|
Тема
|
Продажба на МПС с пълномощно+декларация - help!
|
|
Автор |
GlN (погромист) |
Публикувано | 14.03.05 03:13 |
|
Здравейте,
На път съм да си "купя" автомобил по известния начин с пълномощно от инвалид. Малко необмислено го капарирах, като чак сега изчетох всичко по темата в този форум почнах да се притеснявам - дали е възможно да си вържа гащите по някакъв начин или да жертвам капарото (10% от цената)?? Продавача ще ми осигури генерално пълномощно включително препродажба (за която той пак ще ми е необходим (или не?!?) поради ) както и декларация, че автомобила е закупен с мои средства. Под връзване на гащите подразбирам възможността по един или друг начин гарантирано да не го ХХХ - било то да мога да продам на себе си колата (и да си доплатя това мито) или да си върна парите пък дори и по съдебен път.
В момента ми се зараждат няколко плана за действие:
1) Да оставя нещата както са си, защото декларацията ми гарантира евентуално връщане на сумата по съдебен път.
2) Да го накарам да подпишем предварителен договор за покупко-продажба за след 6 месеца (примерно), когато без проблем ще си покрия митото.
3) Направо да пробвам да си взема капарото и ако не го дава да го жертвам.
4) ?
Просто вече съм решил че трябва да го купя реално възможно най-скоро, само дето точно в този момент не мога... как да си го гарантирам?
Какво друго ме грози, смъртта на продавача в периода преди да откупя колата? Мога ли да се справя и с този вариант? Помогнете моля! Кажете къде греша в предположенията си, то е ясно че малко съм пооплескал ситуацията ама да я пооправя поне доколкото е възможно 
| |
Тема
|
Re: Продажба на МПС с пълномощно+декларация - help!
[re: GlN]
|
|
Автор | Aлekcaндpoв (Нерегистриран) |
Публикувано | 14.03.05 11:24 |
|
Гледаш прекалено негативно на ситуацията...Вярно, че има риск, но подобни сделки се сключват всеки ден по много.....Рискуваш едва ли не само с капарото....Може да те прецакат..Но ако всичко се развие както сте се договорили, т.е. получиш колата и дадеш остатъка от сумата, вече почти всичко си е наред.....ще си караш колата с т.нар. "генерално пълномощно" от инвалида докато изтекат трите години, а след това направо си я прехвърляш сам на себе си без да дължиш мито....Ако реши инвалида да си оттегля пълномощното, ще стигнете до съд....Но всичко е толкова прозрачно, че едва ли някой съдия ще повярва, че документният собственик си е реален собственик.....Така че, СПОКО...Стискай палци само търговецът на коли да е коректен....:)))))))
Стискай палци и да не вземе да умре инвалида преди да са изтекли трите години...Тогава възниква задължение наследниците да платят митото (има решение на ВАС по казуса).....
| |
|
> Но всичко е толкова прозрачно, че едва ли някой съдия ще повярва, че документният собственик си е реален собственик
От позицията на препатил ли го казваш или имаш юридически основания да ме посъветваш така? Защото дори от километър да личи моята добросъвестност, не пречи някоя алинейка да ме остави с пръст в устата - иска ми се да знам, че има някакъв такъв прецедент с благоприятен изход за фактическия собственик.
| |
Тема
|
Re: Дали?
|
|
Публикувано | 14.03.05 12:27 |
|
Не съм препатил лично, но не съм чувал някой инвалид да си е оттеглил пълномощното, да е подал иск срещу владеещият несобственик.....и да е получил владението върху "собствения си" автомобил.... Според мен ще е прецедент подобно решение....Теоретично всичко може, но иначе....:)))))))))) Но не мога да посоча съдебна практика по въпроса....
Миналата година имаше един инвалид, който се беше залял с бензин и искаше да се пали пред Парламента точно за същото нещо.....Лично разговарях с него по телефона и той каза: "Имам кола на мое име, а се чудя с какво да се придвижвам"........"Не съм дал пари за тази кола, получих пари за да отстъпя инвалидното си право, но какво от това ?"........"щом колата е на мое име, тя си е моя собственост"....и т.н........В крайна сметка нищо не стана......Повече не се чух с въпросния тип, а и медиите не проследиха случая......
Колега, не знам какво да те посъветвам, защото няма начин "хем вълка да е сит, хем агнето да е цяло".......Всеки ден много хора поемат подобни рискове, заради прекалено високите мита.....Скоро ще си купувам кола, и сигурно и аз ще прибегна до инвалидните права......:)))))))))))
Очаквам с интерес мненията на колеги, които са се сблъсквали с подобен случай и могат да посочат практика по въпроса...
| |
Тема
|
Това не е форум....
|
|
Автор |
abettor (добър) |
Публикувано | 14.03.05 15:28 |
|
....за морални поучения, но все пак - защо искаш да ползваш правата на другиму, в случая инвалид?
Това е и неморално и незаконно.
Да, някои заобикалят на свой риск закона, но това си е за тяхна сметка.
Моят съвет е - купи си колата с нормален договор и си плати митото.
Нямам време, а и не ми се иска да обсъждам какво става с инвалида, ако , не дай си Боже, направиш ПТП със смърт. И избягаш.
Практически възможно, нали?
| |
Тема
|
Re: Това не е форум....
[re: abettor]
|
|
Автор |
GlN (погромист) |
Публикувано | 14.03.05 16:08 |
|
Изглежда немалко са усложненията, обаче съм с единия крак вътре. Принципно съм съгласен с тебе и така трябва да бъде. Мерси за съвета.
| |
Тема
|
!!!!!!!
[re: abettor]
|
|
Публикувано | 14.03.05 17:18 |
|
:)))))))))))))......................
..............."защо искаш да ползваш правата на другиму, в случая инвалид?
Това е и неморално и незаконно"..............
- Защото понякога колата и митото са с еднаква стойност.......А за морал изобщо не ми се говори.....
| |
|

А Рая?

| |
|
|
|
|