Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:19 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови  
Автор onnellinen (котка)
Публикувано05.06.10 13:13

Есента се местя в друг град и мислех тогава да си сменя личната карта (която иначе е валидна до 2016 год.), само че онзи ден ми я откраднаха. Ходих в полицията да съобщя, писах обяснения и т.н. Не съм подала още заявление за нова лична карта. Имам валиден международен паспорт. Мога ли при това положение да изчакам края на лятото и тогава заедно с регистрирането на новия адрес да подам молба за нова лична карта? И изобщо колко време мога да позвам (ако мога) паспорта като личен документ? Работя на морето, а живея доста далеч от в страната и ще ми отнеме много време да обикалям; притеснявам се да не си загубя работата заради това.
Едит: мога ли да впиша в молбата за новата лична карта адрес, на който още не съм регистрирана и мога ли да подам такава на Сл. бряг, а не в съответния град?
Тази тема също е моя.

Надявам се някой тук да може да ми отговори. Благодаря предварително!

пол - ж

Редактирано от onnellinen на 05.06.10 13:22.

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови [re: onnellinen]  
Автор Ha живo (§ 22)
Публикувано05.06.10 21:12

Паспортът е документ за самоличност, но:

Чл. 31.
(2) В случаите, когато личната карта е с изтекъл срок, повредена, унищожена, изгубена или открадната, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подаде заявление за издаване на нова лична карта.

Подаваш си заявлението по постоянния адрес, който ще фигурира в новата лична карта. Ако е различен от сегашния, значи първо мини през общината (на новия адрес) и подай Заявление за постоянен адрес. Заверяват го веднага и ти дават екземпляр, който ще предадеш в паспортна служба към съответното РПУ заедно със заявлението за лична карта.

Редактирано от Ha живo на 05.06.10 21:13.

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови [re: Ha живo]  
Автор Mиpa_M (мацка)
Публикувано06.06.10 08:19

Ми така е, има срок, но от опит - за мен нямаше последици, когато закъснях около 1 година. Не заради нов адрес, а заради чист мързел. Е, и заради това, че през повечето време фактически ме нямаше там, където трябваше да подам заявление, както и заради това, че кучето на едни хора открило при разходка изхвърлените ми документи, обявени вече за невалидни - карах към година с невалидната лична карта, на която не и личеше външно да е невалидна. Не е много за препоръчване, ама не е и с висока степен на обществена опасност.

Та - единственото нещо, което отнесох, беше глобата за открадната(!) лична карта, нищо друго. Това беше преди 5 години.
Все пак виж има ли административнонаказателна разпоредба за неспазване на 30-дневния срок - почти сигурна съм, че има - и имай едно наум какъв размер глоба е най-лошото, което може да ти се случи. И да те глобят, надали ще ти наложат максималния размер, но все пак...

На твое място бих рискувала (пак от мързел).

Редактирано от Mиpa_M на 06.06.10 08:26.

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови [re: Mиpa_M]  
Автор onnellinen (котка)
Публикувано06.06.10 15:02

Благодаря за отговорите дотук.
Вчера звънях на жп гарата в Бургас, където ми казаха, че не мога да вадя жп карти с паспорт, защото се искал номерът на личната карта.
Изглежда се получава, че имам документ за самоличност, който обаче в валиден и използваем само в чужбина и на границата, но не и в страната.
Нормално ли е това?

пол - ж

Редактирано от onnellinen на 06.06.10 15:03.

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична карта [re: Mиpa_M]  
Автор Ha живo (§ 22)
Публикувано06.06.10 18:18

В АНР пише, че глобата за неподаване в срок на заявление след изгубване/кражба е 20-150 лв.
За лице, което е изгубило (само!), глобата е 30-200 лв.
То не пречи ако решат и двете да й наложат де, нали си ги знаеш какви са добрички понякога.

ПП
Не е много за препоръчване, ама не е и с висока степен на обществена опасност.

Ауу, и ти си се клела в това общество, да пазиш устоите на добродетелта, на социалистичесткото общежитие, да служиш за пример, тц-тц-тц

Автор onnellinen (котка)
Публикувано07.06.10 22:12

Днес тъкмо взех удостоверението за изгубването на картата и майка ми звъни, че са я намерили и даде телефон да се свържа с човека. Страхотен късмет извадих. Сега нещо трябва ли да плащам пак, някой знае ли, щото предния път ме ръснаха с 2.50 такса за удостоверението, а ми взеха 6 лв за превод?

пол - ж

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови [re: onnellinen]  
Автор Ha живo (§ 22)
Публикувано07.06.10 22:42

Провери ето

и ако срещу номера на изгубената/намерена лична карта пише Документ N: [ХХХХХХХХХ] не фигурира в списъка на валидните документи за самоличност, боя се, че единственото нещо, което трябва да плащаш, е за издаване на нова лична карта.

Автор Mиpa_M (мацка)
Публикувано08.06.10 05:59

Ама поне ще може - като мен

- преди септември да си изкара карта за БеДеЖето - те едва ли проверяват.

Иначе да, На живо е напълно прав. Обявена ли е за невалидна, няма връщане назад.

"...нямат способността да разсъждават смислено и логически и са имунизирани към евангелието"

Тема Re: СПЕШНО! При изгубена/открадната лична картанови [re: Mиpa_M]  
Автор onnellinen (котка)
Публикувано08.06.10 21:00

БДЖ картата ми е до януари.
Намериха ми цялото портмоне с всичко вътре, освен парите и новогодишните ми късметчета

Картата ми още е валидна. Оня ден звънях в несебърската полиция - казаха да дойда, когато мога. Аз казах, че ще отида вчера, вчера пък ми се обадиха и казаха да ида до РПУто в СЛ. бряг днес. Днес отивам и ми казват да отида утре, защото било 6 часа и вече никой нямало там, а изрично ми казаха, че няма значение кога ще отида
И утре ще ида пак, ако пак кажат, че не става, вече не знам...

пол - ж

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.