|
Тема
|
Може ли отпуск на половинки дни
|
|
Автор |
1OOOOOO (полупознат) |
Публикувано | 22.08.05 18:03 |
|
Работя в бюджетно предприятие по трудов договор, администрация. Предстой ми детето да бъде първи клас - първа смяна. Имам неизпозвани 10 работни дни платен годишен отпуск. Има ли възможност да ги ползвам като 20 половин работни дни, тъй като съм в състояние да си върша текущите задължения.
Благодаря предварително.
Всяка болка билка си има.
| |
Тема
|
Re: Може ли отпуск на половинки дни
[re: 1OOOOOO]
|
|
Автор | Бapбитo (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.08.05 21:04 |
|
може
| |
Тема
|
[re: Бapбитo]
|
|
Автор |
kyмaнич (ентусиаст) |
Публикувано | 23.08.05 12:02 |
|
защо мислиш, че може? Верно е, че според чл. 172 КТ:
Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползва наведнъж през календарната година, за която се полага отпускът.
------
Но тези части са "части" от цели дни, а не части от раздробени дни.
Такова ползване, (макар и нерегламентирано) може да стане само при наличие на добра воля от страна на работодателя. (може да разреши формално ползване на 10 дни, като лицето ползва 20 дни по 4 часа). Но във ведомостите ще фигурира, че лицето е ползвало 10 пълни дни.
| |
Тема
|
[re: 1OOOOOO]
|
|
Автор | тoни (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.08.05 11:08 |
|
В подкрепа на Куманич. КТ не допуска ползването на платения отпуск разхвърлен в часове. Идеята на законодателя половината да се ползва наведнъж е с цел работникът да се възстанови.
На практика много работодатели се споразумяват "вътрешно" с родителя на първолака по схемата подадена от колегата. Пробвайте, едва ли ще ви откаже.

| |
|
|
|
|