Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:45 15.05.26 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Тема натиск за обвързващ трудов договорнови  
Автор dnk_27 (непознат )
Публикувано11.11.07 17:18

Здравейте!
Нуждая се от спешна юридическа консултация.От няколко месеца работя в нова фирма с нова модерна апаратура.До този момент отношенията ми със собственика не са уредени по никакъв начин според КТ.И изведнъж сега той ме принуждава да подпиша трудов договор с ангажимент към фирмата минимум 2 год заради обучението ,което съм преминала при тях.В началото не бях предупредена за такова нещо,не съм посещавала никакви курсове,не съм ползвала компетентни специалисти от фирмата-никой не беше завършил някакъв курс-учихме се взаимно и заедно се лутахме в новата материя.Фирмата още не е добре развита и смятам,че е твърде рисковано и заробващо да се обвържа за 2 год.Моля помогнете-какви са ми правата и какво бих могла да направя?
Благодаря Ви предварително!!!

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от dnk_27 на 11.11.07 18:42.</EM></FONT></P>

Редактирано от dnk_27 на 11.11.07 18:48.

Тема Re: натиск за обвързващ трудов договорнови [re: dnk_27]  
АвторИвeт (Нерегистриран)
Публикувано12.11.07 15:12

Явно иска да те обвърже :), като не те устройва подпиши стандартен трудов договор със срок за изпитване да речем. 2г. са много време, чудя се как до сега обаче ви е държал без договор?!

Тема Re: натиск за обвързващ трудов договорнови [re: Ивeт]  
Автор dnk_27 (непознат )
Публикувано12.11.07 16:44

Благодаря за съвета!И аз мисля,че нищо не може да направи,ако откажа такова обвързване.Колкото досега-просто работих без никакъв договор,а днес той иска да изкара ,че ни е обучавал,въпреки ,че няма никакви сертификати за такава дейност.Ще бъда благодарна и на др.мнения.

Тема Re: абре...нови [re: dnk_27]  
Автор makeover (LIRA )
Публикувано12.11.07 16:48

Той да не ги прави тези чанчове)), щото е решил за някой европейски фонд да кандидатства? А за това, всичко трябва да е на светло))...и да се повишава квалификацията на трудещите се....и да са на дългосрочни/безсрочни договори? Имаш ли такова усещане?))) За него парите...за Вас чанча))

Осигури си лукса, насъщният сам ще си дойде

Редактирано от makeover на 12.11.07 18:46.

Тема Re: абре...нови [re: makeover]  
Автор dnk_27 (непознат )
Публикувано12.11.07 18:41

Имам усещането за дългосрочна бяла робиня,ако се съглася

Тема Re: абре...нови [re: dnk_27]  
Авторlvet (Нерегистриран)
Публикувано12.11.07 19:18

Усещането ти много се доближава до действителността. Като се има предвид, че до сега си работила на добра воля, не са ти плащани осигуровки и т.н. Познат беше подписал въпросен договор за ученичество-заплатата му беше повече от смешна, независимо от добрите резулатати в работата му и както при теб самонаучаването. Спретнаха му цирк за неустойка понеже искаше да прекрати договора, защото си намери същата работа при много по-изгодни условия. В крайна сметка си реши нещата културно. 2г. са много време-такова обвързване на мене ми се вижда ужасна грешка. :) помисли си - все си мисля, че ще имаш и по-добри алтернативи.

Тема Re: натиск за обвързващ трудов договорнови [re: dnk_27]  
Автор sisita (Lady)
Публикувано12.11.07 19:21

Не може да те задължи да подпишеш такъв договор. Това, което е задължително, е трудов договор, писмен, със съдържание, определено в КТ.

За да те задължи да работиш определен срок за него е необходимо да сте подписали договор за повишаване на квалификацията, който е различен от трудовия договор. В този договор обаче трябва изрично да е посочено, каква е квалификацията, която ще се придобие и с какво те подпомага работодателят за придобиването й, за да има съответно и право да иска работиш за него след това определен период.

Тема Re: абре...нови [re: makeover]  
Автор katia34 (любопитна)
Публикувано13.11.07 10:30

И на мен на това ми прилича ,да не споменавам че договор трябва да се сключи още преди първия работен ден/мисля ,че ставаше дума за поне 3 дни преди постъпването/,но живеем в държава с "привлекателното" име АБСУРДИЯ.

Тема Re: абре...нови [re: katia34]  
Автор taniatot (на пост!)
Публикувано13.11.07 11:50

Какво значи държавата АБСУРДИСТАН.

Лекичко се ядосах... Момичето работи сума ти време без договор, бед трудова книжка, без нищо... Не внася осигуровки, данъци и т.н. И после реве, че договорите я обвързвали... Ами няма как - всеки договор има минимум две страни и е до известна степен обвързващ за всяка страна. Или подписваш договора, който ти се предлага и работиш по него, или напускаш по живо по здраво. Нали нямаш нищо подписано. И за напред да знаеш - подписвай си договори, които естествено прочитай внимателно предварително, за да не ревеш по форумите....

Тема Re: абре... [re: taniatot]  
Автор dnk_27 (непознат )
Публикувано14.11.07 17:04

Благодаря на всички за мненията и компетентните отговори!И тъй като лоялността го изисква,ще кажа, че става въпрос за втора работа,за втори трудов договор.През цялото това време са ми внасяни осигуровки и данъци от основното раб.място.Не считам ,че трябва аз да упражнявам контролните функции на държавата-дали вс.работодател си спазва ангажиментите по трудовото законодателство.Пък и колко от тях внасят пълния пакет осигуровки върху брутната сума?!-само държавните учреждения,в едно от които съм работила и продължавам да работя и до момента.
Въпросът ми беше друг и той вече е решен-след един обстоен и емоционален разговор стигнахме до консесус с подписването на традиционен трудов договор със срок на предизвестие 30 дни.Без никакви др.обвързващи клаузи.За този период съм вложила толкова от себе си-22 тома чуждестранна литература,сума ти упражнения на апаратурата,която е уникална и единствена в България,че за мен обвързването вече беше настъпило-да се откажа означава да загърбя толкова труд,цяло лято без море и плаж и т.н.Болката ми дойде от това,че когато сама поставих въпроса да регламентираме вече трудовите си отношения,изведнъж се оказа,че аз съм длъжницата за обучението...
Така или иначе,това вече е минало.Нямаше да разпиша такъв заробващ договор,но това щеше да е поредното разочарование от родината.Чудя се докога ще се опитват да ни манипулират и обвързват ?!-че кой бяга от хубавото?!!Кадърни сме,надали има др.нация като нас,която да учи и да се квалифицира цял живот и все излиза,че е недоучила?!Създайте ни добри условия за работа,прилично заплащане,бъдете лоялни и ще стоим при вас и без някакви особени клаузи.
Още веднъж благодаря за подкрепата,а пък и за критиката на някои!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.