|
Тема
|
Смяна на фамилията
|
|
Автор |
pepeliashka (maximoci) |
Публикувано | 28.12.04 15:39 |
|
Здравейте,имам нужда от малко информация относно промяната на фамилията.Нямам идея ,към кого трябва да се обърна.
Проблемът е следния:
Искаме да променим фамилията на детето ни- освен фамилията на баща си,да вземе и моята/нямаме брак/.Факти4ески ще има 2 фамилии?
| |
|
Подава се мотивирана молба до районния съд който преценява и допуска или отказва промяната на имената.
За да победи злото е достатъчно само добрите хора да не правят нищо!
| |
|
Като за такава промяна е необходима важна причина, която да я налага. Имате ли такава? Без важна причина законът е категоричен, че фамилно име на детето е фамилното име на бащата, а не на майката. (Освен ако бащата е неизвестен, разбира се.)
| |
|
Това щях да кажа и аз, съда няма да уважи Молбата ако няма основателна причина за това. Нещо повече, препис от молбата се изпраща и на социалните, а те надали ще дадат становище, което да подкрепи молбата без основателна причина. Пречка е и прокуратурата, тя също трябва да подкрепи промяната на фамилното име, а без важна причина няма да го направи.
| |
|
Не се отнася много строго към важността на причините, ако всички заинтересовани са съгласни. Такива впечатления имам. (Не конкретно за промени на имена, а въобще по дела, които изискват преценка от подобен характер.) Но не трябва да се разчита на това.
| |
|
Ами да ти кажа СРС - брачно много сериозно си ги гледа... на скоро имах промяна на собствено име на една сладка госпожица на 4 год., така де уважиха ни молбата за промяна, но още тръпна в очакване да влезе в сила, че знам ли почитаемите прокурори какво ще решат.
Детето се събеседва с една дама (от Закрила на детето), която го разпитва поне 20-30 минути как се казва в кабинета си, докато даде становище в полза на необходимостта от промяна на име.
А все пак и става въпрос за фамилно и ми се струва, че ще е по-трудничко да убедят съда и закрила на детето, че промяната е необходима и за това има важни причини.
| |
|
Абе, да ти кажа, не знам. Макар че по една случайност в момента работя в отдел "Закрила на детето". Не знам какво становище бих взела. Много са ми трудни тия преценки. Има ли важни причини, има ли трайна невъзможност за родителя да гледа детето (особено когато и родителят, и детето, и самият дом се натискат детето да се настани в дома )... при кой родител да остане детето (не че съдът е приритал точно за нашето становище, но нали все пак трябва да го дадем).
Но завчера се явявах по едно дело за настаняване по реда на З. за закрила на детето на дете при близки. При бабата. Щото майката, нали, е в трайна невъзможност да отглежда детето. А и без това бабата го гледа. Със или без настаняване. Но при настаняване ще има възможнст бабата да я подпомагаме допълнително - нещо, което не се полага на рождените родители. Майката си живее с някакъв друг, има си дете от него и на онзи много-много не му се щяло и първото и дете да живее с тях.
И почваме ние да доказваме невъзможност. Изправя се пред съда бабата. Една люта сиганка. Ама не от тия най-простите сигани, а сравнително културна. Съдията я пита не може ли детето да живее при майка си. - Абе, може, казва тя, но при мен е по-добре. - Какво е отношението на втория мъж към детето? Ами много добро. - А ако детето отиде да живее с тях? - Ааа, не го пускам!
Аз само мълча и гледам в земята. Щото нали твърдя трайна невъзможност на майката. Добре, че беше адвокатката, назначена за особен представител на детето. Тя му дръпна една реч, в която общо взето защити тезата за настаняването. Но и с речта, и без нея, съдът явно си беше рашил да допусне настаняването. Дори чете решение още в заседанието.
За това говорех. Явно щом никой не се противопоставя - и съдът няма нищо против. Но не знам дали винаги и с всеки съд е така. И остава да убедите прокурора и Закрила на детето да не се запъват - което нямат кой знае какви причини да го правят, нищо, че много-много не отговаря на закона.
От друга страна, точно пък за двойно фамилно име на дете май е малко трудно да се измисли убедителна важна причина...Редактирано от Mиpa CM на 29.12.04 16:30.
| |
|
Благодаря на вси4ки за отговорите...Ще помислиме още малко,преди да предприемеме някакви "действия".
Весели празници на вси4ки!
Редактирано от pepeliashka на 29.12.04 18:09.
| |
Тема
|
Re: Смяна на фамилията
[re: Cтpeйнджъp]
|
|
Автор | ha! (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.12.04 12:09 |
|
абе никой ли не го досърбява да поразбуни малко духовете с прецедентче .... това с българските имена е АБСОЛЮТНА ДИСКРИМИНАЦИЯ
най- ми харесва дето след развод жената чака на благоволението на мъжа да разреши ...
според българскоя закон жените са инкубатори
гадно
| |
|
|
|
|