|
Тема
|
Разделяне на наследствен апартамент.
|
|
Автор | User (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.07.07 11:43 |
|
Каква е процедурата за разделяне на наследствен апартамент при положение че имам 1/4 от наследствено жилище .Проблемът е че имам брат които не желае разделяне на на жилището като смята ,че е негово.Предлагам му да ми изплати дела и да се изнеса или аз да му платя дела.Но този вариант не го устройва.За какъв период протича съдебната делба? Ако се укрива ще може ли да се раздели жилището? И как да пусна жалба в полицията за психически тормоз защото така нареченият ми брат е наркоман,краде и не плаща каквито и да е консумативи(ток,вода телефон).Благодаря на отзовалите се запознати с подобен юридически казус.
| |
Тема
|
Re: Разделяне на наследствен апартамент.
[re: User]
|
|
Автор | User ll (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.07.07 16:21 |
|
Завежда се дело за делба. Съдът допуска делбата със съгласието на наследниците. Колко дълго ще трае? Зависи от много неща.
Когато съдът подели кой от наследниците каква част ще получи /съответната и стойност по пазарни цени/, този който остава в жилището изплаща на останалите наследници техните делове, а ако не се споразумеят и за това, се пристъпва към продажба на имота и всеки си получава неговото.
Кой, къде и защо се укрива, е работа на полицията.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Tanya (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.07.07 09:31 |
|
И аз съм в момента в съдебни дела по повод нарушена запазена част. Има две дарения (1 на мен и 1 на отсрещната страна) и сега ще се прави една сложна сметка. Не знам какви ще излязат оценките, но се предполага, че примерно може той да има право на минимален дял в моя имот. Като ви казвам минимален, адвокатът говори за нещо около 5-10 000 лв. максимално, при положения, че целия имот е на ст-ст около 75000 евро. Тъй като имотът е неделим (знам, защото преди години баба ми води дела за същия имот с едни други роднини и имам експертизата), доколкото разбирам, ще трябва да се споразумеем едната страна да плати на другата. Той няма да може да плати моята част, че е доста голяма, но тъй като не се обичаме много с роднината, има ли възможност той откаже да му наплатя аз неговата. Не искам да се стига до публична продан и да загубя имота си.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 07.11.07 22:36 |
|
Възможно ли чрез адвокат да заведа дело да изисквам да ми плаща наем.( заради моята 1/4 от жилището)При положение ,че вече не живея в този апартамент .Тъй като на този етап не е удобно съдебна делба.Благодаря предварително.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Cтpeйнджъp (любимо) |
Публикувано | 07.11.07 23:24 |
|
Може да претендирате обезщетение за това, че сте лишени от възможността да ползвате вашата 1/4 ид.ч. Обезщетението се дължи от момента на поканата.
| |
Тема
|
[re: Cтpeйнджъp]
|
|
Публикувано | 07.11.07 23:42 |
|
Благодаря,и имам последен въпрос.Как се определя размера на това обезщетение.Има ли някакъв нормативен документ за това или се взима за база нещо средностатистично?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Cтpeйнджъp (любимо) |
Публикувано | 07.11.07 23:59 |
|
Назначава се експертиза, ЗЛОвещото лице дава заключение за дължимото такова.
| |
|
да не откривам нова тема защото въпросът ми се вписва във вече започнатата тук . Oбщ имот на 3 наследника - баща и двама сина . Бащата притежава 4/6 от имота , синовете по 1/6 , унаследена от починалата им майка . Ако единият от синовете купи дела на баща си и по този начин стане собственик на 5/6 от имота ще има ли предимство за придобиване на целият имот след делба . Самият той няма собствено жилище , а другият брат има . Имотът е апартамент с гараж .
| |
Тема
|
[re: mmagdalena]
|
|
Автор |
abettor (адвокат) |
Публикувано | 08.11.07 08:47 |
|
Може, но само при една хипотеза.
Ако при смъртта на майката синът (този, който няма друго жилище) е живял във въпросното жилище.
Ако това е така не е важно дали има 1/6 или 5/6.
Справка - чл. 288, ал.3 от ГПК.
Нямам!
| |
|
Трябва да се види дали са налице условията на чл.288 от ГПК, но така като чета напълно е възможно. Пак казвам това е чисто теоретично предвид само казаното от вас, не познаваме действителната ситуация с документи :).
| |
|
|
|
|