|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Поръчител съм по заем, имам малко проблеми...
|
|
Автор |
little_rabbit (Lepus Europeus) |
Публикувано | 05.09.07 18:20 |
|
Здравейте. Поръчител съм на един познат. За съжаление по вина на работодателя му вноските не са плащани и той е осъден по бързата процедура (както и аз, и другите двама поръчители) да плати предсрочно заема заедно с купища такси. Дотук добре, но:
- защо банката не е предупредила нито мен, нито другите поръчители, нито дори самият човек, изтеглил заема? Хубав въпрос, нали, но защо на вас го задавам...
- съдия-изпълнителят, който ще събира заема и таксите по него ми изпрати писмо, в което пише, че ще ми взима цялата заплата и ще дойде в къщи да ми опише и вземе имуществото - аз със само поръчител, все пак, струва ми се, че е редно да ми удържа дълго и тъжно някаква сума, но всичко...
- познатите ми стопираха описа на имущество, защото са внесли 30% от исканата сума, обаче съдия-изпълнителят ми е удържал цялата заплата за август - не е ли това нарушение на някакъв нормативен акт? Въобще, моля ви, кажете ми кои закони уреждат тези неща и какви права имам аз.
Благодаря ви!
| |
Тема
|
Re: Поръчител съм по заем, имам малко проблеми...
[re: little_rabbit]
|
|
Автор | Civ (Нерегистриран) |
Публикувано | 05.09.07 20:48 |
|
моля ви, кажете ми кои закони уреждат тези неща и какви права имам аз.
Тези неща ги урежда ГПК гражданско-процесуалния кодекс
ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИ ПРАВА са да следите спазването на законовата процедура, чрез която ще вземат от Вас парите. Всичките пари по дългът + лихви + разноски.
За съжаление такава е фигурата/ролята на поръчителя.
Той ПОРЪЧИТЕЛСТВА със СЕБЕ СИ, чрез себе си, с това което притежава, за да плати чуждият дълг.
А между вас,длъжниците, се “оправяйте “ после.
| |
Тема
|
[re: Civ]
|
|
Автор |
Публикувано | 06.09.07 07:00 |
|
А нямаше ли някакъв закон, според който да не може да ми се взима цялата заплата?
| |
|
Ами, да, не може да ми взима всичките пари. Ето:
В отговор на:
Чл. 341. (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г., изм. и доп., ДВ, бр. 28 от
1983 г.) (1) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или
върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто
размер е над минималното месечно трудово възнаграждение, може да се удържа само:
а) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) ако осъденото лице получава до 100
лв. месечно - 1/5 част, ако е без деца, и 1/6, ако е с деца, които то издържа;
б) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) ако осъденото лице получава от 100 до
150 лв. месечно - 1/4 част, ако е без деца, и 1/5, ако е с деца, които то
издържа;
в) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) ако осъденото лице получава от 150 до
200 лв. месечно - 1/3 част, ако е без деца, и 1/4, ако е с деца, които то
издържа;
г) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) ако осъденото лице получава от 200 до
250 лв. месечно - 1/2 част, ако е без деца, и 1/3, ако е с деца, които то
издържа;
д) (нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) ако осъденото лице получава над 250
лв. месечно - във всички случаи - 1/2 част
Сега кого да гоня - работодателя ми, че му превежда цялата заплата или съдия-изпълнителя, че че ми дава нищо?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ha! (Непознат) |
Публикувано | 06.09.07 07:33 |
|
съвсем лаишки
но нещо не ми се връзва
какво имаш предвид с той е осъден по бързата процедура (както и аз, и другите двама поръчители
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
[re: ha!]
|
|
Автор |
Публикувано | 06.09.07 14:24 |
|
Ха, получих писмо от съдия-изпълнител, в което пишеше "Вие сте осъдена да заплатите сумата от...". Като им се обадих да питам защо, ми отговориха, че е защото съм поръчител на едикой си. А на въпроса как така ме съдят без аз да знам, ми казаха, че по бързата процедура е така. Същите писма са получили другите двама поръчители, както и този, който е изтеглил заема. Какъв съвет ще ми дадеш?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ha! (Непознат) |
Публикувано | 06.09.07 15:12 |
|
никакъв съвет не мога да ти дам
мислех си че поръчителството е нопрмален договор между банката и поръчителя
и като така не виждам място за съдене.
настъпили са очаквани и описани в договора обстоятелства. съответно банката трябва да ви уведоми и вие да си пристъпите към изпълнение на ваще си задължения по договора
та затова питах
което ме води на разсъждения - кредитополучателят да си съди работодателя за нанесени имуществени и морални щети (лошо кредитно досие)
вие да си прочетете договора и да поразмислите по мойта теза
прекрасна, ужасна - все тая, резултатът е съсипващ
| |
Тема
|
[re: ha!]
|
|
Автор |
Публикувано | 06.09.07 15:33 |
|
Според мен има някаква договорка между служителя от банката (който е трябвало да потърси кредитополучателя, както и поръчителите, когато е видял, че не се изплаща редовно заема) и съдия-изпълнителя.
А аз и да чета под какво съм се подписала навремето като поръчител, е все едно, кредитът е предсрочно изискуем и е даден на съдия-изпълнител за събиране... В моменат искам само да накарам съдия-изпълнителя да не ми взима цялата заплата. Но не не сещам как. Освен да говоря с моя работодател
Приемам всякакви съвети.
| |
|
Консултирай се с адвокат.
Там където съм ходил за консултация ми искат 20 лв.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
[re: bira_more]
|
|
Автор |
Публикувано | 07.09.07 10:02 |
|
Определено така мисля да направя . Но нали знаеш - човек първо пита по форумите и чак тогава ходи където трябва.
Искам да подчертая, че нямам проблеми с хората, на които е заема - работодателя ми бил превел цялата заплата на съдия-изпълнителя - ами хората ми я донесоха в къщи. Притесняват ме действията именно на съдия-изпълнителя, както и (за съжаление) на работодателя ми.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|