Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:53 04.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Закон за наследство  
Автор Valentino® (TheOne)
Публикувано14.09.09 20:40

Здравейте,
искам да попитам кой е наследник при тази картинка :

Х - починалият човек. Има имот

Х - няма деца - никога не е имало
Х - никога не е имал съпруг/а
Х - няма родители / починали /
Х - има жива леля / сестрата на баща и /
Х - 3 деца на лелята / първи братовчеди /
Х - има живи два други първи братовчеда / децата на брата на баща и, демек на чичо и, но и той не е жив /

кой каква част наследява според закона?

There is always out there someone a little better than you are

Тема Re: Закон за наследствонови [re: Valentino®]  
Автор Mиpa_M (несериозна)
Публикувано15.09.09 10:37

Лелята - всичко. Сори за брат`чедите от чичова страна.

Тема Re: Закон за наследствонови [re: Mиpa_M]  
Автор _fi (непознат )
Публикувано15.09.09 13:03

>Лелята - всичко. Сори за брат`чедите от чичова страна.<

Зависи ли от това, кой кога е починал.

Т.е. зависи чичото кога е починал.

Тема Re: Закон за наследствонови [re: _fi]  
Публикувано15.09.09 13:59

Нали тия са живите към момента на смъртта на Х? Само от това зависи.
Ако чичото е надживял Х, наследява и той (а после - неговите деца), но явно случаят не е такъв.
Ако пък Х случайно е жив и лелята умре преди него, наследяват всичките 5 братовчеди, или които от тях са живи.

Иначе само измежду леля, чичо и т.н. кой първи е починал, няма значение. Има значение кой е налице при смъртта на Х.

Редактирано от Mиpa_M на 15.09.09 13:59.

Автор 3ъл_Дyx (вестоносец)
Публикувано15.09.09 17:09

По-близкия изключва по-далечния.В случая лелята изключва останалите и получава всичко.

Тема Re: Закон за наследствонови [re: 3ъл_Дyx]  
Автор EFO75 ()
Публикувано16.09.09 09:10

Искам да попитам един въпрос.Баща ми почина и аз и братми сме му наследници,след три месеца почина и баба ми/майката на баща ми/.В съвета се оказа че имота му/4декара/не е бил прехвърлен от баща му/дядо ми-и той е починал преди 20г./само къщата.Върху имота има още две къщи които са строени от лелитеми/сестри на баща ми/преди12г. Ние с брат ми каква част ни се полага от наследството на дядони?какво и колко? Благодаря.

Тема Re: Закон за наследствонови [re: EFO75]  
Публикувано16.09.09 12:03

Вие с брат ти ви се полага 1/4 от наследството на дядото (оставил е съпруга и три деца явно), тоест наследявате от баща си неговия дял, обаче така, както си го задал въпроса, няма да стане.
Зависи чий е бил имотът (личен на дядо ти или общ с баба ти), какво значи "прехвърлен" и т.н.
По принцип къщите, строени без да има учредено право на строеж, са собственост на този, на който принадлежи земята, или ако земята е поравно на баба ти, баща ти и двете ти лели, и къщите са така. "Прехвърлената" къща си е на този, на когото е прехвърлена собствеността, което по принцип не се оказва "в съвета", а за най-сигурно - в службата по вписванията (например).
След смъртта на бабата всичко нейно, вкл. онова, което тя е наследила от дядото, се получава от децата и, или в случая по 1/3 за лелите и по 1/6 за теб и брат ти.
Задай си въпроса по-ясно или най-хубаво направо с документите - при адвокат.

Редактирано от Mиpa_M на 16.09.09 12:06.

Автор EFO75 ()
Публикувано16.09.09 13:05

благодаря.дядо ми е закупил имота/4декара/и е построил къща с баба ми.на баща ми му е прехвърлена тази къща/стара/с 1декар ,и дядо и баба живеят до смърта си в нея/останалия имот/3дек./си остава на дядо ми -натуриален акт. и преди години сестрите на баща ми построяват две къщи върху земята на дядо,без документи. в 'вписванията'/след съвета ме пратиха там/ се води по документи-натурален акт и др,на дядо ми.-3дек. питам заедно с двете лели, аз и брат ми каква част ни се полага,от земята и построените нови къщи -без документи като наследници на баща ми . извинявам се за обърканоста но излиза че и от дядо и баба имаме дял.защото татко е починал.благодаря

Автор Valentino® (TheOne)
Публикувано17.09.09 19:56

Мира_M нещо ме послъгваш май,

сега бях на адвокат и той ми каза че лелята не взима всичко. Братовчедите от чичова страна и те взимат.

Защо се получава такова разминаване бре хора. Сага не знам на кого да вярвам

There is always out there someone a little better than you are

Автор Markizata (чиста енергия)
Публикувано18.09.09 00:06

сега бях на адвокат и той ми каза че лелята не взима всичко. Братовчедите от чичова страна и те взимат.
Това би било вярно, ако :
а) чичото на Х беше починал преди Х
И
б) чичото не беше чичо, а брат/ сестра на Х, респ. братовчедите му се падаха не братовчеди, а племенници.
Защо се получава такова разминаване бре хора.
Защото не всеки си отваря закона, когато дава консултация (че и взима пари за което)
Сага не знам на кого да вярвам
Това е въпрос на лична преценка.

ЗН=> чл. 10=> ал. 2 и чл. 8, ал. 4 от същия.

Бъдещето принадлежи на тези, които не живеят в миналото.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.