Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:00 24.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема при съкращаване по чл. 328, ал.1?  
Автор Charleston (хулиганка)
Публикувано08.01.10 17:57

Здравейте,
При съкращаване на служител поради съкращаване на щата по чл. 328, ал.1 служителят има право на обезщетение според чл. 222 от КТ за времето, през което е останал без работа, което е описано в размер на не повече от една брутна месечна заплата.
1ВО ме нтересува: това трябва ли да се вписва задължително в заповедта за прекратяване на трудовия договор по чл 328, ал 1, защото в образеца и пише:

На работника (служителя) да се изплатят следните обезщетения:
..............................................

3. по чл.222, ал.3 от КТ (ако се дължи такова обезщетение) лв.

Как трябва да се разбира в случая уточнението в скобите - ако се дължи такова? Щом е по чл. 328, ал.1 не е ли ясно че се дължи?

и 2РО: обезщетението в брутния размер ли се получава? или подобно на заплатата: след приспадане на разните удръжки и данъци? т.е. в крайна сметка се получава една нетна заплата?

3ТО: служителят трябва ли да получи копие от заповедта или само се разписва под нея?

ще съм благодарна на компетентно мнение

Thanks предварително!

Тема Re: при съкращаване по чл. 328, ал.1?нови [re: Charleston]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано08.01.10 20:10

Ми аз лично не бих се подписал ако няма копие за мен. Без значение какъв е документа - щом някой ми иска подпис, трябва да ми осигури и копие от подписания от мен документ.
Ама не съм юрист, та може и да не съм прав.
Във всички случаи щом нещат да ми дадат копие от документа под който се подписвам, значи искат да ме измамят.
Тоест ако не желаете да измамите служителя, не виждам защо да не му дадете копие от заповедта.

Bеer? Mоre?

Автор contabile.bg (...)
Публикувано08.01.10 22:53

1/ Няма логика обезщетението по чл.222, ал.1 КТ да бъде вписано в заповедта за прекратяване на ТП. То е дължимо под условие - АКО лицето остане без работа за период до 1 месец от прекратяването или в същия период започне работа с по-ниско ТВ.
2/ Обезщетението се облага с осигурителни вноски и подоходен данък. Периодът на изплащането му се зачита за осигурителен стаж и се вписва на една от последните страници на трудовата книжка.
3/ Имате право да получите заверен препис от заповедта. Тя ще Ви бъде необходима, ако имате право на обезщетение за безработица-при регистрацията Ви в Бюрото по труда и НОИ като безработно лице.

Тема Re: при съкращаване по чл. 328, ал.1?нови [re: contabile.bg]  
Автор Charleston (хулиганка)
Публикувано09.01.10 19:47

contabile, Благодаря!
Изясни ми се картинката. Относно чл. 222, ал. 1 грешката е моя. Не съм догледала, макар да съм го копирала вярно: в заповедта пише чл. 222. ал. 3 ( ако се дължи такова), което третира друг слуай.
Иначе ми е ясно, че по чл 222, ал. 1 се дължи ако служителят не е започнал работа до един месец, но при все това трябва ли да го има като опция вписано в заповедта по същия начин, пр: ...в случай, че настъпят условия за неговото изпълнение ..
ИЛИ не е необходимо. Достъчен е фатът, че служителят е отстранен по чл. 328, ал. 1, от където автоматично идва това задължение на работодателя?

Автор contabile.bg (...)
Публикувано10.01.10 10:08

Няма смисъл това обезщетение да се вписва в заповедта за прекратяване. Все едно - то няма да Ви бъде изплатено преди изтичане на месеца и преди Вие да удостоверите пред работодателя, че е налице условието за неговото изплащане. Правото на това обезщетение произтича от КТ, а не от волята на работодателя, но Вие трябва да представите доказателства, че са изпълнени условията за неговото изплащане. Ако не започнете работа или започнете с по-ниска заплата, направете копие на страницата от трудовата книжка, на която е отразено прекратяването на договора, и на следващата страница. Подайте заявление, като изрично пишете, че прилагате въпросните копия. Носете самата трудова книжка за справка. Вземете входящ номер. Ако се опитват да Ви разиграват, подайте жалба в Инспекцията по труда.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.