|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Защо ПCC събира такси за спасяване?
|
|
Автор | БЧK (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.08.05 00:26 |
|
Търся съдействие за решаването на един роблем:
Планинската Cпасителна Cлужба е в състава на Българския червен кръст (БЧК), който е неправителствена организация. Държавните организации нямат право да събират такси при спасяване на хора, но за другите това не е регламентирано. БЧК е обществена организация, която обаче се подпомага и от държавата. Ето защо, според мен тя също не би следвало да събира такси при спасяване на хора, т.е. не би следвало да функционира като частна спасителна служба.
| |
Тема
|
Re: Защо ПCC събира такси за спасяване?
[re: БЧK]
|
|
Автор | Mиpa (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.08.05 00:35 |
|
Стига сега, "държавните организации" имат право да събират такси за какво ли не, как да нямат право за спасяване на хора. Знам колко дебело ще ти излезе, ако се наложи, но ти какво предлагаш, кой да поеме разноските?
| |
Тема
|
[re: Mиpa]
|
|
Автор | Az (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.08.05 03:08 |
|
Regionalnite biznemseni, koito pecheliat ot tyrizma
| |
Тема
|
[re: Az]
|
|
Автор |
Mиpa M (несериозна) |
Публикувано | 16.08.05 09:13 |
|
Е, не знам, сигурно биха могли, но според мен не можеш да изискваш всичко да ти е безплатно. Ако е - толкова по-добре. Ако не е, кой ти е длъжен? Държавата? Ама докъде, за всичко ли? Не знам.
Иначе съм чувала колко струва, и също съм чувала мненията на някои познати за "главните" хора в ПСС. Всъщност и в "Туризъм" бяха написани такива мнения, и друго бяха написали, но ти явно не си останал доволен и затова си дошъл тук.  
В сто села и махали
ще направим сто бели.
| |
Тема
|
[re: Mиpa]
|
|
Автор | ER (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.08.05 10:21 |
|
А тогава защо не и Бърза помощ да спасява срещу заплащане?
| |
Тема
|
[re: ER]
|
|
Автор |
Mиpa M (несериозна) |
Публикувано | 17.08.05 11:18 |
|
Щото там рискът обхваща всички. Всеки може да се разболее.
И с пожарната е почти същото. Държавата е преценила, че си струва да отделя от данъците на всички, за да гаси от време на време по някой пожар, който не се знае при кого ще е.
Има задължителни здравни осигуровки, нали знаеш. Е, признавам, не знам дали ако не си здр. осигурен, ще си плащаш бързата помощ, май съм чувала, че не, но не съм проверявала, нямам време да търся.
В планината сам си се набутал на място и в сезон, откъдето да те спасяват. Не казвам "сам си си виновен", не искам така да звучи. Мисълта ми е, че го правят сравнително малко хора. Затова планинските застраховки са по желание. Но разноските все някой трябва да ги поеме. Държавата е преценила, че не иска да е тя, за разлика от пожарната. И вероятно - по горепосочената причина. Иначе имаш възможност да си поспестиш разноски, като се застраховаш.
В сто села и махали
ще направим сто бели.
| |
Тема
|
[re: Mиpa M]
|
|
Публикувано | 17.08.05 11:50 |
|
Според мен щом ги финансира държавата би трябвало да не се заплаща нищо допълнително. Иначе излиза , че държавата им превежда средства за да поддържа съществуването им, но съществуването им е безмислено ако не им се плати допълнително. Друг вариант е да им се плаща от такси, събирани от местния туристически бранш, някой беше дал такава идея тук, дали под формата на застраховка, покрита от цената на нощувката (което не обхваща всички потенциални "клиенти" на ПСС но би било достатъчно) или по друг начин е въпрос на реализация.
Ако отидеш на море и се къпеш на охраняем плаж не плащаш нищо за това.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mиpa M (несериозна) |
Публикувано | 17.08.05 12:18 |
|
Не знам, въпрос на преценка.
Това с нощувката наистина не обхваща чувалуващите, палаткуващите и еднодневно разхождащите се.
А местните туристически бизнесмени защо и те да не изпищят, ако ги накараш да заделят средства за това? Както предложи някой нагоре по темата. Още повече, онези от тях, които организират нещо, при което може да се наложи спасяване, нормално са се погрижили и за застраховка на клиентите и са си я включили в цената, която им искат.
Застраховката всъщност е един вече измислен и добре измислен начин.
А иначе има много служби, включително държавни органи, които получават средства от държавата и въпреки това събират такси. Съдът е най-популярният пример. Всъщност таксите служат, за да покрият разходите на държавата.
В сто села и махали
ще направим сто бели.
| |
Тема
|
[re: Mиpa M]
|
|
Публикувано | 17.08.05 13:54 |
|
Ами както арендаторът на плажа е задължен да осигури спасители така и колегите му в планинския туризъм биха могли да бъдат. Нали техните гости идват именно заради планината, поне повечето. В крайна сметка, става дума за малко пари, предполагам по 1 лв. да се отделя от всяка нощувка ще е достатъчно да се покрият разходите за няколкото спасителни операции на сезон. Не е толкова важно, че палаткуващи, чувалуващи и т.н. няма да са платили за това, по-важното е че на който и да му се наложи ще знае че има помощ, а от друга страна на спасителите ще им бъдат възстановени разходите. А отделен въпрос е по какви разчети са определени сегашните цени. След като част от издръжката е за сметка на държавата най-малкото не би трябвало да се гонят някакви комерсиални цели с тези цени. А ако не ме лъже паметта, едно сваляне от планината на човек в беда е от порядъка на 400 лв. + допълнение за всеки час. Струва ми се, че се получава дублирано заплащане на труда на спасителите. В случай че за цял месец не е имало нито една операция те пак ще си вземат заплатите, нали?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mиpa M (несериозна) |
Публикувано | 17.08.05 14:00 |
|
Има и доброволни спасители, не само щатни.
Нали и пожарникарите си взимат заплатите, дори и един пожар да няма.
Другото - въпрос на преценка как е най-справедливо. По-доволни и по-недоволни винаги ще има.
Виж двете теми и в "Туризъм", ако не си ти този, който ги пусна.
В сто села и махали
ще направим сто бели.Редактирано от Mиpa M на 17.08.05 14:03.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|