|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
kupuvane na apartament izvyn syprujeskata obstnost
|
|
Автор | Nikolai (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.02.05 01:45 |
|
Iskam da kupja apartament v koito da jiveem sys syprugata mi i deteto ni, no iskam da sym siguren che suprugata mi ne moje da ima pretencii kym nego v sluchai na razvod. Apartamentyt ste byde zakupen s izcjalo moi pari (v smisyl specheleni ot men v USA, no chast ot tjah sa specheleni sled kato veche sme se ojenili - tova oznachava li che apartamenta avtomatichno njama da se vkljuchi v obstata syprujeska sobstvenost, i kak se dokazva tova?), no kakyv e nai-dobrijat nachin po koito da go napravja? Dobra ideja li e da registriram firma (i kakva?) i da go kupja na imeto na firmata? Ima li vyzmojnost sys jena mi da podpishem dogovor che tja njama pretencii kym jilisteto (tja e syglasna)? Znam che predbrachnite dogovori sa nezakonni v Bylgaria, no kak stoi nestata samo s dogovor za jilisteto?
| |
Тема
|
Re: kupuvane na apartament izvyn syprujeskata obstnost
[re: Nikolai]
|
|
Автор |
Cтpeйнджъp (адвокат) |
Публикувано | 12.02.05 04:02 |
|
Така наречените предбрачни договори, от гледна точка на българското семейно право са недействителни.
По презумпция имот придобит по време на брака е СИО, при развод всеки от съпрузите обаче може да докаже по-голям или изключителен принос (въпрос на доказване в бракоразводния процес, но съобразно практиката на ВКС и ВС приноса не се изразява само в парични средства, а и в полагане и грижа за семейството, както и в отглеждането и възпитанието на децата).
И да регистрирате търговско дружество, съпругата ви може да има претенции относно част от дружествения ви дял при един евентуален развод (друг е въпроса дали ще може да докаже, че има някакъв евентуален принос по отношение него).
Нещо повече, при прекратяване на брак семейното жилище се предоставя за ползване на родителя, който ще упражнява родителските права.
Имайте предвид, че ако влезете в едни сложни схеми, да го купи например майка ви, а после тя да ви го дари... в един момент може да се окаже, че примерно брат ви, след смъртта на майка ви атакува дарението, като накърняващо запазената му час (ще е абсолютно в право си, между другото, често се случва братя да не си говорят поради имуществени спорове). Също така разпореждане с имот, който не е СИО, но е семейно жилище става само със съгласието на другия съпруг (несобственик).
| |
Тема
|
|
|
Автор |
donna2 (пристрастен) |
Публикувано | 12.02.05 07:50 |
|
Ти тая съпруга май за нищо я нямаш от зададения въпрос стигам до извода ,че си абсолютен егоист И макар че не е мястото тук се чудя как живее с такова като теб , просто е жилищито ще е СИО при евентуален развод ще доказвате по-голям принос вие там така или инъче получавате МНООООООГО по -вече от нея.
Схема разведи се ,купи жилище и после пак се ожени за нея та белким да спиш спокойно, че всичко което имаш на тоя свят е лично твое!
| |
Тема
|
[re: donna2]
|
|
Автор |
Cтpeйнджъp (адвокат) |
Публикувано | 12.02.05 13:29 |
|
И аз това си мисхелх де... но се сдържах да не кажа някои "по-мили" думи!
| |
Тема
|
Re: kupuvane na apartament izvyn syprujeskata obst
[re: Cтpeйнджъp]
|
|
Публикувано | 16.02.05 01:35 |
|
Misleh che tova e forum "Pravo" a ne " Zlojadi Feministki mrazeti myjete si". Vyobste ne vijdam kakvo zlobeete.
Pri polojenie che povecheto ot parite koito ste vloja v tozi imot sym gi imal i predi braka ni (toest ne sa chast ot SIO), mislja che e normalno da iskam kato gi prevyrna
v jiliste da si zapazja sobstvenostta.
P.S. jena mi e napylno syglasna s men i njama nikakvi pretencii , obache vse pak otnoshenijata mejdu horata se promenjat s techenie na vremeto, taka che se stremja da namerja optimalna variant.
| |
|
....И аз мисля, че отношенията търпят развитие с времето и нямаш гаранция за посоката.
Така че, при всички положения, е целесъобразно да си "опечеш нещата" Овреме!
Аз съм жена, но разсъждавам като теб. И съм сигурна, че колежките не биха реагирали така, ако въпроса беше зададен, със същите параметри, от жена!
Даже се увличам да мисля, че феминизма се е развил до такава степен, че вече има полова дискриминация, но насочена към мъжете!
Така че, ако нямаш брат/сестра, или ако имаш, но си имате доверие и можеш да разчиташ, че няма да те измами, купи го на родител и той да ти го дари!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Cтpeйнджъp (адвокат) |
Публикувано | 16.02.05 12:17 |
|
Отговорила съм ви достатъчно ясно на всички въпроси, а вие сте доста неблагодарен! Можеше едно "Благодаря" да вмъкнете за това, че ви спестихме около 50-60 лв. за консултацията! Типично по български! Когато сключваш брак, не си правиш тънки сметки! Поне аз така си мисля! Би трябвало да доставя удоволствие, че нещо е ваше и е общо! Все едно мъжа ми сега да си прави сметка, ако сега си купим нещо в София, а това си е инвестиция, а той смята да я прави, какво ще стане при един развод... Ми така де ще имам хубаво, голямо и просторно жилище, обзаведено... направо да си вземам багажа, а?
Пък като не са СИО има начин да се докаже по-голям или изключителен принос при развод! И ако имате дете какво, ще изхвърлите детето и жена си на улицата ли? Само да вмъкна, жилището може да си е ваше, но ако майката упражнява родителските права, тя ще го ползва!
Ако бях на жена ви, щях да се замисля с какъв мъж живея!
Редактирано от Cтpeйнджъp на 16.02.05 12:20.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
eli4ka74 (Emi`s Mummy) |
Публикувано | 16.02.05 13:17 |
|
Аз не си спомнам да си уточнявал, че това ще е семейното жилище, че вече и да му се правят сметките кой ще отглежда детето и кой ще ползва апартамента.....Така де, може и да ти е n-то ....
IGNORANCIA IURIS NOCET !
| |
Тема
|
Re: Абсолютно си прав!
[re: eli4ka74]
|
|
Публикувано | 17.02.05 01:53 |
|
Blagodarja za bezpristrastnija otgovor. Obache imam brat, i imam po-goljamo deverie na jena si, otkolkoto na brat si.
Az si misleh za nesto drugo - jasno che predbrachnite dogovori sa nevalidni v Bylgaria, obache bi li bil validen edin dogovor- sporazumenie mejdu men i jena mi skljuchen sega - sled kato veche sme jeneni i predi kupuvane na apartamenta, v koito se kazva che tja e syglasna tui kato e zakupen s moi pari da ne se vkljuchva v SIO, no ako e semeino jiliste (toest ako ne pridobiem i drugo jiliste), si zapazva pravata za polzvaneto mu, dori i pri razvod?
Osven tova ako po zakon partie pridobiti predi braka ne sa chast ot SIO, kak se dokazva che tezi pari sa transformirani v jiliste? Tova samo pri razvod li stava?
| |
Тема
|
прочети чл.20 и чл.21 отСК!
[re: eli4ka74]
|
|
Автор |
eli4ka74 (Emi`s Mummy) |
Публикувано | 17.02.05 09:18 |
|
Според има 2 варианта:
1.Съпругата ти, след като придобиете апартамента, да напише една декларация и нотариално да заверите подписа й, като в тази декларация тя НЕ да се отказва от собственост (защото е забранено), а да декларира, че средствата, с които е придобит имота не са нейни, а са личен принос на съпруга...Николай, придобити преди брака. Тази декларация би ти послужила при евентуален бракоразводен процес да докажеш преобразуването на личното си имущество (по чл.21 от СК - от пари, придобити преди брака - в недвижим имот по време на брака).
По принцип презумпцията за съвместен принос и за възникване на СИО е оборима - чл.19 ал.3 СК- съвместния принос се предполага до доказване на противното.
2.Вторият вариант- по сложен, но по- сигурен е:
Да заведеш установителен иск в съда- пак по чл.21 от СК - т.е. искаш съда да установи преобразуването на личното ти имущество. Съдът ще се произнесе със силата на присъдено нещо и при бракоразводен процес другият съд ще трябва да се съобрази.Понеже СИО се унищожава само при развод, ти ще искаш да докажеш, че СИО изобщо не е възниквала.
IGNORANТIA IURIS NOCET
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|