|
Тема
|
свободна професия, или..?
|
|
Автор |
how_to (н0в) |
Публикувано | 26.11.05 19:12 |
|
Здравейте!
Работя на трудов договор в сферата на услугите (по-точно рекламно-издателска дейност). Извън това искам да мога законно да изпълнявам поръчки на частна практика. Не искам да регистрирам фирма. Търся начин да легализирам свободна практика.
Първият ми въпрос е - Какво трябва да направя, за да е узаконня дейността си? Достатъчно ли е да се регистрирам по БУЛСТАТ?
И вторият - как мога да издавам официален документ за разплащане с клиенти?
Благодаря ви

| |
Тема
|
Re: свободна професия, или..?
[re: how_to]
|
|
Автор |
kyмaнич (пристрастен) |
Публикувано | 27.11.05 16:54 |
|
Щом работиш и по трудов договор - няма да ти е необходимо да се регистрираш по Булстат като лице упражняващо свободна професия. А щом и не щеш фирма - остава ти само варианта да сключваш граждански договори с възложителите. Виж тук - има нещо близко:
| |
Тема
|
[re: kyмaнич]
|
|
Автор |
how_to (н0в) |
Публикувано | 28.11.05 12:22 |
|
А би ли ми казал, след като работя на трудов договор и това е достатъчно, как бих могъл да удостоверя пред мой клиент, че услугите, които предлагам са легални?
И ако сключа граждански договор с клиента, как би ставало с официален документ разплащането все пак?
| |
Тема
|
[re: how_to]
|
|
Автор |
Пp.Heдeв (Кафеджия...) |
Публикувано | 28.11.05 13:52 |
|
Разплащането е със "сметка за изплатени суми", издава я клиентът ви, с което си удостоверява разходите. Има един недостатък с гражданските договори - осигуровките, които трябва да плати клиентът ви, но това зависи и от размера на поръчката. Колкото ако искате да видите какво представлява СИС -
«Колхоз подымать – не чекистом работать!»
| |
Тема
|
[re: Пp.Heдeв]
|
|
Автор | Aз cъм (Нерегистриран) |
Публикувано | 28.11.05 15:01 |
|
А аз работя само на граждански договор в една фирма и същата ме осигурява. Следва ли да се регистрирам по БУЛСТАТ ???
| |
|
|
|
|