Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:43 03.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Как да предявя иск  
Автор panaceaO1 (непознат )
Публикувано09.12.09 23:51

Преди 2 години ми написаха акт за превишена скорост. За жалост обаче нямах никаква вина и колкото и да е смешна сумата не я платих. Следва наказателно постановление, възражения и дела. Заради криеницата от страна на "полицаите" цялата одисея продължи доста време. Но за щастие справедливостта възтържествува т.е. отменено е наказателното постановление и най-важното за мен, че не само аз наричам "лъжци" полицаите а вече и уважавания съд.
Към днешна дата когато вече от моралната гледна точка нещата са станали така както ми се иска. Доиде време когато и материалната ми се прище да дойде на моето:)
Мисля, че за никого не е изненада, че едно дело е свързано с материални разходи както и загуба на лично време.
Краткия въпрос ми е: Как да заведа иск за нанесени/причинени морални/материални щети/вреди?
Нямам желание да ангажирам адвокат защото изявяването ми като такъв много ми харесва и ми доставя истинска наслада. Разбира се последното откровение е само за този форум и по никакъв начин не бих го ползвал в съда:)
Благодаря предварително на хората които ще ми помогнат!
Бъдете живи и здрави!

Тема Re: Как да предявя искнови [re: panaceaO1]  
Автор aceteris (новак)
Публикувано10.12.09 16:19

Ако правилно си описал случая, отговорност трябва до си търси по

.

По моя преценка сам няма да се справиш.

Тема Re: Как да предявя искнови [re: aceteris]  
Публикувано10.12.09 22:58

По този закон няма изискване или поне за мен не става ясно какво трябва да съдържа ЖАЛБАТА.
За справянето... не е проблем, бих преживял да се проваля с такова начинание... но много бих се мразил ако платя на някои адвокат и той ме провали:)

Автор 3ъл_Дyx (вестоносец)
Публикувано10.12.09 23:07

Няма в какво да те провали,спокойно.При спечелено административно дело никой адвокат няма да те върне,защото това е добър шанс освен да ти върне на теб направените разноски,да изкара някой лев и за себе си.Не се пробвай сам срещу държавата.РПУ-тата нямат юристи заради липса на пари.Нататък вече не е така.

Автор Ф. ()
Публикувано11.12.09 13:38

Ще ти го обясня просто. Това, че си се самоизлекувала от настинка, не трябва да те подвежда, че можеж сама да се оперираш от апандисит.

Тема Re: Как да предявя искнови [re: 3ъл_Дyx]  
Публикувано11.12.09 13:40

Мисля, че намерих каквото ми трябва.
Искова молба: трябва да бъде написана на български език и да съдържа:
а) посочване на съда;
б) името и адреса на ищеца и ответника, на техните законни представители или пълномощници, ако имат такива, както и единния граждански номер на ищеца и номера на факса и телекса, ако има такива;
в) цената на иска, когато той е оценяем;
г) изложение на обстоятелствата, на които се основава искът;
д) в какво се състои искането и
е) подпис на лицето, което подава молбата.
В исковата молба ищецът е длъжен да посочи всички доказателства и да представи писмените доказателства за обстоятелствата, на които се основава искът. Ако подателят на молбата не знае или не може да я подпише, тя се подписва от лицето, на което той е възложил това, като се посочва причината, поради която сам не е подписал.
Към исковата молба се представят:
а) пълномощното, когато молбата се подава от пълномощник;
б) държавните такси и разноските, когато се дължат такива, и
в) преписи от исковата молба и от приложенията към нея според числото на ответниците.

Ще се радвам ако и на някои др свърши работа.
Що се отнася за адвокатите... не познавам или поне не съм срещал такъв който да ми плати разноските а след това да чака възнаграждения от евентуалния иск. Нещо повече... повечето адвокати дори искат пари в началото а не да дават такива:)

Тема Re: Как да предявя искнови [re: 3ъл_Дyx]  
Автор CтpeйнджъpМодератор (змийче усойче)
Публикувано11.12.09 13:56

Аз за колегите адвокати съм спокойна, но в тези производства субсидиарно се прилага и ГПК, така че ако някой тръгне да се упражнява виждам много начини да си изгуби сам делото :)

Автор CтpeйнджъpМодератор (змийче усойче)
Публикувано11.12.09 14:02

Като почнем оттам, че не си видял правилният Кодекс... Но делото си е твое, губи си го...

Тема Re: Как да предявя искнови [re: Cтpeйнджъp]  
Публикувано11.12.09 14:28

Приемам и др. алтернативи, освен предложеното от вас да губя дело:)

Тема Re: Как да предявя искнови [re: Cтpeйнджъp]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано11.12.09 15:06

Все пак това е сравнително евтин начин, човека да научи важни неща.

Bеer? Mоre?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.