Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:21 04.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Спешно моля за съвет!нови  
Автор PipilotaViktualija (неоназиПипилота)
Публикувано08.09.09 19:52

Бихте ли ми казали какво може да се направи при казус като този: наивник на средна възраст продава кола чрез пълномощно и не прави прехвърляне, след което по неведоми пътища МПС- то се оказва препродадено на неизвестни лица, при което нито първия купувач, нито следващите, си правят труда да плащат пътни и други данъци, а те се трупат на първия собственик (на хартия), който обаче на практика няма нищо общо със съответното МПС. Как би трябвало да се постъпи в този случай?
Благодаря в аванс.

Тема Re: Спешно моля за съвет!нови [re: PipilotaViktualija]  
Автор coltboy (непознат)
Публикувано08.09.09 20:17

Спиране от движение и бракуване. За спиране ви са необходими само регистрационния талон и лична карта на собственика. След спиране от движение не се дължи гражданска отговорност и данък. За бракуване процедурата е същата, но трябва да носите номерата и да напишете заявление свободен текст - "Поради лошо техническо състояние бракувам собствения си автомобил рег.№...".

Тема Re: Спешно моля за съвет!нови [re: coltboy]  
Публикувано08.09.09 20:34

Благодаря ти за бързата реакция. Там е работата обаче, че мисля, че при продажбата, макар и чрез пълномощно, на новия собственик ( макар и не де юре) му е предоставен и регистрационния талон. Става дума за мой близък роднина- ще го попитам, тъй като не съм запозната с всички детайли. Но мисля, че регистрационният талон не е у него. Ако е така, тогава?

Автор Ф. ()
Публикувано09.09.09 16:26

ми с едноседмичен ултиматум да си платят данъците и да оформят прехвърлянето, след изтичането на който колата се обявява за открадната.

Автор abettor (адвокат)
Публикувано09.09.09 17:57

Този въпрос и мен много ме интересува, но не съм намерил адекватно решение на проблема.
Истината е, че НЕ ТРЯБВА "ДА СЕ ПРОДАВА" кола, с т.нар "пълномощно"?
Сега, при вас положението се е случило, късно е за стари съвети. Но при всички случаи не бих обявил колата за открадната, както ви съветват по-долу. Човекът много добре знае, че колата не е открадната и с подаване на такъв сигнал само рискува да си навлече допълнителни неприятности.
Успех, и споделете ако успеете да разрешите проблема как сте го направили.

Тема Re: Спешно моля за съвет!нови [re: abettor]  
Публикувано09.09.09 19:02

Благодаря за съчувствието. Лошото е, че имам чувството, че законът у нас по никакъв начин не защитава хора, допуснали веднъж подобна грешка.

Чувала съм за вариант, в който колата се обявява за открадната, имаше и вариант, в който се използва термина "обсебване", ако не греша ( не зная дали има юридическа стойност наистина), ала и аз си мисля, че е малко рисковано да обявиш нещо за факт, за което не е трудно да се докаже, че не е истина. И тогава може сам да попаднеш под ударите на закона.

Редактирано от PipilotaViktualija на 09.09.09 19:11.

Тема Re: Спешно моля за съвет!нови [re: Ф.]  
Публикувано09.09.09 19:06

Хм... Това е малко смущаващ вариант, въпреки че въпросният купувач го заслужава.

Тема Re: Спешно моля за съвет!нови [re: Ф.]  
Автор 3ъл_Дyx (вестоносец)
Публикувано10.09.09 08:07

Преди това ще трябва да оттегли пълномощното...

Автор Ф. ()
Публикувано10.09.09 10:36

По принцип си е пунктаж, но щом и адвокат се вързва...

Автор abettor (адвокат)
Публикувано10.09.09 13:59

Законът не ви е виновен.
Прехвърлянето на МПС става само с договор, с нотариална заверка на подписа.
Винаги е било така.
И така е в нормалните държави.
Така че не е проблем на грешка или на незнание.
Масовата практика е за да се спестят едни 100-200 лева да се заобикаля закона.
Пуснете сега и жалба за открадната кола и после, като ви удари закона тежко, пак елате да питате!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.