Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:09 03.11.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Постъпване на работа?нови  
АвторKpyм (Нерегистриран)
Публикувано18.11.08 10:14

При постъпване на работа ми искат:

1. Копие от диплома и квалификация
2. Автобиография
3. Трудова книжка
4. Медицинско свидетелство за работа
5. Декларация по закона за защита на личните данни
6. Копие от лична карта

Въпросите ми са :

Какво представлява декларацията по защита на личните данни?
Имам ли право да не давам копие от личната си карта? При попълване на документите аз нося отговортността за информацията все пак! Сега всеки има фирма и се страхувам да давам копие от личната си карта на всеки!

Също така ми се даде да подпиша ДЕКЛАРАЦИЯ _ СЪГЛАСИЕ ???

1. Че предоставям доброволно на отдел Човешки ресурси данните, които са лични по смисъла на Закона за защита на личните данни!
2. Че съм Запознат съм с целта и средствата за тяхната обработка ( ама аз не съм запознат? Кой да ме запознае? )
3. Че съм запознат с вътрешния правилник на дружеството ( ама аз не го знам този вътрешен правилник???)
4. Че ми е проведен инструктаж за безопастност ( проведен ми е!)
5.Че давам на администраторите на лични данни да оперират с тях
6.Че съм запознат със заповедта за работното време и с начините на ползване на почивки ( такава заповед писмено нямам! Трябва ли да имам? На устни догооворки НЕ ВЯРВАМ)
7.Че съм запознат с трудовата характеристика за длъжността , която заемам
8. Че съм съгласен трудовата ми книжка да се съхранява в архивите на отдел "Човешки ресурси" до времето в което съм служител на същата фирма!

Все още не съм я подписал тази ДЕКЛАРАЦИЯ-СЪГЛАСИЕ!

Как да я подпиша като половината от нещата не са ми ясни! Кой да ми ги обясни? Пак ли по форуми или да си наема адвокат?

Моля, който има опит нека сподели какви са правата ми ако изобщо имам такива!

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Kpyм]  
Авторpayt (Нерегистриран)
Публикувано18.11.08 18:58

Това първо постъпване на работа ли ти е?
Моят съвет е: ако това не е някаква мафиотска фирма - подписвай. С другите документи ще се запознаеш после и даже ще ти се приспи когато стигнеш до средата им - обикновенно съдържат общи приказки и са съставени за отбиване на номера.
Важно е, че са ти обяснили кои са опасностите на работното място.
Отговарям ти не като правист, а като човек сменил няколко работодатели.

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: payt]  
Публикувано18.11.08 22:22

Не е първото ми постъпване на работа, фирмата не е мафиотска. Занимава се с технически неща. Понеже съм сърбал попарата на доста работодатели след подписването, искам да съм наясно какво подписвам! Зная, че ще бъда осигуряван не на реалната заплата. Това няма как да го съгласувам с работодателя. Проблема ми е, че след подписване на договора при предишни работодатели съм бил задължаван да работя след работно време, в събота, а понякога и в неделя. Сами разбирате, че не получавам допълнително възнаграждение за този извънреден труд, а за да напусна трябва да изчакам изтичането на договора. Не мога да задължа работодателя да ми заплаща извънредния труд! При такъв тормоз не мога и да напусна преди изтичането на договора!
Затова ме е страх да подписвам договори, които нямат никаква стойност за мен, освен минималните осигуровки, които и без това не са ми от никаква полза

Тема Re: Постъпване на работа? [re: Kpyм]  
Автор Day (or Night?)
Публикувано28.11.08 15:58

Принципно копие от личната карта искат всички (или си го правят за трудовото досие).
Според мен декларацията по закона за защита на личните данни е тази декларация, която са ти дали, тъй като в нея е написано, че предоставяш доброволно данните си.
Целта и средствата за тяхната обработка - ами целта е да ти се състави трудово досие, а средствата са компютър и офис материали :)
Поискай да се запознаеш с правилника за вътрешния ред и заповедта - ако всичко е наред във фирмата, ще ти ги дадат.
Но накрая - не си длъжен да оставяш трудовата книжка при тях - кажи, че искаш да си стои при теб.
Ако за последните две неща започнат да ти правят проблеми, като ги поискаш, не започвай в тази фирма, ако не се нуждаеш прекалено много от работата.

П.п. А, цялата тази работа е, защото вероятно фирмата е с ИСО 9001 и имат подобни разработени бланки, които се проверяват при одитите, ама още не са разбрали идеята на цялата работа на ИСО.

Редактирано от Day на 28.11.08 16:00.

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Day]  
Публикувано28.11.08 16:05

Благодаря ти Day!
Фирмата не е по ICO9001, това успях поне да разбера.

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Day]  
Автор Фиш (SandsInMyShoes)
Публикувано29.11.08 09:46

Не бъркайте ползата от сертификацията(и парадността й) с трудовото закононодателство.Забранено е трудовите книжки да се съхраняват в дружетсвата, ако няма изричното съгласие на наетия служител/работник.

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Kpyм]  
Автор Фиш (SandsInMyShoes)
Публикувано29.11.08 09:53

Прав сте да задавате тези въпроси!Само че не мога да разбера защо не ги задавате на правилните адресати?!
Ще се опитам да Ви отговоря на някои от практиката и с уговорката,че не работя като ЛС.
Копието на личната ВИ карта се използва за подаване на данните към НОИ, където е много важно името и ЕГН-то да са изписани точно.Може служителите да Ви поръчат издаването на дебитна карта за превод на заплатата(тов акопие се дава в банката).
За вътрешния правилник и регламентите, наистина поискайте да ги прочетете, а защо да не си направите и копие?

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Фиш]  
Автор Buhl (H.)
Публикувано29.11.08 16:49

Копието на личната ВИ карта се използва за подаване на данните към НОИ, където е много важно името и ЕГН-то да са изписани точно.Може служителите да Ви поръчат издаването на дебитна карта за превод на заплатата(тов акопие се дава в банката).

Името и ЕГН-то му работодателят може и да си ги препише от личната му карта, за да не сбърка после при изписването им тук и там.

Аз бих го посъветвал да прави като мен - където се наложи да оставя копие от лична карта, върху него пише "КОПИЕ. Важи само за...."
Щото си е прав човекът да се притеснява. Организацията може и да е администратор на лични данни по ЗЗЛД, ама дали всеки служител, запознаващ се с документите му е оторизиран за такъв достъп до лични данни?!

ПП
А това, че осигуровките ще са на минимална заплата, а реалната ще е друга, само може да му служи за едно наум за коректността на фирмата.

Следите, оставени по улицата, са по-дълбоки от следите, оставени в интернет.

Тема Re: Постъпване на работа?нови [re: Buhl]  
Публикувано29.11.08 20:03

Въпросите съм ги задал лично на шефа на фирмата, но отговор нямам! Трябва ли да ги задам в отдел човешки ресурси? Ако ми кажат така е по закон ( аз не познавам закона, техничар съм, не разбирам от закони) аз как да им повярвам? Не мога да подпиша куп документи, без да ми е изяснено абсолютно всичко!
Не зная кому е нужно да знае номера на личната ми карта и датата на издаването й при едно ксерокопие? При попълването на данните, аз си нося отговорността за правилно попълнено ЕГН, адрес. Повече защо е нужно?

Сблъсквам се и с проблема CV (автобиография)

Например: Работил съм в една фирма 2 години, а имам само 6 месеца на осигуряване в същата фирма. При попълването на автобиографията как да докажа, че 2 години съм работил там, като по документи се водя само 6 месеца?
В друга фирма съм работил 4 години без абсолютно никакви осигуровки.

Както и да напиша автобиографията, ще излезе, че е лъжа! Каква наказателна отговорност нося ако я попълня тази автобиография така както реално са се случвали нещата, а не както е по документи?

Или е по-добре да не предавам автобиография?

Тема Леко го обърнахме на чатнови [re: Kpyм]  
Автор Buhl (H.)
Публикувано29.11.08 20:51

Не зная кому е нужно да знае номера на личната ми карта и датата на издаването й

Ми и аз не зная кому е нужно това. И затова не оставям никъде (с редки изключения) копия от л.к.

Както и да напиша автобиографията, ще излезе, че е лъжа! Каква наказателна отговорност нося ако я попълня тази автобиография така както реално са се случвали нещата, а не както е по документи?

Не лъжи. Напиши си СВ-то както е по документи, а накрая сложи забележка с реалната ти дейност и време.
Следите, оставени по улицата, са по-дълбоки от следите, оставени в интернет.

Редактирано от Buhl на 29.11.08 20:55.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.