Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:48 17.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Как да сменя предназначението на имота си?  
Авторнeзнaйka (Нерегистриран)
Публикувано16.08.05 18:25

Ще бъдете ли така добри да ми дадете съвет по следния казус:
Имам реституиран имот, който според ОГП е предназначен за парк. Към днешна дата все още няма направен подробен градоустройствен план. С какви искания можем да излезем пред ДАГ и столична община ?
/след като прочетох ЗУТ стигнах до извода, че възможностите ми са следните:
А/ Да искаме смяна на предназначението на имота ;
Б/ В случай, че получим отказ по в-т А да излезем ли с предложение за продажба на имота , както е според ЗУТ /чл.199 (1)/
Мога ли да включа двата варианта в едно писмо-предложение до ДАГ и Общината?
Ще бъде ли груба грешка да напиша двете приемливи за мен предложения да бъдат написани едновременно или е редно да напиша вариант Б само , в случай, че получа отказ на първото предложение?
Общите градоустройствени планове имат ли давностен срок? А подробните?
Не е ли абсурдно в рамките на 10 години /от момента на възстановяване на имота ни/ да не можем да се разпореждаме реално с имота си? Как можем да излезем от тази сфера на абсурда? помощщщщщщ, добри хора, помощщщ!!

Обещавам, че когато имам приходи от продажбата на този толкова затлачен имот ще ви потърся за разплащане за консултацията.
Благодаря.Благодаря. Благодаря. Благодаря.Благодаря.

Тема Re: Как да сменя предназначението на имота си?нови [re: нeзнaйka]  
Автор Бapбapeлa (wild)
Публикувано16.08.05 22:38

сега не ми се рови в ЗУТ , но ние във Варна вдигнахме голям шум за това, че в парцели обособени като паркови места, е било разрешено строителство . при нас Кмета на града издаде заповед за забрана предприемане всякакви процедури докато не бъде изработен, одобрен от гражданите и приет нов устройствен план на града... общинските съветници се съгласиха . сега май хвърчат глави на длъжностни лица , че не с чели какво пише в закона.

всъщност ето какво пише в ЗУТ

Чл.9. (1) Промяна на предназначението на територии и на поземлени имоти с цел застрояване се извършва въз основа на действащ подробен устройствен план.
(2) (изм.,ДВ,бр.65 от 2004 г.) Не може да бъде променяно предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове. Не може да бъде променяно предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в общите или подробните устройствени планове в урбанизираните територии за озеленени площи, които не са реализирани, освен на части от тях за изграждане на съоръжения на техническата инфраструктура.
(3) (изм.,ДВ,бр.65 от 2004 г.) Промяната на предназначението на територии и поземлени имоти, предвидени в устройствените планове в урбанизираните територии за озеленени площи, се разрешава след положително становище от обществено обсъждане, проведено по реда на чл.121, ал.1:
1. от Министерския съвет по предложение на областния управител - за държавните имоти;
2. от общинския съвет с решение, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците - в останалите случаи.
(4) В територии без устройствени планове за предназначение на поземлените имоти се счита фактическото им ползване, доколкото то не противоречи на закон, и може да се променя с цел застрояване само въз основа на подробен устройствен план.
(5) (нова,ДВ,бр.65 от 2003 г.) Разрешенията или отказите по ал.2 и 3 се издават в двумесечен срок от постъпването на искането и могат да се обжалват по реда на чл.215.

определено - няма да е е лесно да сменяш предназначение ... а ако го продаваш - пак нема да е лесно, щото никой не купува за да поддържа парк...гледа да льосне един куп бетон и да го продаде по 1000 евро кв.м.

а защо искаш да сменяш поредназначението - особено на парк....аз никак не ги харесвам тия неща ...щото зелено не остана в градовете....

Авторняkoй (Нерегистриран)
Публикувано17.08.05 00:19

Ако големината на терена позволява, не е ли възможно мястото да се използва за малка сладкарница с един красив детски кът. За кръчма - НЕ. Мисля, че и общината ще спечели, не пари, от една такава придобивка. А и рекламодатели може да се намерят, една табела за спонсорство и готово.

И собственикът ще си докарва повече от нищо, както пише е през последните 10 г., хем нова радост за децата.

Тема Re: Как да сменя предназначението на имота си?нови [re: няkoй]  
Публикувано17.08.05 11:37

спестих определението 'гробищен' пред думата парк;((
Мога да направя 'кът на витаещия дух" дали ще бъде по-интересен от влакчето на ужасите?!?!

Тема Re: Как да сменя предназначението на имота си?нови [re: Бapбapeлa]  
Публикувано17.08.05 11:45

обичам озеленените площи, но не и ограничителните режими((
нямам нищо против в Сф да има разширение на гробищния парк /съзнателно пропусках определението в първоначалното ми запитване/, но определено съм против да е за моя сметка.
Някакви идеи как да се преборя с проблема?
Благодаря.

Публикувано17.08.05 11:50

Прочетох ЗУТ преди да реша да задам въпросите си в клуба. Дори след прочита на ЗУТ не бих се отказала.:)

Автор Бapбapeлa (wild)
Публикувано17.08.05 12:16

действай тогава...въпреки че аз в тази необятна материя на ЗУТ се ровичкам още преди да го има ЗУТ, а беше ЗТСУ и ППЗТСУ - не в насока като твоята - но съм доста в час , кое може и кое- не ... определено ми е странно кой е бил този чиновник, който е разрешил да се реституира гробищен парк.... ...ужас.... би трябвало общината да го изкупи, щото на теб гробище не ти трябва, да го стопанисваш.... ако там има погребани човеци, какво ще ги прави общината.... ако ти разреши на промениш предназначението.... да не предизвикаш конфликт по-фрапиращ от нашия във Варна....

за София не мога да дам варианти, може и да има . тук пишат юристи работещи в София и са наясно какво може в тази община. За Варна съм на 99,999999 % сигурна , че промяна на предназначението на такъв имот няма да бъде разрешена. по-скоро изкупуването му , обаче няма да се размине без спор за цената.... този спор го има за всяко нещо май, стане ли въпрос държавата или общината да плаща.

ако няма ограничителен режим в България - няма да остане зелена площ .... лични наблюдения имам достатъчно... българинът като цяло няма гражданско съзнание.... далеч сме от Хамериканците.

Публикувано17.08.05 12:34

:)
имота е предназначен за разширение на гробния парк. в Сф има нужда от ново гробище и решението на проблема е почти неотложен, но държавните и общински служители нехаят. Дали причината е, че няма да има далаверка от сделката?!?:)

Публикувано17.08.05 12:34

:)
имота е предназначен за разширение на гробищния парк. в Сф има нужда от ново гробище и решението на проблема е почти неотложено, но държавните и общински служители нехаят. Дали причината е, че няма да има далаверка от сделката?!?:)

Тема Свържи се с ...нови [re: нeзнaйka]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано17.08.05 16:20

гробищната управа.
Вземи си нотариален акт. Започни да продаваш места за гробове в имота си. Свържи се със "Софийски крематориум" АД или погребална агенция "Карма" и започни да продаваш колумбарийни клетки на твоята територия. С договори става това, естествено.

И това си е бизнес. Даже много печеливш.

Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Бъдете високи!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.