|
Тема
|
Наследство
|
|
Автор | viki (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.07.08 18:20 |
|
Казусът е малко объркан-поне за човек като мен, който не е наясно с правни въпроси.
По-същество- бабата на мъжа ми е имала много имоти /тя и сестрите и/. Като пряк неин наследник е дъщеря и /тоест майката на мъжа ми/. Преди да почине е дала няколко апартамента на дъщеря си и внук си. Но тъй като мъжът ми е бил дете, апартаментът не записан на негово име. Няколко години по-късно майка му продава всичко. На документ са се водили на нейно име, но всичките и сестри са свидетели, че е оставила апартамент и на него /такава е била волята и/. Има ли някакъв начин да бъде осъдена майката на мъжа ми и съответно да трябва да възстанови поне сумата от апартамента.
Вторият ми въпрос-в момента има още земи, които се застрояват от фирми и на наследниците им се дават апартаменти или парично обезщетение. Може ли поне да си изиска неговата част? Не знам дали има връзка, но всички наследници са на страната на мъжа ми и са съгласни на такъв вариант. Какво може да се направи по двата въпроса?
| |
|
1) Нищо не може да направите. Тя е собственик формално, тя се разпорежда както намери за добре!
2) Всичко зависи от добрата воля на свекърва ви, тъй като тя е наследник, а докато е жива тя се разпорежда както намери за добре. Мъжът ви няма качеството на наследник към момента, предвид че майка му е жива.
| |
|
Благодаря за отговорите. По първият въпрос всички, до които сме се допитали дават същия отговор. Но по втория един адвокат ни каза, че може да се пусне молба до съда да си получава неговата част. При моето семейство /преди да бях омъжена имаше подобен случай/-дядо ми почина, остави съпруга и две деца. Имахме вила и не можеше да се продаде без съгласието на всички. Както и след продажбата всеки взе своята част. Не е ли същото? И още едно питане по същия проблем-всъщност ако проблемът е, че на документите фигурира майка му, може ли по някакъв начин да бъде оспорено това /с помощта на останалите наследници/. И има ли значение, ако срещу нея се води дело за отнемане на правата и над другото и дете-в смисъл, че беше в чужбина няколко години, а през това време сестрата на мъжа ми беше малолетна, а той непълнолетен /просто ги остави да се оправят сами/.
p.p.-аз съм viki, но не бях влезла с регистрацията си
Редактирано от sorsha_ на 03.07.08 19:09.
| |
|
Ми ако майка му е жива, той все още няма негова част!
| |
|
Безнадеждно значи...
| |
|
|
|
|