|
Тема
|
Помощ срещу застрояване на детска площадка!
|
|
Автор |
Eнтycиacт (голям) |
Публикувано | 01.05.07 13:37 |
|
Искам да помоля всички, които са повече в час със съответната материя, да помогнете със съвети за борба срещу новият план за регулация на ж.к. Овча купел-2 (в София), който наред със всички други глупости, предвижда и построяване на жилищна сграда върху ЕДИНСТВЕНАТА спортна площадка в района!!! Явно е, че новият устройствен план е в интерес единствено на бивши собственици на земи, както и на инвеститорите, които явно вече потъркват ръце в очакване на бъдещите строежи.
Тази спортна площадка (намираща се зад блок 25),
обаче е единственото останало място (след застрояването на поляните около квартала, където възрастни и деца играят футбол, родители учат децата си да прохождат, а поотрасналите деца ги учат да въртят педалите на колелото.
Сутрин, въпреки малките си размери на площадката, винаги има някой която да тича там, а събота и неделя стават доста сериозни футболни мачове на малки и големи. Изобщо, това е място на което кипи живот постоянно, а сега чрез новият устройствен план на квартала, там искат да построят 5-6 етажна сграда. А децата? Ами тях явно да ги газят колите по улиците! Или да стават наркомани или каквото си искат - стига на нямат нужда от площадка за спортуване!
Освен това се предвижда построяване и на други два малки блока в съседство, между блок 24 и улица "Детелина" (разстоянието е много малко), където в момента има поставена тенис маса, на която по цял ден играят децата.
Приятели - помогнете! Толкова малко остана за децата ни в тази пренаселена и задръстена с коли София - налага се да организираме всичките си сили за да го запазим. В срок до края на тази седмица трябва да се възрази срещу проекта пред общинската администрация. Нуждаем се от помощ за формулиране и прецизиране на текста на възражението. На какво да се опрем при възразяването? От чисто човешка гледна точка нещата са ясни, но трябва проблема да се оспори и юридически. Кои нормативни актове може да са нарушени при един такъв план за регулация? Отстояния? Някакви ограничения при промяната на регулацията на спортни площадки? Не би трябвало такива неща да са позволени (друг въпрос е че ни писна да се случват), така че някой си е затворил очите за някои подробности в този план и ние трябва да намерим слабите места за да стъпим на тях при възразяването. Къде и какво да търсим?
Моля, помогнете също така и да събудим медиите, кметството, неправителствените организации, може би даже спортното министерство, спортни организации и т.н. всеки който може да окаже някакъв натиск срещу това безумие.
Моля всеки който може да помогне да пише или тук (като правен форум), или на мейла ми cristo@abv.bg със съвети - ще сме благодарни на всяка подкрепа.
| |
Тема
|
Re: Помощ срещу застрояване на детска площадка!
[re: Eнтycиacт]
|
|
Автор |
Eнтycиacт (голям) |
Публикувано | 02.05.07 12:38 |
|
хайде де, няма ли юристи тук!?
ако не е тук мястото, кажете къде да пиша за да получа отговори на многото въпроси?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mиpa_M (несериозна) |
Публикувано | 02.05.07 13:09 |
|
Не всеки юрист се занимава с административно право и специално със .
Питай и ако искаш. Ако питаш за форум, де.
Но според мен трябва направо да наемете адвокат.
Иначе - моите съболезнования. В съседство с нашата кооперация (Пловдив) също строят едно малко блокче между други две. Там поне нямаше спортна площадка, затова пък скриха изгледа на едни гарсониери, които имат прозорци нататък. Това, което разказваш ти, е тъжно, но лично аз не знам дали може нещо да се направи.
Редактирано от Mиpa_M на 02.05.07 13:16.
| |
Тема
|
[re: Mиpa_M]
|
|
Автор |
Eнтycиacт (голям) |
Публикувано | 02.05.07 13:22 |
|
Ами четох доста Закона за устройство на територията, рових се и в свързаните закони, предмет на гражданското право (като счетоводител имам опит с четене на закони) и според ЗУТ излиза, че е много трудно да мине нов регулационен план и да се смени статут на земя от зелана площ в строителство, ако собствениците на съседни имоти не са съгласни - поне така аз тълкувам закона.
Притесняма ме обаче, че околните блокове представляват "етажна собственост", не знам какъв е статута на земята под и около блоковете и от там каква е възможността на живущите в тези блокове да бъдат разлеждани като "собственици на съседни имоти" и съответно да оспорват - такива работи ме объркват.
Все някой с юридическо образование е изучавал ЗУТ и Закона за собствеността, сблъсквал се е с практиката, и може да даде някакви идеи и едно "рамо" за борба и оспорване, докато още сме в срок.
| |
|
и още снимки:
| |
|
Пич това е чудесно но все пак спазвайте правилата на играта.Да Вие сте вложили средства и умение,да децата играят там и т.н.Ами хората на които е отнет този имот.Все пак се опитваме да станем поне малко законова държава.От тези снмки добивам, поне малко представа ,че пречки освен морални за строежа няма.Успех в борбата и съвет купете си земята и тогава може!! И наемете адвокат по вещно право!
Знай си границата на тъпотата
| |
|
а бе умник - на дедо ти е отнета нива. НИВА! ПОЛЕ!
ако спазваме правилата на играта, ама така както се играе по цял свят, а не в България, на собствениците на земите трябва да им се даде някъде другаде отново НИВА, да копаят и садят!
Защото собствениците на тези имоти не са си мръднали пръста да направят тази земя толкова скъпа, колкото е тя сега - станала е такава, защото тази държава, срещу която реват, че им била отнела земите, е решила София да се развива в тази посока и защото не те, а всички ние сме облагородявали земите през това време.
Земята стана толкова скъпа в резултат на труда на цялото общество през всички тези години. Един кв.метър на Цариградско шосе струва стотици евро, в резултат на труда на цялото общество, на всички хора, изградили София и построили Цариградско шосе. А собствениците получават сега земя с перфектно местоположение наготово! Представяте ли си нормалната ситуация, как от затвора излиза след 20 годишна присъда някой убиец и изнасилвач и на другия ден продава земята на дядо си и става милионер... би ли се почувствал някой в безопасност?
А децата какво да правят? Да бъдат прегазвани по улиците, защото няма къде да играят, от БМВ-тата на същите тези пръкнали се без никакъв труд милионери.
Да, може би някой няма да забогатее толкова, колкото е планирал, ама моля ви се, никой не е останал с наследство от само един декар земя... Просто от всичките имоти ще получи един декар по-малко... или държавата ще му го купи, както изкупува терените по околовръстното, защото си мисля че здравето на децата ни е по-важно от пътищата за колите ни.
Или греша?!
| |
Тема
|
Re: малко снимки
|
|
Автор |
naci (нефашиста) |
Публикувано | 03.05.07 09:41 |
|
Не се играе така по цял свят умника пропускаш 45 години от развитието,ако тази нива беше на дядо и никой ентусиаст като тебе нямаше да може да я пипнсе с пръст и щеше да си купиш апартаментче там гат върбата роди круши.Като си толкова отворен купи си земята/пак на дядо ми/,ама не то е гот да се живее евтино нали.Купи и градинката.И понеже дядо ми за разлика от твоя е бачкал и сега вместо да съм някъде другаде разговарям с теб и ще си прибера стотиците или хиляди евро на кв.м и не само от Цариградско а и от Овча купел 2 и ще си свиркам и няма да ми пука за теб и твойте деца, щото те за разлика от твойте 45 години не са се възползвали от това че имам нива.А ти си я ползвал при това без пари.Що не си дариш твойта на село а,ама плачеш за чуждите.
Знай си границата на тъпотата
| |
Тема
|
|
|
Автор | az (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.01.08 13:43 |
|
А СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ИМОТИТИ КАКВО ДА НАПРАВЯТ?.АКО БЯХТЕ НА ТЯХНО МЯСТО?
| |
Тема
|
Re: малко снимки
|
|
Автор | aз (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.01.08 13:46 |
|
а на каква цена ще купува общината ? Тая работа не става така
| |