Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:46 04.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Международен паспорт-изтекъл срокнови  
Автор tiksina (непознат )
Публикувано13.04.10 20:08

Здравейте, моля за помощ - срокът на валидност на м. паспорт ми е изтекъл на 9.11.2009г. Имах намерение да го подновя, но изчаквах новите образци. Отивам днес и подавам заявление- и изненада! Ще ме глобят!
Трябвало да го върна в тримесечен срок след изтичане на валидността му. Добре, но никъде в паспорта не е записано, че трябва да го направя.
Отделно от това, ако бях отишла да го върна през декември, без да вадя нов, те не дават документ, с който да удостоверят, че съм върнала стария.
И какво правим?

Тема Re: Международен паспорт-изтекъл срокнови [re: tiksina]  
Автор Ф (SandsInMyShoes)
Публикувано13.04.10 21:56

Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи са собственост на държавата
От

Бих Ви посъветвала преди да роптаете да прочетете нормативната база.Това, че не познаваме законите, не ни оправдава при незпазването им.

Тема Re: Международен паспорт-изтекъл срокнови [re: Ф]  
Автор tiksina (новак)
Публикувано13.04.10 22:29

Благодаря, но това и аз го прочетох. Също така фразата, за не познаването на законите ми е известна.
И аз не роптая, написала съм- моля за помощ.
Написала съм молбата в този подфорум, поради друга причина. Аз не съм юрист, не кова закони, конструктор съм. И все си мисля, че законите и информацията в държавата трябва да са така направени, че да улесняват гражданите, а не да търсим начин да ги затрудняваме.
Не мисля, че е голям проблем да се приеме образец на м. паспорт, в който на последната страница да е упоменато освен задължението да пазим документа, и едно редче - за връщане след изтичане на срока.
И не става въпрос само за този проблем. Примери бол. Иначе най-лесно - с непознаването на законите и оправданието.
А иначе няма лошо ще четем нормативната база, ама то утре и доктора може да не ни прегледа щото ще чете нормативната база.

Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано13.04.10 22:52

Четат я - нямат избор. ЗОК те принуждава да я четеш здраво.
И се случва заради нормативната база (в трактовката на ЗОК) да не преглеждат.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Международен паспорт-изтекъл срок [re: bira_more]  
Автор tiksina (новак)
Публикувано13.04.10 23:07

Така де, пак не ми е ясно, сигурно защото съм инж. и работя като конструктор, защо да затрудняваме, или да глобяваме, т.е. рушим, да не съзидаваме, улесняваме, максимално уведомяваме - какъв е проблема да се напише 1 редче с малки буквички, като другата информация относно съхранението и тази.
С моя прост мозък явно не разбирам. Друго висше е трябвало да уча.

Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано13.04.10 23:26

Мисля че когато се попълват документите за международен паспорт, някъде беше упоменато - ама не съм сигурен.
То кое ли в тази държава е направено да е удобно? Е има някои дребни изключения..
Както и да е - не съм юрист, лекар съм и се обадих само щото имаме ядове със ЗОК и заради ЗОК доста колеги вместо да преглеждат, ходят да обслужват нормативната база на ЗОК.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Международен паспорт-изтекъл срокнови [re: bira_more]  
Автор tiksina (новак)
Публикувано14.04.10 12:45

Ох, и там е една, имам си лекар в семейството.
Но така де, защо да е лесно, като може да е трудно.
Имам чувството , че законите, правилата се правят не да са в услуга на обществото, а... Да не пиша повече, че май ще се ядосам и ще кажа глупост, а се опитвам да съм възпитана и толерантна
Успешен ден

Автор Ф (SandsInMyShoes)
Публикувано14.04.10 15:55

Далеч съм била от мисълта да те засягам.По-скоро прочети закона и ако там намериш член за връщането, приеми глобата, а ако не, занеси им го и поискай да разбереш по кой член искат да те глобят.

Тема Re: Международен паспорт-изтекъл срокнови [re: Ф]  
Автор tiksina (новак)
Публикувано15.04.10 13:02

Не е въпроса в засягането.
Аз приемам, че ако нещо не е изпълнено, глобата или наказанието трябва да се плаща. Да, законите трябва да се спазват.
Въпросът е, че след като законодателят е предвидил мярка с глоба или наказание е редно да бъде предоставена достъпна информация на гражданина, за да може и изпълненето на правилата да бъде улеснено. Нали целта е правилата да се спазват, а не глобяване на нарушителите.
Поне аз така разбирам реда в една държава. Затова написах примера с редчето в документа, т.е. редно е да имам право на достъпна информация.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.