Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:50 14.07.25 
Взаимопомощ
   >> Право
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Тея пълномощни за каране на коланови  
Автор Mиpa CM (несериозна)
Публикувано26.01.05 19:03

Че и с нотариално заверен подпис! Откъде накъде? Може ли някой да ми обясни?
Не говоря за упълномощаване за продажба на автомобила и т.н. Ясно, че за това ще е необходимо пълномощно. Но защо пишат в тях и "да управлява автомобила"?
Не мога ли да дам колата си на заем устно? Така обичаният от счетоводителите заем за послужване? Да я покара някой друг малко. Или да я покара много.
Какво като в ЗДвП пише "собственикът или упълномощеният от него водач"? Може ли упълномощаването да бъде за фактическо действие, а не за правно?!
Един познат ми разправя, че в негово присъствие били глобили някой, задето карал кола, собственост на инвалид, без да е упълномощен от инвалида.
Айде стига, бе! Кажете ми откъде следва това, че иначе няма да мога да спЪ. Please!

Тема Re: Тея пълномощни за каране на коланови [re: Mиpa CM]  
Авторha! (Нерегистриран)
Публикувано26.01.05 19:33

катаджиите не гледат за пълномощното
но застрахователите ...

Тема И защо?нови [re: ha!]  
Публикувано26.01.05 19:44

Закон за застраховането, чл. 78. Застраховка "Гражданска отговорност" по чл. 77, ал. 1, т. 1 са длъжни да имат:
1. собствениците, ползвателите, държателите и упълномощените от тях водачи на моторни превозни средства, регистрирани в страната.

Къде им е проблемът на застрахователите (освен в това, че трябва да плащат)?

Тема Re: И защо?нови [re: Mиpa CM]  
Автор Бayдoлинo® (Sine NOBilitati)
Публикувано26.01.05 20:02

Застрахователят няма да плати обезщетение на пострадалия,ако водачът не е бил надлежно упъномощен......въпреки че по отменения чл.349ал.2 ЗЗД има практика,че надлежното упълномощаване има значение за правото на регресен иск за изплатеното обезщетение от з-ля и нищо повече...

И все пак не ми е съвсем ясна идеята за това пълномощно!

O sancta simplicitas!

Автор Бayдoлинo® (Sine NOBilitati)
Публикувано26.01.05 20:17

Всъщност писменото пълномощно е необходимо единствено за доказване наличието на упълномощаване,но ако собственикът си се вози до теб би трябвало да нямаш грижи!?

O sancta simplicitas!

Тема Re: Тея пълномощни за каране на коланови [re: Бayдoлинo®]  
Публикувано27.01.05 12:39

Въпросът ми беше, когато собственикът не се вози до мен. От какъв зор трябва изобщо да ме упълномощава за едно фактическо действие - каране на колата му (без той да се вози). Заем за послужване!

Дори и упълномощаването да се налага, за да е ясно, че не си откраднал колата - пак е глупаво.

Редактирано от Mиpa CM на 27.01.05 12:48.

Тема Re: Тея пълномощни за каране на кола [re: Mиpa CM]  
Автор Blake (извънземен)
Публикувано27.01.05 14:53

ами ако те спрат с чужда кола дали не могат да те арестуват, като не можеш да докажеш ква ти е връзката със собственика на колата и че не си я откраднала? айде ако си в същото населено място - добре, ама ако си на другия край на България?

Just a genius

Тема Re: Тея пълномощни за каране на коланови [re: Blake]  
Публикувано27.01.05 19:33

Значи като не могат да се справят с кражбите - искат пълномощни. А ако нямам, какво, да не би да задържат колата?

Нещо ни мъ кефи идеята за пълномощно.

Автор Blake (извънземен)
Публикувано28.01.05 09:08

Ами много ясно...
Един от малкото документи, показващи чия собственост е колата - е талона. Когато той се води на чуждо име, ти всъщност какво правиш в колата??? ааа, някой ти я е дал, ама трябва да те упълномощи за това, което си е законния ред... не става въпрос само за кражби, а за всякакви произшествия на пътя...
Такъв е редът - приеми го...

Just a genius

Тема Re: Тея пълномощни за каране на кола [re: Blake]  
Публикувано28.01.05 13:03

ОК, приемам го - какво ще правя, та няма да го приема, нали всички така практикуват. Само хич не съм съгласна, че точно това е "законният ред".
Какво правя в чужда кола? Ами каквото правя на чуждо колело, пред чужд компютър, с чужда книга и т.н. Взела съм я на заем. Някъде законът да предписва "законен ред" за даване на коли на заем, различен от общия?
Както и да е, да не спорим повече.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.