени са такси за придобиване на имот на общината. До тук общината не си е мръднала пръстта , а, дала е име на някаква несъществуваща и въображаема улица без трасе. То ако и пътя трябва друг да направи, за какво е общината?
Следва да се плащат данъци - защо? Или пък такса смет, а от общината и кофа не искат да сложат.
Ако общината няма пари за улици, защо дава разрешение за строеж?
Честно казано ми е трудно да разбера.
| |
|
Тема
|
Re: Данък върху недвижими имоти
[re: tiksina]
|
|
| Автор |
npubem (:-) |
| Публикувано | 24.07.10 13:22 |
|
|
Здравейте, не съм от клуб "право", ама и въпроса ви не е юридически.
Всъщност имам две хипотези:
- искате да разберете механизмите за попълване и управление на общински бюджет, или
- искате да се оплачете и да получите съчувствие.
Най-вероятно нито едното. Факт е монополистите - община, дружествата, снабдяващи с ток, вода, канал извършват рекет върху предприемачите, които притиснати от договорите си изпълняват за своя сметка и им подаряват инфраструктурата.
Ето ви два начина на поставяне на въпросите:
- След като си плащам данъка, защо нямам път?
- След като вече имам път, защо пак плащам данък?
Системата е солидарна. Тези, които нямат път и тези, които имат - плащат данъци. За всички инфраструктурни проекти няма средства да се започнат и направят изведнъж. Чака се.. като на опашка. Естествено общественият натиск за един или друг квартал е важен за това кой ще има приоритет. Лошото е че понякога вместо обществените с приоритет се защитават нечии частни интереси.
Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!
| |
|
Тема
|
[re: npubem]
|
|
| Автор |
tiksina (новак) |
| Публикувано | 25.07.10 14:21 |
|
|
Здравейте, правилно сте предположили, че нито една от двете хипотези.
След като си плащам данъка, защо нямам път?- добре, не стигат парите. Ами тогава, не би ли трябвало моя данък да е по-малък от този, ако имах път.
Освен солидарна, системата не трябва ли да бъде и в някаква степен справедлива?
Аз например, ако имах пари щях да си купя жилище, там където има път, но като нямах си купих на края на града, без път. И затова ми е интересно, по-скъпия имот и с уредена инфраструктура не би ли следвало и по-висок данък да има от другия без инфраструктура? Тогава системата пак ще е солидарна, те ще платят и за моя път, а не само аз за техните екстри.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
npubem (:-) |
| Публикувано | 26.07.10 20:52 |
|
|
Да, точно така е. Градовете са разделени на зони. Колкото по в центъра се намира имотът, и с по-добра инфраструктура, толкова по-голям е данъкът. Разликата е в пъти, за един и същ по големина имот. Всъщност разликата между 20 и 80 лева е 4 пъти, но и двете са много малко за инвестиране. Засега данъците върху имотите са ниски. Никой данък не може да принуди семейство пенсионери да напусне голямото си жилище в центъра за по-малко в кварталите...
Не бързай да подозираш лош умисъл - може да е обикновена глупост!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
Фиш (Емарципанена) |
| Публикувано | 26.07.10 22:18 |
|
|
Приходите от данъците и таксите по ЗМДТ са най-съществените финнасирания на местните бюджети.Ако искате погледнете и кои субекти са освободени от този данък(чл.24).
Може би имате право да задавате тези въпроси.Оказва се, че плащат собствениците, а ползват всички живеещи, но така или иначе не са намерени начини за спаведливо разпределение на публичните блага.
Представете си най-елементарния пример: данъци в/у имоти плащат всички собственици на жилища в общината, но парка, обществения траспорт, детските градини и т.н. ползват всички посетители или живеещи временно в общината.
За мен правилното третиране е какво прави моят/Вашият общински съветник и как защитава интереса ни. Никога не съм се интерисувала за какво се харчат събраните пари в моята община.А трябва!
| |
|
|
|
|