|
Тема
|
Моля за съвет относно новия СК и наемно отношение
|
|
Автор |
Absolutna (ядосан) |
Публикувано | 03.11.09 21:11 |
|
Благодаря предварително!
Най общо:
Интересува ме при развод по взаимно съгласие с пораснали деца (над 18г) ако единият съпруг предоставя за ползване семейното жилище по чл. 56 (1,2,3 и 5) и възниква наемно отношение:
1. Как се определя размера на наема и ако съдът го определя, взимат ли се предвид доходите на съпруга оставащ в жилището? Става дума за пенсионери, ако наемат се определя на базата на площта на жилището и наемните цени към момента, наемът за 50% от жилището надхвърля пенсията на съпруга оставащ в жилището.......какво се прави тогава? Т.е. съпругът оставащ в жилището няма възможност да плаща определения наем...
2. Ако съпругът, предоставящ семейното жилище доброволно е напуснал семейното жилище преди повече от 5 години, при определяне на наема взима ли се предвид, че той не е участвал и не участва в ремонтни дейности и поддръжка на жилището? Също той има ли право да поиска наем със задна дата за изминалите 5 години, през които той е бил напуснал жилището, но правно въпросът не е бил уреден?
3. Сърпугът напускащ жилището има ли право да поиска 50% от стойността на жилището да му бъде изплатена и да се прекратят немните отношения по някое време след развода? Законът нищо не казава за това!
Това, което ме притеснява е, че напускащият жилището съпруг може би е съгласен на нисък наем сега с цел да получи развода бързо и по взаимно съгласие (защото иначе другият не би се съгласил и би оспорвал приноса и равностойността в съсобсвеничество и въобще не би бил съгласен) и впоследствие да поиска изменение на наемната сума или отношения при положение че развод вече е даден?
В пикантерии за който му е интересно:
Става дума за майка ми и баща ми, висяща история от преди 100 години. Децата са пълнолетни, жилището е по принцип семейно (въпреки че може да се оспорва и е някаква мътна и кървава по тоя въпрос коя вноска била преди брака, кой печелил 5 пъти повече). Бащата е спрял да участва в домакинството или отглеждането на децата още сме били малолетни . Той си имаше любовница и друг живот но официално не си е изнасял нещата откъщи и си имаше ключ и се вясваше понякога да спи. Майка ми патката не се е развела тогава. Преди 5 години сменяхме жилището и той доброволно не се нанесе в новото и напусна.
Сега веднага след влизането на новия кодекс, той иска развод по взаимно съгласие. Той и по-рано искаше и да се делят на половина, но майка ми отказваше защото не приемаше половината жилище да е негово и не искаше да му изплаща половината и казваше като иска да се развежда, но да си гони правата и той с години не посмя (явно и адвокатите го посъветваха). Тя всъщност няма възможност да му изплати тъпата половина, а и я е яд че е толкова нахален. По принцип той винаги е искал пари от нас и вярвам това му е главната цел. Тя майка ми така или иначе няма никакви пари и е пенсионер на 120лв. Аз и помагам иначе да е умряла от глад. Сега бащата донесе молба за развод по взаимно съгласие и предлага преотстъпване на семейното жилище за ползване от майка ми. В молбата дума за наем не се обелва.
Ние искаме да мине леко и безаварийно и за това бихме подписали молбата за взаимно съглсие. По принцип не искаме да му дължим пари и да му даваме или ако трябва да му даваме, да е възможно най-малко (тя майка ми с 120лв пенсия ясно че аз ще плащам, тя няма нищичко). Ясно че ще искаме и адвокат да погледне, но реших да попитам и вас. Най тъпото е, че то ако го продадеш тъпия тристаен в надежда, с половината пари не можеш да купиш нищо мъничко за да си живее майка ми. Също и брат ми още живее в семейното жилище с майка ми, нище че е на 30години, просто няма възможност още да се изнесе и ако го делим на 2 трябва и него да го мислим къде ще отиде.
Притеснява ме какви ли подмолни идеи има бащата и как така се укрили от новия СК и мазничко вика да си го ползвала майка ми жилището. Нула доверие му нямам.
Антония
| |
|
|
|
|