Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:02 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Чуждоземска диплома за висшенови  
Автор шaш ()
Публикувано06.03.09 21:33

Синът ми завърши начално, средно и висше образование във Великобритания и реши да се върне да живее в България. Кара шофьорски курс и сега се оказва, че не могат да го допуснат до теорията, защото няма заветната диплома за средно образование. Дипломи за средно образование във Великобритания не се издават - издават се хвърчащи листчета с резултатите от изпитите им и всеки опит за получаване на някакъв официален документ от училището му завършва с принтирано писмо, удостоверяващо, че ученикът е учил при тях и е завършил (някак си) образованието си, защото дори училището не пази данните от изпитните им резултати. Дадох си труда да извадя апостил на дипломата му за висше образование. Понастоящем дипломата, плюс апостила, са преведени и заверени от преводаческа агенция и Българско външно министерство, но Просветното ни българско министерство категорично отказва да заверява диплома за висше образование без представянето на диплома за завършено средно, отново с превод и апостил. Е, диплома за средно образование няма и не може да се получи, поне от нашето бивше училище. Въпросът ми е какво да прави сина ми, защото ми се вижда срамота да се иска средно, а да не се признава висше, което така и така не можеш да вземеш без средно образование. И въобще да се отказва легализирането на дипломата му от университета??? А какво ако тръгне да си търси работа - и тогава ли няма да му я признае въпросното образователно министерство? Да поясня, че въпросът се точи от ноември и няма никакви изгледи за разрешаване, а синът ми направи пътека до там.

Смело и смахнато!

Тема Уф топикнови [re: шaш]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано06.03.09 21:56

Ми те трябва да му искат и медицинско от 4ти км.
Ама не знам кой би му издал при описаните обстоятелства.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Уф топикнови [re: bira_more]  
Автор шaш ()
Публикувано06.03.09 23:19

Бе не ми се щеше аз да го казвам

, ама какво, по дяволите, може да се направи?? Ако някой 60-годишен неправоспособен шофьор - англичанин, дето си е купил селски имот, реши да си вади книжка у родината, и него ли такща ще го третират??? Направо недоумавам.

Смело и смахнато!

Тема Re: Уф топикнови [re: шaш]  
Автор 3ъл_Дyx (вестоносец)
Публикувано07.03.09 11:03

Еми....ще трябва да се заобикаля закона явно и да се извади СУМПС в Англия.
После...четем ЗДВП:

Чл. 161. Свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено в друга държава, е валидно на територията на Република България за категорията, за която е издадено, в следните случаи:
...
5. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) свидетелството е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария.

Чл. 162. (1) (Доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Българските граждани могат да управляват моторни превозни средства на територията на Република България с чуждестранно национално свидетелство, когато то не е издадено от държава - членка на Европейския съюз, или от друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или от Конфедерация Швейцария в срок до 3 месеца от датата на влизането им в страната.
...
(6) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Валидно свидетелство за управление по чл. 161, т. 5 на лице, което е установило обичайното си пребиваване в Република България, може да бъде заменено по негово искане с равностойно българско свидетелство за управление без полагане на изпит.

Тема Re: Уф топикнови [re: 3ъл_Дyx]  
Автор шaш ()
Публикувано07.03.09 17:07

Благодаря ви за отговора. И първия и третия син имат английски книжки и си карат където искат. Туй средното диване обаче се е запънало като магаре на мост. Явно ще трябва да го накарам някак си да се върне и да изкарва книжката тука, щом българския закон не го позволява

Смело и смахнато!

Тема Re: Уф топикнови [re: шaш]  
Автор 3ъл_Дyx (вестоносец)
Публикувано07.03.09 19:16

Ми...дано стане работата...някои правни разрешения в милата ни родина вече се дават на запад като пример как НЕ трябва да се прави едно или друго.

Тема Re: Уф топикнови [re: 3ъл_Дyx]  
Автор шaш ()
Публикувано08.03.09 10:11

Смело и смахнато!

Тема Re: Уф топик [re: шaш]  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано09.03.09 08:12

ВАК легализира допломи от чужбина

Тема Re: Чуждоземска диплома за висшенови [re: шaш]  
Автор Фиш (SandsInMyShoes)
Публикувано09.03.09 10:46

Не е ли необходима диплома за основно образование?Минимум.

Тема Re: Уф топик - дано моженови [re: 3ъл_Дyx]  
Автор Moapeйн: ()
Публикувано11.03.09 11:43

"Ние" говорим на различни езици със Запада,
те ползват примерите си за обучение,
"ние" май не съвсем особено така

изв. шантавото писане - бягам вече

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.