Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:55 03.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема за работодател, банка, заплатанови  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано07.05.08 23:02

Здравейте!
Казусът е следния: преди 5-6 год работодателят ни /държавно бюджетно учреждение/ ни съобщи, че започва изплащане на заплатите ни чрез превод на дебитни карти. След няколко дена се появиха служители на една банка и започнаха срещу подпис да раздават вече издадените ни поименни дебитни карти. Не са ни питали искаме или не да си получаваме заплатите чрез дебитни карти, нито към коя банка. На въпроса - защо точно тази банка ни се отговори - от София /там е шапката на учреждението/ така наредиха; какво ще стане ако не подпишем и не получим картите - на тази сметка ще ви се превежда заплатата, а вие няма да можете да теглите и ще ви се трупа докато си получите картите. Тези аргументи принудиха всички служители да си получат дебитните карти и да подпишат след това заявлението за издаване. Условията на въпросната банка са доста по-лоши от много други, а и вече няколко пъти променяха едностранно условията си.
Въпросът ми е - какво можем да предприемем за да се освободим от тази банка в правен аспект. Има ли право ръководството на едно държавно бюджетно учреждение да налага на служителите си да си получават заплатите в точно една определена банка? Изобщо, какво мислите по въпроса.
Ще съм благодарна за всяка издържана юридически идея или препоръка.

Тема Re: за работодател, банка, заплатанови [re: coccinella]  
Автор livewire (Annabelle)
Публикувано08.05.08 05:58

Според КТ, по писмено искане на служителя е възможно трудовото възнаграждение да се превежда на влог в посочената от него / от служителя / банка. Следователно, работодателят няма право да определя точно в коя банка ще се привежда заплатата.

От друга страна, трябва да погледнете какво точно пише във Вътрешната наредба за работната заплата в банката. Всъщност, всеки служител трябва да е бил запознат с тая наредба преди да подпише трудовия си договор. Съмнява ме да пише, че РЗ ще се привежда точно в еди коя си банка, но все пак проверете.

А това - на тази сметка ще ви се превежда заплатата, а вие няма да можете да теглите и ще ви се трупа докато си получите картите ми се струва глупаво. Дори и да не разполагате с дебитна карта, срещу лична карта- какъв е проблема да изтеглите заплатата на каса в съответната банка?

Тема Re: за работодател, банка, заплатанови [re: livewire]  
Автор coccinella (майка юнашка)
Публикувано08.05.08 09:03

Имаш предвид чл.270 (3) от КТ, нали?
Как би следвало да изглежда това писмено искане?

Тема Re: за работодател, банка, заплата [re: livewire]  
Автор Aredhel (звездичка)
Публикувано08.05.08 16:48

"Дори и да не разполагате с дебитна карта, срещу лична карта- какъв е проблема да изтеглите заплатата на каса в съответната банка?"

Банките не разрешават теглене от дебитна карта без самата карта, тъй като информацията за парите се управлява от Борика, а не от банката и при тях не е актуална.

И аз чакам ангелите

Тема Re: за работодател, банка, заплатанови [re: Aredhel]  
Автор Фиш (SandsInMyShoes)
Публикувано08.05.08 23:12

Не съм съгласна- един прост пример: дебитна карта на ДСК, Дск директ, смс-известяване, състояние на сметката.Аз съм съгласна с LiveWire!

На чешмата видях едно дете да пие от шепите си ...... захвърлих чашата.

Публикувано09.05.08 05:41

Разрешават. Работя с Прокредит, РББ, ДЗИ и още няколко и няма проблеми. Виж, закостенели банки като СЖ може и да се дърпат, но там положението си е трагично отвсякъде.

Тема Re: за работодател, банка, заплатанови [re: coccinella]  
Публикувано09.05.08 05:45

Не съм срещала бланка, което означава свободен текст:
До...
От..
Длъжност...
Моля, възоснова на чл. 270 от КТ, трудовото ми възнаграждение по трудов договор №.....в еди коя си организация, сключен на ............ да бъде привеждано по личната ми сметка в ТБ..., IBAN....., считано от .......
Завежда се задължително с входящ номер при счетоводителя на организацията или ТРЗ ако имате, или каквото нещо за административно управление да имате в организацията.

Тема Noнови [re: livewire]  
Автор Ripple (effect)
Публикувано09.05.08 09:45

не и Булбанк, ако парите ти отидат в дебитната карта, която случайно не ти е под ръка, не можеш да изтеглиш парите на каса срещу лична карта. безумна работа.
Съжалявам за спам-а, но в момента си имам сериозни проблеми с Булбанк, точно по повод загубената ми дебитна карта, издаване на нова експресно-платих 10 лв за това, днес е трети ден, картата още я няма и принципно парите ми са "застопорени" в тази сметка, докато дойде картата.

Там дремят приказки старинни, там тае звънка тишина

Автор Mиpa_M (несериозна)
Публикувано09.05.08 10:00

Губила съм си картата и съм теглила без нея без проблем. От различни сметки в различни банки при това.

Тема Re: Noнови [re: Ripple]  
Авторlivewire (Нерегистриран)
Публикувано09.05.08 11:38

Ами открийте си някакъв друг тип сметка - например безсрочен депозит, прехвърлете с нареждане сумата от разплащателната, като оставите необходимата наличност, съобразно договора с банката и си ги изтеглете на касата. Може да струва скъпо обаче.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.