Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:26 20.01.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема Възражение срещу АУАН  
Автор Mircha ()
Публикувано24.06.08 12:51

Здравейте,

Тази сутрин катаджии на Орлов мост ми съставиха акт за говорене по мобилен телефон.
Обстоятелствата накратко са следните: Престроявам се за десен завой, светофара светва червено и всички спираме. В този момент телефонът ми звъни за пореден път и аз решавам да вдигна. Пак повтарям - всички наоколо са спрели и чакат светофара. Приключвам разговора накратко и продължавам да чакам. След малко светофара светва зелено и всички тръгваме. Както се досещате, зад завоя ме чака служител на реда и след кратки обяснения ми съставя акт.
Въпросите ми конкретно са:
1. От гледна точка на закона в този момент управлявам ли автомобила или не и мога ли да се жалвам на това основание?
2. Ако т.1 не е вярно на какво друго основание мога да подам жалба?
Благодаря предварително на всички!

Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка

Редактирано от Mircha на 24.06.08 16:11.

Тема Re: Жалба срещу АУАНнови [re: Mircha]  
Автор sisita (Lady)
Публикувано24.06.08 14:49

Жалба срещу АУАН и без друго не можете да подадете, а само възражения в три дневен срок.

Жалбата можете да я подадете слещу наказателното постановление, което ще ви съставят въз основа на АУАН. За основанията - можете да жалите на това основание, въпрос на дефиниция е, кога управлявате и кога не МПС-то. Зависи и каво е описано като фактичиска обстановка в самия АУАН. И най-накрая дали имате свидетел, че действително сте говорила само докато сте чакала на светофара, ако се приеме, че чакането на светофара не е управление на МПС-то.

Друго основание за жалене са чисто формалните изисквания за съставяне на АУАН и НП - ако не са спазени, НП пада.

Тема Re: Жалба срещу АУАНнови [re: sisita]  
Автор Mircha ()
Публикувано24.06.08 15:35

Именно в това е проблемът, че никъде не мога да намеря дефиниция на понятието "управление на МПС". Т.е. не знам имам ли основания за възражение или не...

Колкото до жалбата - права сте, грешката е моя. На този етап мога да подам само възражение.

Много е хубаво, нищо да не правиш и след това да си починеш. Исп.нар. поговорка

Тема Re: Възражение срещу АУАНнови [re: Mircha]  
Автор sigma1976 (непознат)
Публикувано03.02.09 15:35

Чл. 104а. (Нов - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 27.05.2002 г.) На водача на моторно превозно средство е забранено да използва мобилен телефон по време на управление на превозното средство, освен при наличие на устройство, позволяващо използването на телефона без участие на ръцете му.

Ами това че сте спрели и чакате на светофара разрешаващия сигнал не означава, че не управлявате автомобила.Самото действие, че не му позволявате да се приведе само в движение(натискайки спирачката най-малко)също е управление.Управлението на един автомобил не се състои само във въртенето на волана, а има и скоростен лост, както и педали и цялата тази съвкупност от елементи с които шофьорът маниполира се нарича управление на МПС.Правете разлика между движение и управление.Прочетете съдържанието на чл.104а и го осмислете в детайли.

Редактирано от sigma1976 на 03.02.09 15:39.

Тема Айдеееееее....нови [re: sigma1976]  
Автор abettor (адвокат)
Публикувано03.02.09 16:00

......появи се поредната разбираща полицайка.
Ами ако ми звънне мобилния и аз отбия вдясно, спра, пусна аварийките и говоря по телефона управлявам ли МПС-то или не?

П.С Смешно е да повдигате теми от преди половин година.

Тема Re: Айдеееееее....нови [re: abettor]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано03.02.09 22:42

Зависи - ако спирането е забранено (там където си спрял) - редно ще бъде да ти тракнат 3 акта - за говорене, за спиране на място където нямаш право да спираш и за още нещо - по техен избор.

Bеer? Mоre?

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.